Ce trebuie să știi despre urinarea din timpul nopții. Urinarea din timpul nopții poate fi un simptom al adenomului de prostată. Adenomul de prostată, cunoscut și sub numele de hiperplazia benignă de prostată (HBP), este o afecțiune medicală comună la bărbați, mai ales pe măsură ce îmbătrânesc.
Acesta nu este o formă de cancer de prostată, ci o creștere neoplazică benignă a glandei prostatei, care este o parte a sistemului reproducător masculin și care produce lichidul seminal. Cu toate acestea, adenomul de prostată poate provoca simptome neplăcute și poate afecta calitatea vieții bărbaților.
Adenomul de prostată, simptome
Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, de la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit în exclusivitate la DC MEDICAL despre simptomele adenomului de prostată.
”Sunt niște semne iritative, obstructive și generale. Semnele iritative sunt reprezentate de polachiurie care înseamnă urinare frecventă cu cantități mici de urină. Un diabetic va urina mult, o cantitate mare. Ca să urineze mult trebuie să urineze des, dar cantități mari de urină. În adenomul de prostată, cantitățile de urină sunt mici. Este un prim semn al iritației prostatei asupra vezicii urinare.
Un alt semn important este incontinența din polachiurie. La un moment dat frecvența este atât de mare încât pacientul pierde câteva picături până să ajungă la toaletă”, a explicat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie la Spitalul Clinic Sanador, în exclusivitate la DC MEDICAL.
Ce trebuie să știi despre urinarea din timpul nopții
Dacă nu este tratată, adenomul de prostată poate duce la complicații, cum ar fi retenția urinară (incapacitatea de a urina deloc), infecții urinare recurente, pietre la vezica urinară sau deteriorarea vezicii urinare și a rinichilor.
”Pe de altă parte, un alt semn iritativ este nocturia, adică urinarea frecventă noaptea. Îl trezește cu o frecvență, uneori, cu o frecvență mai mare noaptea. Faptul că pacientul urinează de 2-3 ori pe noapte, între momentul în care s-a băgat definitiv în pat. Niciodată nu socotim urinarea înainte de culcare și cea de la trezire, ci pe cea dintre.
Depinde și de cât doarme și când doarme omul. Trebuie să avem toate aceste informații de la pacient.
Există semne obstructive care apar din cauza faptului că uretra trece prin prostată și prostata sugrumă uretra. E ca și cum călcăm pe un furtun. Aceste semne obstructive sunt reprezentate de jet urinar slab. Nu mai are presiune. Nu se mai duce la distanța la care se ducea în tinerețe. Jetul poate fi întrerupt, împrăștiat, nu mai este țintit.
Poate apărea dribling terminal la sfârșitul micțiunii. Pacientul mai așteaptă puțin, mai urinează și tot așa. Treaba asta poate să țină de ordinul minutelor.
Dacă această polachiurie, această frecvență, împreună cu semnele de obstrucție se asociază, apare încă un semn, și anume senzația de golire incompletă. O simte, golirea incompletă crește urina care rămâne în vezică după timpul de umplere și scade timpul de umplere. Este un cerc vicios pe care trebuie să îl rupem.
Nu poți să mergi la teatru. Devine o mare problemă. Când pacientul începe să își caute un scaun la marginea rândului, pentru că știe că nu poate viziona actul I, atunci trebuie să își pună o problemă”, a mai subliniat conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.