Adaptarea ribozomilor, strategii de camuflaj ale celulelor canceroase. Evită răspunsul imunitar

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
celulelor canceroase - FOTO: Freepik@kjpargeter
celulelor canceroase - FOTO: Freepik@kjpargeter

Celulele canceroase au găsit o modalitate ingenioasă de a se camufla, folosind propriile noastre celule ca un scut invizibil. Această abilitate de a se adapta și de a se ascunde devine o provocare majoră pentru tratamentele tradiționale.

Vezi și: Aparatele auditive, strategie promițătoare în întârzierea bolii Parkinson. Beneficii în reducerea riscului și îmbunătățirea sănătății cognitive

Celulele canceroase ar putea folosi propriile noastre fabrici de proteine pentru a se ascunde de sistemul imunitar. Cercetătorii de la Institutul de Cancer din Olanda, conduși de Liam Faller, au făcut o descoperire nouă, și anume că celulele canceroase pot manipula ribozomii lor pentru a evita detectarea de către sistemul imunitar.

Prin modificarea structurii acestor ribozomi, celulele canceroase devin mai puțin vizibile, împiedicând răspunsul imunitar, arată studiul publicat în Science Direct.

"Îngrijirea celulelor pentru a deveni mai vizibile sistemului imunitar a revoluționat tratamentele. Cu toate acestea, mulți pacienți nu răspund la aceste imunoterapii sau devin rezistenți", spune Faller, potrivit SciTechDaily. 

Provocarea de a înțelege cum celulele canceroase evadează detectarea imunității rămâne un obstacol semnificativ în oncologie.

Diversitatea ribozomilor și adaptarea celulelor canceroase

Studiul relevă că celulele canceroase își exploatează propriile fabrici de proteine — ribozomii — pentru a se ascunde. Fiecare celulă din corpul nostru conține milioane de ribozomi, responsabili pentru producerea proteinelor esențiale.

"Această activitate este atât de crucială: toată viața depinde de ea!", explică Faller.

În mod tradițional, oamenii de știință au crezut că toți ribozomii funcționează uniform, producând pasiv proteine conform instrucțiunilor date de nucleul celulei. Cu toate acestea, cercetarea lui Faller arată că acest lucru nu este întotdeauna adevărat.

Atunci când celulele canceroase primesc un semnal de pericol din partea sistemului imunitar, ele își pot modifica ribozomii.

"Schimbă echilibrul către un tip de ribozom care are un braț flexibil care iese, numit P-stalk. Procedând astfel, devin mai bune în a se arăta sistemului imunitar", mai subliniază Faller.

Vezi și: Exenterația pelvină totală, intervenția pentru cancerul rectal avansat. Dr. Gabriel Mitulescu: Operație cu consecințe mutilante, dar singura. Se extirpă toate organele, părțile, structurile moi

Celule canceroase - FOTO: Freepik@kjpargeter

Celulele canceroase, tehnici de camuflaj

Suprafața unei celule este crucială pentru comunicarea cu sistemul imunitar, la fel cum expresiile faciale transmit emoții. Celulele canceroase se acoperă cu fragmente de proteine, permițând sistemului imunitar să le recunoască și să reacționeze.

"Dacă o celulă canceroasă poate bloca această recunoaștere, poate deveni invizibilă pentru sistemul imunitar", explică Faller.

Vezi și: Cancerul de gât, epidemie în creștere. Relațiile intime, responsabile de creșterea fulminantă a cazurilor de cancer

Inovații în terapia cancerului

Implicarea acestor descoperiri depășește înțelegerea biologiei cancerului; acestea ar putea deschide noi strategii terapeutice. Echipa lui Liam investighează cum celulele canceroase își alterează ribozomii pentru a-și masca prezența.

 "Mai puțini ribozomi cu brațe flexibile înseamnă mai puține "emoții" pe suprafața lor. Acum încercăm să descoperim exact cum reușesc să facă asta, pentru a putea poate bloca această abilitate. Acest lucru ar face celulele canceroase mai vizibile, permițând sistemului imunitar să le detecteze și să le distrugă", spune Anna Dopler, membră a echipei de cercetare a lui Liam.

Dincolo de implicațiile terapeutice imediate, Faller își exprimă o profundă fascinație pentru ribozomi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel