Adevărul despre postul intermitent. Cele mai populare mituri și beneficii ale acestui plan de alimentare. Ce spun cercetările de 20 de ani

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Post intermitent Foto: Freepik @EyeEm
Post intermitent Foto: Freepik @EyeEm

Descoperă de ce postul intermitent este o metodă sigură și eficientă pentru menținerea unei greutăți sănătoase și oferă numeroase beneficii pentru sănătate.

Postul intermitent a câștigat popularitate ca plan de alimentație sănătoasă, dar există o dezbatere continuă în comunitatea științifică cu privire la beneficiile sale pentru sănătate. Cercetătorii de la Universitatea din Illinois Chicago au demontat patru mituri comune despre postul intermitent, cu scopul de a risipi concepțiile greșite cu privire la potențialele sale riscuri.

Studiile anterioare au raportat că postul intermitent poate cauza pierderea masei musculare slabe, o dietă deficitară, un impact asupra hormonilor sexuali sau poate provoca tulburări alimentare. Cu toate acestea, un nou studiu realizat de Krista Varady, profesor de kinesiologie și nutriție la University of Illinois Chicago, își propune să risipească aceste concepții greșite și să demonstreze că postul intermitent este sigur și oferă numeroase beneficii pentru sănătate fără multe efecte secundare negative.

Studiul urmărește să ajute oamenii să înțeleagă beneficiile potențiale ale postului intermitent și potențialul acestuia de a-i ajuta să mențină o greutate sănătoasă.

Mituri despre postul intermitent

Studiul realizat de Varady și echipa sa a infirmat patru mituri comune despre postul intermitent, dezvăluind că acesta nu duce la diete proaste, tulburări de alimentație, pierdere excesivă de masă musculară slabă sau nu afectează hormonii sexuali.

Cercetarea, care a fost efectuată timp de 20 de ani, are scopul de a risipi aceste concepții greșite, care se bazează mai degrabă pe opinii personale decât pe dovezi științifice. Varady consideră că aceste constatări vor ajuta medicii și dieteticienii să se simtă mai încrezători în prescrierea postului intermitent pacienților lor, deoarece pot înțelege că multe mituri comune privind siguranța postului intermitent nu se bazează pe cercetări științifice.

Studiul concluzionează că postul intermitent este o terapie dietetică sigură pentru pierderea în greutate în diferite grupuri de pacienți.

Citește și: Compusul din măsline care poate controla glicemia și susține pierderea în greutate. Sursa unui nou tratament natural pentru diabetul de tip 2

Foto: Freepik @master1305

Ce presupune postul intermitent

O dietă cu post intermitent implică perioade de post complet sau consum minim de calorii. De exemplu, o persoană care ține postul 16:8 postește timp de 16 ore și mănâncă timp de 8 ore zilnic. Planul 12:12 se abține de la mâncare timp de 12 ore și are o fereastră de masă de 12 ore în timpul zilei. Planul de post intermitent 5:2 mănâncă cantități normale de alimente cinci zile pe săptămână și consumă doar până la 500-600 de calorii două zile pe săptămână.

Un studiu realizat de Mir Ali, chirurg bariatric certificat și director medical al MemorialCare Surgical Weight Loss Center la Orange Coast Medical Center, a constatat că persoanele care urmează postul intermitent nu au multe probleme, cum ar fi malnutriția sau pierderea musculară. Cu toate acestea, este esențial să obțineți nutriția necesară pentru a menține mușchii și a preveni pierderile de vitamine.

Unii oameni consideră postul intermitent eficient, în timp ce alții preferă o metodă diferită. Este esențial să găsiți ceea ce funcționează cel mai bine pentru nevoile și stilul de viață al fiecărei persoane.

Vezi și: Beneficiile pe termen lung ale antrenamentului de rezistență pentru seniori. Importanța funcției musculare pe măsură ce înaintăm în vârstă

Cum știi dacă postul intermitent este potrivit pentru tine

Studiile de cercetare nu sunt universal aplicabile și nu pot oferi generalizări pentru fiecare individ. Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, sugerează că înțelegerea nuanțelor informațiilor este crucială. Dieticianul recomandă colaborarea cu un nutriționist dietetician înregistrat sau cu un alt profesionist calificat în nutriție și cu echipa lor medicală pentru a determina dacă postul intermitent este sigur, benefic și favorabil sănătății generale.

Nutriționiștii iau în considerare obiectivele individuale, starea actuală de sănătate, nivelul de activitate, genetica, nevoile nutriționale și energetice și factorii stilului de viață. În timp ce postul intermitent poate funcționa din diverse motive, cum ar fi reglarea glicemiei, claritatea mentală, energia, adecvarea nevoilor de nutrienți, satisfacția, împlinirea, plăcerea și legătura socială, calitatea, compoziția și frecvența alimentelor consumate trebuie evaluate și prioritizate.

Variațiile postului intermitent nu ar trebui să fie considerate o "zi fără trișare pentru toți", deoarece pot fi contraproductive pentru sănătate, digestie optimă, absorbție și funcția organelor, inclusiv pentru sănătatea psihologică și cognitivă.

Metoda 16/8 este considerată cea mai simplă și mai durabilă formă de post intermitent. Dacă vi se pare ușoară și vă simțiți bine în timpul postului, este posibil să doriți să încercați metode mai avansate.

O altă abordare este de a posti ori de câte ori este convenabil, sărind peste mese atunci când nu vă este foame sau nu aveți timp să gătiți. Nu este nevoie să urmați un plan structurat pentru a obține beneficii. Experimentați diferite abordări și găsiți una care se potrivește programului dvs. și vă satisface nevoile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel