ADEVĂRUL despre ASPIRINĂ. MIT făcut praf! Cardiolog: „NU există un studiu care să fi dovedit asta!”

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Aspirina
Aspirina

Un cunoscut cardiolog spune că nu trebuie să dăm crezare reclamelor de la TV care ne îndeamană să luăm aspirină zilnic că ne va feri de infarctul de miocard sau de complicațiile bolilor cardiovasculare.

„Mai în fiecare zi vedem la TV reclame care ne îndeamnă să luăm câte o aspirină de 75-100 mg în fiecare zi ca să nu facem infarct sau alte „accidentele trombotice”.

În realitate NU există un studiu care să fi dovedit că o doză mică de aspirină (75-100 mg) poate preveni infarctul de miocard sau o altă complicație a bolilor cardiovasculare aterosclerotice

Dimpotrivă! Ultimele patru lucrări științifice arată exact contrariul! Trei dintre acestea nu numai că nu au putut identifica posibilitatea ca aspirina să prevină bolile cardiovasculare aterosclerotice, dar au sugerat mai degrabă o mortalitate mai mare la cei care o foloseau și un risc mai mare de hemoragii. Cel de-al patrulea a identificat o reducere modestă a incidenței evenimentelor vasculare serioase, efect care este însă puternic contrabalansat de o rată mare de hemoragii majore.
În consecință este o eroare să luați automat aspirină în speranța de a evita să faceți un infarct. Mai degrabă vă expuneți unui risc de hemoragii severe fie gastrointestinale fie cerebrale. Recomandările Societăților de Cardiologie spun cam așa:

- Aspirina NU TREBUIE folosită de rutină în ideea prevenirii bolii aterosclerotice vasculare la persoane cu vârste de peste 70 de ani și la cei cu risc crescut de hemoragii indiferent de vârstă sau la cei cu vârste de sub 40 de ani (date insuficiente pentru a evalua raportul risc/beneficiu). 

- Aceste doze mici de aspirină AR PUTEA FI LUATE ÎN CONSIDERARE pentru prevenirea bolii aterosclerotice cardiovasculare la persoane 40-70 de ani care au risc crescut pentru această boală dacă au risc redus de hemoragii. Deci. și la această grupă de vârstă aspirina S-AR PUTEA SĂ FIE RECOMANDATĂ DE UN MEDIC DACĂ EL CONSIDERĂ CĂ ESTE NEVOIE (deci NU automat la oricine)

Prevenția primară a bolilor de inimă NU trebuie să se sprijine pe aspirină ci pe un stil de viață sănătos, renunțarea la fumat, activitate fizică, controlul greutății corporale, controlul tensiunii arteriale și a colesterolului

Datele de mai sus sunt, practic traducerea sintezei oferite în infograficul atașat de către Colegiul American de Cardiologie

NB. Aspirina este însă utilă pentru prevenția secundară, adică la pacienți care DEJA au făcut un infarct, spre exemplu, în ideea pentru a preveni un nou infarct”, a explicat dr  Gabriel Tatu-Chițoiu, pe pagina sa de Facebook. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel