Un studiu sugerează că exercițiile fizice efectuate dimineața și seara pot reduce riscul de cancer colorectal mai mult decât activitatea generală. Activitatea fizică regulată îmbunătățește starea generală de sănătate și poate ajuta la prevenirea multor afecțiuni. Cu toate acestea, mai puțin de un sfert dintre adulții din Statele Unite îndeplinesc liniile directoare recomandate pentru activitățile aerobice și de întărire musculară, iar numărul persoanelor care îndeplinesc liniile directoare scade odată cu vârsta.
Riscul de cancer crește odată cu vârsta, iar nivelurile de activitate fizică îl pot afecta. Dovezi solide sugerează că niveluri mai ridicate de activitate fizică reduc riscul de cancer de vezică urinară, sân, colon, endometru, esofag și stomac, iar unele dovezi sugerează că ar putea reduce riscul de cancer pulmonar, ovarian, pancreatic, renal și de prostată.
Un nou studiu, care utilizează date din UK Biobank, sugerează că exercițiile fizice de dimineață și de seară pot reduce riscul de cancer colorectal mai mult decât activitatea generală. Studiul, condus de experți de la Universitatea din Regensburg, Germania, este publicat în BMC Medicine.
Studiul utilizează o metodologie nouă, care are atât puncte forte, cât și limitări. Deși oferă o mai bună înțelegere a variațiilor în timp, nu surprinde multe alte aspecte ale exercițiului - intensitatea, tipul (aerobic vs anerobic) sau istoricul activității fizice anterioare la aceste persoane.
Cercetătorii de la UK Biobank au efectuat urmărirea activității timp de 24 de ore pe 86 252 de persoane cu vârste cuprinse între 42 și 79 de ani. Aceștia au folosit accelerometre triaxiale purtate la încheietura mâinii pentru a urmări tiparele lor de activitate timp de 7 zile.
Aceștia au identificat patru tipuri de modele de activitate: activitate continuă de-a lungul zilei, activitate la sfârșitul zilei, activitate la începutul zilei plus activitate la sfârșitul zilei și activitate la mijlocul zilei plus activitate nocturnă.
Studiul a urmărit participanții timp de 5,3 ani, concentrându-se pe cancerul colorectal, care are cele mai puternice dovezi ale unei relații inverse cu activitatea fizică.
Foto: Freepik
Activitatea fizică mai intensă a scăzut riscul de cancer intestinal
Un studiu a constatat că modelele de activitate fizică pot reduce semnificativ riscul de cancer intestinal. Participanții din grupul 3 (activitate dimineața și seara) au avut cele mai sănătoase stiluri de viață, cu o accelerație generală mai mare, obiceiuri mai reduse de consum de alcool și fumat și un comportament sedentar mai scăzut. Un model de activitate continuă de-a lungul zilei a arătat o reducere cu 6% a riscului de cancer colorectal.
Un model de activitate târziu în zi a fost sugerat să aibă o reducere de 7% a riscului. Grupul de activitate timpurie plus cea târzie a arătat o scădere cu 11% a riscului, mai mult decât orice alt model de activitate.
Un model de activitate la mijlocul zilei plus noaptea nu a arătat nicio schimbare semnificativă din punct de vedere statistic a riscului. Studiul sugerează că sincronizarea activității fizice poate fi o nouă modalitate de a reduce incidența cancerului intestinal, în special la pacienții sub 50 de ani.
Deși există puține studii cu privire la efectul timpului de activitate fizică asupra riscului de cancer, un studiu a constatat că activitatea moderată până la viguroasă în orice moment al zilei a redus mortalitatea din toate cauzele pentru adulții în vârstă.
Cu toate acestea, o altă analiză nu a găsit dovezi consistente că exercițiile fizice la un anumit moment al zilei au un impact mai mare asupra riscurilor pentru sănătate.
Contează ora activității fizice?
Conform unui studiu, beneficiile exercițiilor de dimineață și de seară sunt mai mari decât cele ale activității fizice generale. Acest lucru se poate datora timpului mai activ din timpul zilei. Un studiu anterior UK Biobank a constatat un risc redus de cancer la persoanele care făceau mișcare dimineața și seara, iar acest model de activitate a fost legat de niveluri mai scăzute de inflamație.
Modificările diurne ale metabolismului pot reduce riscul de apariție a cancerului colorectal prin intermediul metabolismului insulinei și al inflamației. Acest lucru ar putea oferi oportunități de a evalua mecanismele de prevenire a cancerului colorectal și de a determina eficacitatea tratamentelor la pacienții cu cancer colorectal în aceste perioade.
Activitatea fizică este esențială pentru menținerea unei greutăți sănătoase, care reduce riscul a 13 tipuri de cancer, inclusiv cancerul intestinal.
Maxine Lenza, manager de informații medicale la Cancer Research UK, sugerează că orice lucru care încălzește, răcește și crește ritmul cardiac este benefic. Alte modalități de a reduce riscul de cancer de intestin includ renunțarea la fumat, consumul unei diete echilibrate cu fructe și legume, reducerea cărnii procesate și a cărnii roșii și reducerea consumului de alcool.
Deși este prea devreme pentru a recomanda schimbarea programului de exerciții fizice, studiul subliniază importanța activității fizice și a exercițiilor fizice în reducerea riscului de apariție a cancerului colorectal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.