Adela Cojan: Oricât am investi, starea de sănătate a populaţiei nu se va îmbunătăţi până nu ne modificăm comportamentul, stilul de viaţă. Până atunci, tabloul mortalităţii nu va cunoaşte îmbunătăţiri

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Adela Cojan - Foto: Agerpres
Adela Cojan - Foto: Agerpres

Adela Cojanu susține că "starea de sănătate a populaţiei nu se va îmbunătăţi până nu ne modificăm comportamentul".

"Oricât de mulţi bani am investi în sănătate, până nu ne modificăm stilul de viaţă, până nu ne modificăm comportamentul nu se va schimba nimic", a declarat Adela Cojan, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit ei, oricât de mulţi bani s-ar investi în sistemul medical, starea de sănătate a populaţiei nu se va îmbunătăţi dacă nu se modifică stilul de viaţă.

"Oricât de mulţi bani am investi în sănătate, până nu ne modificăm stilul de viaţă, până nu ne modificăm comportamentul alimentar, modul de a petrece timpul liber, factori de risc legaţi de profesie, expunerea la consumuri nesănătoase de alcool, tutun, droguri, până nu se implementează aceste programe de prevenţie care să şi arate rezultatele, practic, starea de sănătate a populaţiei, luând la nivel macro, nu se va putea îmbunătăţi.

Până nu modificăm comportamentul uman în legătură cu menţinerea sănătăţii, tabloul morbidităţii şi mortalităţii în ţara noastră nu va putea cunoaşte îmbunătăţiri", a declarat Adela Cojan în cadrul conferinței "Speranţa de viaţă sănătoasă şi productivitatea în economie: problema României", potrivit Agerpres.

Potrivit Adelei Cojan, CNAS finanţează derularea a 15 programe naţionale de sănătate curative care au fost introduse în urmă cu 10 - 15 ani.

Numai anul trecut, din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate, aproximativ 22% din bani s-au orientat către decontarea medicamentelor şi materialelor sanitare pentru pacienţii incluşi în Programul de boli cardiovasculare.

"Tot anul trecut în cadrul Programului naţional curativ pentru tratamentul cancerelor am avut incluşi 183.000 de pacienţi. În cazul acestui program, pe lângă faptul că decontăm toate acele molecule noi, decontăm şi serviciile de radioterapie.

A fost o creştere şi o îmbunătăţire a accesului pacienţilor la serviciile de radioterapie. Am reuşit să contractăm servicii cu 37 centre de radioterapie în toată ţara. Un număr de 21 centre se află în mediul privat şi 16 în sectorul public", a completat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Mai mult, Adela Cojan a menţionat în Programul de decontare a medicamentelor pentru tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat sunt incluşi 1,5 milioane de pacienţi, iar în Programul de dializă 16.000.

"Pentru sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sectorul spitalicesc reprezintă aproape jumătate. Este cel mai mare consumator de resurse", a conchis preşedintele CNAS, Adela Cojan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel