Deseori oamenii adoptă o dietă vegană, fiind convinși că acest tip de alimente este mai bun decât altele. Dieteticianul Vidhi Chawla explică beneficiile și dezavantajele acestui tip de dietă.
Dieta vegană în vogă este o paletă dietetică ce constă din alimente vegetale. Dieta interzice total alimentele ce provin de la animale. Asta include carnea, laptele, ouăle, produsele lactate, mierea, peștele și fructele de mare. Ce este diferit față de o dietă vegetariană este faptul că vegetarienii încă mai consumă produse lactate, miere, uneori chiar ouă, dar o dietă vegană permite strict de acele alimente care sunt fie derivate din plante, fie din plante în sine.
Unele studii susțin că organismul uman nu necesită cu adevărat carne, dar acest lucru este foarte contestat în rândul dieteticienilor și medicilor.
Avantajele și dezavantajele dietei vegane
Avantaje:
Risc mai mic de exces de calorii, care duc la tulburări ale stilului de viață, cum ar fi obezitatea, niveluri ridicate de colesterol.
Aport mai mare de fibre și antioxidanți, asigurând astfel mișcări intestinale regulate și protecție împotriva bolilor de inimă și a deficiențelor de nutrienți.
CITEȘTE PE DC MEDICAL: Alcoolul îți distruge sistemul digestiv: ce ravagii face în organism
Veganii au un indice de masă corporală mai bun, care este un indicator bun al sănătății generale.
Se spune că o dietă vegană este una mai sățioasă, deoarece face să te simți sătul mai multă vreme și oferă o producție susținută de energie, astfel încât nu există nevoia de a mânca la intervale regulate în mod repetat.
Pentru persoanele care încearcă să scadă în greutate sau să își echilibreze greutatea, trecerea la o paletă vegană va ajuta procesul.
Ajută la controlul tensiunii arteriale, precum și a nivelului de zahăr din sânge, deoarece controlează grăsimile nesănătoase, îmbunătățind astfel și funcțiile rinichilor.
S-a văzut că o dietă vegană previne unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, cancerul de sân, deoarece se spune că sursele acestora sunt în consumul excesiv de carne roșie.
Dezavantaje:
Dieteticienii sunt adesea îngrijorați pentru persoanele care urmează această dietă, deoarece nu primesc cantitățile de proteine necesare organismului, într-o dietă tipică vegană. Proteinele sunt esențiale pentru repararea celulelor organismului care au fost deteriorate în procesul de a ne proteja de anticorpii străini. Proteinele sunt, de asemenea, necesare în fabricarea celulelor musculare și, prin urmare, ajută la întărirea corpului din interior.
Deficiențele de fier, în special, la femei reprezintă o preocupare tot mai mare în domeniul alimentației medicale. Probleme precum anemia sunt prezente la adesea la femei. Carnea, produsele lactate, produsele de pasăre, sunt bogate în fier și ajută în combaterea carențelor de fier și a bolilor asociate.
Alți nutrienți, cum ar fi calciul, B-12, vitaminele, nu sunt prezenți în cantitățile necesare nici chiar în legumele cu frunze verzi, de aceea trebuie luate suplimente pentru a ajunge la cantitățile necesare organismului. Un bun exemplu ar fi acizii grași Omega-3 care sunt prezenți numai în mod natural în pește și alte fructe de mare. Omega-3 este util pentru construirea celulelor corpului și pentru protejarea inimii de atacuri de cord.
Lipsa nutrienților necesari și consumul de suplimente provoacă și dezechilibre hormonale și au ca rezultat efecte secundare precum căderea părului, depresia, bolile de piele etc.
Pe lângă riscul de depresie, există și un risc crescut ca persoanele care aleg o dietă vegană, pot dezvolta tulburări de alimentație.
Prin urmare, putem vedea că optarea pentru o dietă vegană are atât avantajele, cât și dezavantajele sale. Dar are dezavantaje mai grave decât avantaje. Mai important, o dietă vegană nu satisface nevoile nutriționale ale organismului și, prin urmare, sunt necesare suplimente care nu sunt întotdeauna sănătoase. Prin urmare, nu este corect să spunem că dieta vegană este mai sănătoasă decât orice altă dietă. Ca și alte diete, și aceasta are avantajele și dezavantajele sale.
Detalii, AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.