Vezi și: Diabetul, afecțiune cronică în creștere. Complicațiile, grave
Magazinele sunt pline, în această perioadă, de alimente etichetate ca fiind de post. Este sau nu indicat să le consumăm? Ce trebuie să știm despre aceste alimente.
În perioada postului, magazinele sunt pline de produse etichetate ca fiind de post, dar cât de sănătoase sunt acestea? Deși pot părea o opțiune convenabilă, produsele semi-preparate sau gata preparate nu sunt întotdeauna cele mai bune alegeri pentru sănătate.
Ce trebuie să știi despre alimentele de post
Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, ce trebuie să știm despre alimentele de post cumpărate din magazine.
"Pateurile vegetale, parizerul sau cascavalul vegetal, de exemplu, conțin ingrediente care nu sunt tocmai naturale. De multe ori, etichetele acestora încep cu apă sau pastă de soia într-un procent foarte mic, iar în loc de ingrediente naturale, găsim grăsimi saturate și hidrogenate, total contraindicate pentru organismul uman.
Dieta de post se ține cu rețete tradiționale, în mod normal, cât să fim sănătoși. Variantele gata preparate, de produse semi-preparate pe care le găsim în magazine nu sunt, de cele mai multe ori, o alegere bună, pentru că există tot felul de produse de genul pate vegetal, parizer sau cascaval vegetal, etc", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic.
Vezi și: Tirzepartida, efect în cazul diabetului și obezității. Are efect în cazul a 99% dintre pacienți
Grăsimile hidrogenate, capcană periculoasă pentru sănătate
Una dintre cele mai mari capcane ale alimentației de post este adaosul de grăsimi hidrogenate. Acestea sunt greu de digerat de către organism și pot duce la creșterea colesterolului, ceea ce reprezintă un risc major pentru sănătatea cardiovasculară. Grăsimile trans sunt asociate cu multiple afecțiuni, iar consumul excesiv poate avea un impact negativ pe termen lung asupra organismului.
"Dacă ne uităm pe eticheta alimentară vom vedea însă că este departe de a avea ceva natural, în sensul că orice etichetă alimentară care începe cu descrierea apă, deci cu apa ca principal ingredient, sau cu pastă de soia într-un procent foarte mic, adică undeva sub 30%, practic sunt niște preparate formate din grăsimi saturate, din grăsimi hidrogenate care sunt total contraindicate organismului uman", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Produse de post - FOTO: Freepik@sedaeva
Alternative naturale preparate acasă
Cel mai bun mod de a ține post și de a rămâne sănătoși este să ne bazăm pe rețetele tradiționale, pregătite acasă.
"Care este soluția în acest caz? Dacă vrem să mâncăm de post, atunci este de preferat să facem pate de ciuperci sau năut facut în casă, pentru 2-3 zile Produsele de casă rezistă 2-3 zile în frigider, așadar, nu este nevoie să gătim zilnic", a mai explicat dr. Lygia Alexandrescu.
Vezi și: Sistemul imunitar, rol în dezvoltarea și tratarea cancerului. Mre11, proteina care dezvoltă tumorile
Sarea și glutamatul de sodiu, gust și dependență
Un alt ingredient frecvent adăugat produselor de post gata preparate este sarea, care este folosită pentru a îmbunătăți gustul. Din păcate, consumul excesiv de sare poate duce la creșterea tensiunii arteriale și alte probleme de sănătate. Pe lângă sare, mulți producători adaugă și glutamat de sodiu (E 621), un potențiator de gust care poate crea dependență. Acest ingredient stimulează apetitul și poate deveni un factor de risc pentru creșterea în greutate.
"Una dintre marile capcane în cazul produselor gata preparate, etichetate ca fiind de post, este adaosul de substanțe care se digeră foarte greu sau pe care organismul nu le cunoaște, adică grăsimile hidrogenate, care duc la creșterea colesterolului.
Sare foarte multă, pentru că un produs de post nu este foarte gustos și atunci se adaugă multă sare, glutamat de sodiu, acel E 721 care se regăsește peste tot, potențiatorul de gust despre care știm foarte bine că dă adicție, este un neuro-transmițător care dă dependență. Sare multă, grăsime multă înseamnă, la final, creștere în greutate.
Așadar, surogatele alimentare e bine să nu fie consumate și să plecăm de la rețetele de bază și gătite în casă", a explicat dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.