Este cunoscut faptul că activitatea fizică regulată este benefică pentru sănătate, atât prin scăderea sau menținerea în greutate, cât și pentru prevenirea bolilor metabolice sau a celor cardiovasculare.
Potrivit unui studiu publicat marți, în British Journal of Sports Medicine, persoanele care au o activitate fizică regulată au riscuri mai mici de a contacta Covid și de a dezvolta o formă gravă a acestei boli, notează Agerpres.
”O activitate fizică regulată este asociată cu un risc mai mic de infectare cu noul coronavirus, precum şi cu un pronostic mai bun în materie de spitalizări, de gravitate a bolii şi de mortalitate”, au concluzionat autorii acestui studiu.
Medicii ştiu deja de mult timp că o bună activitate fizică favorizează un răspuns mai bun al organismului la maladiile respiratorii în general, însă noua cercetare s-a concentrat pe legătura dintre sport şi COVID-19.
Nu a fost însă un studiu izolat, ci o meta-analiză care a reluat şi a combinat aproximativ 15 cercetări anterioare, un detaliu care îi oferă, a priori, o soliditate superioară în privinţa concluziilor formulate.
Autorii au concluzionat că în cazul unei activităţi fizice regulate, riscul de infectare este uşor redus, dar, mai ales, cel de spitalizare scade cu aproximativ o treime (-36%) şi cel de deces scade cu aproape jumătate (-43%).
Autorii au estimat că trebuie efectuate cel puţin 150 de minute de activităţi moderate sau 75 de minute de activităţi fizice intense, pe săptămână, pentru a se obţine un efect protector maximal.
Acest tip de studiu nu permite totuşi să fie trase concluzii despre mecanismele aflate în spatele acestor corelaţii.
Este probabil ca o bună activitate fizică să faciliteze în mod direct un răspuns imunitar eficient, reamintesc autorii studiului. Însă buna activitate fizică poate şi să limiteze, în amonte, anumiţi factori de risc pentru formele grave de COVID-19, precum greutatea corporală în exces.
”Constatările noastre evidențiază efectele protectoare ale implicării într-o activitate fizică suficientă ca strategie de sănătate publică, cu beneficii potențiale pentru reducerea riscului de COVID-19 sever. Având în vedere eterogenitatea și riscul de părtinire a publicațiilor, sunt acum necesare studii suplimentare cu o metodologie standardizată și raportarea rezultatelor”, au mai transmis autorii studiului.
Care sunt beneficiile sportului
Pe lângă beneficiile pentru sănătatea fizică: controlul greutății, oase și mușchi mai puternici, sănătatea inimii, risc scăzut de cancer, reducerea durerilor articulare, activitatea fizică aduce un aport important și sănătății mentale.
Astfel, persoanele care practică cu regularitate activități sportive sunt mai bine-dispuse, au mai multă energie, un somn odihnitor, sunt mai încrezătoare, mai puțin stresate și mai productive, și poate, cel mai important, au o speranță de viață mai lungă decât în cazul sedentarilor.
Vezi și: Sedentarismul, învins cu 30 de minute de mișcare pe zi. Dr. Hâncu: Este de fapt un medicament
Alergarea, benefică pentru slăbire. Care sunt riscurile acesteia fără încălzire
Alergarea este una dintre cele mai potrivite activități sportive, c care vine în sprijinul celor care vor să topească țesutul adipos și să își sculpteze corpul, într-un mod armonios, cu costuri mici. Însă pentru realizarea acestui lucru trebuie ținut cont de câteva sfaturi foarte importante, cum ar fi suprafața ideală de alergare, dar mai ales echipamentul pentru acest gen de activitate, astfel încât rezultatele să fie cele dorite.
”Ideal ar fi să alergăm pe suprafețe nu foarte dure. Ar fi ideal să alergăm în parc, pe pământ, iarbă, pe tartan. Betonul din parcuri sau de pe trotuare este o suprafață, dură, care atunci când alergăm prea mult pe o astfel de suprafață poate să ne dea probleme la nivelul articulațiilor”, a explicat dr. Ion Bogdan Codorean, medic primar ortoped, specializat în traumatologie sportivă, la ”Neatza cu Răzvan și Dani”, de la Antena 1.
Cât privește tipul de încălțăminte ce va fi folosit la alergarea, acesta trebuie să fie unul specific pentru alergare, nu ”adidași de nu știu când” sau teniși.
”Pentru alergare trebuie încălțăminte sport făcută special pentru alergare. Dacă am avea o încălțăminte sport în care să avem și talonete personalizate, atunci aceasta ar fi cea mai bună variantă.
Dar întotdeauna să fie încălțăminte specială pentru alergare”, a mai spus medicul. Citește mai departe AICI.
Vezi și: Obezitatea, boală cronică. Cătălina Poiană: Riscul de cancer este foarte mare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.