De când a fost diagnosticată cu intoleranță la histamină, Adda a trebuit să renunțe la multe alimente. Din cauza afecțiunii, a renunțat la ce îi plăcea mai mult. La un an de la diagnostic a putut însă să savureze o pizza foarte gustoasă, deși este făcută doar din ingrediente pe care ea are voie să le consume.
„Nu am mâncat pizza din Octombrie 2020. Am ținut un regim doar cu fierturi fără sare, timp de 2 luni. Am scos brusc tot ce înseamnă gluten, lactoză, zahăr și sare. Apoi, când credeam că o să revin la normal, am aflat de intoleranță la histamină. Așa că, am scos și alimentele cu histamină. M-am obișnuit, că nu am avut de ales. Rar mi-a fost foarte poftă de ceva și mi-am plâns de milă. Dar n-am gustat nimic. De frică. Acum, de ceva timp am început să introduc cantități controlate de histamină, la sfatul medicului, așa că, i-a fost mai simplu lui Câtă să îmi facă o surpriză. Mi-a făcut pizza! Cu blat fără gluten, sos pesto din dovlecel la cuptor, pătrunjel, un pic de usturoi, ulei de măsline, sare neiodata, porumb și mozzarella. Va zic sincer: A fost cea mai bună pizza pe care am mâncat-o vreodată! Mulțumesc! Rizea Cătălin”, a scris Adda pe pagina ei de Facebook.
Și nu glumim, chiar a plâns de bucurie că după un an de chin a reușit să mănânce o pizza care să nu-i facă rău. Dacă nu ne gredeți, urmăriți video-ul postat de ea:
În prima parte a anului 2020 Adda a trecut prin mari probleme de sănătate și a durat mai bine de 8 luni până a fost diagnosticată cu intoleranță la histamină. S-a trezit cu un tip grav de urticarie, care se complică de regulă cu edeme, pe care nu le dădea de cap. „La tipul acesta de urticarie apar și edeme, uneori în tălpi, în zonele de presiune, dar uneori și în gât. Eu am făcut în gât și am simțit că mă sufoc, simțeam că mi se îngustează efectiv gâtul, și de aceea am ajuns la Urgență”, a povestit Adda la Interviurile Spectacola și DC Medical.
A fost tratată la Urgență, dar nu i s-a pus imediat diagnosticul. Nimeni nu știa de ce are acele reacții, pentru că nu mâncase nimic din dietă sau din rutina zilnică. A făcut un tratament cu cortizol și antihistaminice, dar nu i-a trecut. „Am făcut inclusiv cu complicații la rinichi. La o săptămână după primul episod alergic, care am aflat ulterior că nu era alergic, am avut moment în care nu puteam să respir, am făcut aerosoli și medicul de familie mi-a dat inclusiv un spray pentru astm pentru că nu puteam să trag aer în piept. (...) O lună de zile a fost crunt pentru că nu știam exact ce se întâmplă. După ce m-am liniștit, am început să fac analize peste analize, timp de șase luni. Și într-un final am aflat ce a declanșat episodul, este vorba despre o disbioză foarte puternică intestinală, intoleranța la histamină nu a fost foarte clară de la început pentru că la mine în sânge DAO (diaminooxidaza) era în valori normale, în schimb în intestin nu era în valori normale, histamina ma refer, iar eu genetic am o mutație heterozigotă, asta înseamnă că nu am suficiente enzime să degradez histamina în exces. Având peretele intestinal permeabil, toată histamina de acolo migrează și ajunge în organism”, a povestit Adda, la DC Medical și Spectacola.
A slăbit 11 kilograme fără să vrea
Deși nu este un regim de slăbit, de când a fost diagnosticată și și-a schimbat regimul alimentar Adda a topit 11 kilograme. Dr. Rareș Simu, specialist în Imunologie și Alergologie, a explicat ce este Intoleranța la Histamină, care sunt cauzele, simptomele, cum poate fi descoperită, care sunt riscurile acestei boli și cum o putem trata. iată ce spune el:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.