Activitatea care îți ajută creierul să rămână activ. Are efecte majore la persoanele de peste 50 de ani. Reduce îmbătrânirea cu 10 ani

Monika Baciu |
Data publicării:
activitatea care iti ajuta creierul sa ramana activ - FOTO: Freepik@georgejmclittle
activitatea care iti ajuta creierul sa ramana activ - FOTO: Freepik@georgejmclittle

Activitatea care îți ajută creierul să rămână activ reduce îmbătrânirea acestuia cu 10 ani. 

Activitatea care îți ajută creierul să rămână activ și reduce îmbătrânirea acestuia cu 10 ani o poți desfășura oricând. În plus, în cazul persoanelor de peste 50 de ani are efecte semnificative. 

Puzzle-urile sunt un hobby grozav pentru acele zile reci și ploioase în care ești blocat în casă. Nu numai că puzzle-urile sunt o activitate distractivă de petrecere a timpului liber, dar au și o varietate de beneficii de care poate nu ți le-ai dat seama... Așa că eliberează masa din bucătărie, pune-ți albumul preferat și găsește acele piese de colț.

Puzzle-ul ajută creierul

Lucrul la puzzle-uri îți poate ajuta creierul să se simtă cu 10 ani mai tânăr. Cercetătorii spun că activități precum cuvintele încrucișate mențin sănătatea creierului la persoanele cu vârsta de 50 de ani și peste. Iată alte câteva sfaturi pentru a vă menține creierul în formă.

"Creierul este de fapt ca un mușchi. Îl folosești sau îl pierzi”, spune doctorul Santosh Kesari, potrivit Healthline.

Având în vedere filozofia lui Kesari, cercetătorii de la Universitatea din Exeter și de la Kings College din Londra desfășoară un studiu online masiv.

Scopul acestuia este de a măsura funcțiile esențiale ale creierului la persoanele sănătoase cu vârsta de 50 de ani sau mai mult.

Cercetătorii au colectat date de la peste 17.000 de persoane, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai mari studii de acest gen.

În special, datele analizate în cadrul studiului din Exeter au folosit teste pentru a determina dacă oamenii își pot menține sănătatea creierului prin efectuarea anumitor activități repetabile.

Cercetătorii sugerează că acesta este într-adevăr cazul atunci când vine vorba de măsurarea vitezei de raționament gramatical și a acurateței memoriei pe termen scurt.

Aceștia au stabilit că, lucrând în mod obișnuit la puzzle-uri de cuvinte, adulții mai în vârstă sunt capabili să își mențină creierul funcționând la niveluri cu până la 10 ani mai tinere decât vârsta lor reală.

Vezi și: Planta cu efect anti-stres. Este numită tonicul medicinal. Are efecte anseptice, antispastice și antiinflamatorii

Folosiți-vă capacitatea creierului sau se degradează

Kesari, neuro-oncolog și președinte al Departamentului de neuro-oncologie translațională și neuroterapeutică de la John Wayne Cancer Institute din cadrul Providence Saint John's Health Center din California, a vorbit cu Healthline despre sănătatea generală a creierului.

El a sugerat că, cu cât folosiți mai mult diferitele părți ale creierului, cu atât mai puternice devin conexiunile între ceea ce este exersat și părțile creierului responsabile pentru acele activități.

"Când nu îți folosești creierul foarte mult, acesta devine mai slab. Cred că este important pentru sănătatea creierului să îți folosești mai mult creierul", a declarat Kesari.

Studiul din Exeter susține afirmațiile lui Kesari.

"Am găsit relații directe între frecvența utilizării puzzle-urilor de cuvinte și viteza și acuratețea performanțelor la nouă sarcini cognitive care evaluează o serie de aspecte ale funcției, inclusiv atenția, raționamentul și memoria", a declarat Keith Wesnes, profesor de neuroștiință cognitivă la Școala de Medicină a Universității din Exeter, într-un articol publicat pe site-ul Exeter.

Vezi și: Analiza obligatorie pentru bărbați. Dijmărescu: E cel frecvent cancer la bărbați. Poate să descopere niște leziuni extraordinar de mici

Cum ne păstrăm sănătatea creierului

"În ultimii ani a existat un interes puternic pentru relația din ce în ce mai clară dintre modul în care ne comportăm și ne tratăm corpul și creierul pe parcursul vieții și riscul de a dezvolta probleme cognitive mai târziu în viață", a precizat Grill.

Stilul de viață joacă un rol major în ceea ce privește sănătatea creierului.

"Până la jumătate din riscul de a dezvolta boala Alzheimer și probleme cognitive la sfârșitul vieții s-ar putea datora alegerilor și comportamentelor legate de stilul de viață. Și dacă ne implicăm sau nu în activități cognitive precum puzzle-urile se află foarte mult pe această listă", a continuat el.

Grill admite că mai avem încă un drum de parcurs până când vom afla toate răspunsurile, dar el este în continuare un mare susținător al activităților cognitive precum realizarea de puzzle-uri de cuvinte.

Studiile care leagă activitățile de stimulare intelectuală de funcția cognitivă nu sunt noi. Cu toate acestea, ceea ce face ca studiul Exeter să fie atât de unic este dimensiunea sa.

Vezi și: Cum să trăiești mai mult. Dietele de succes ale celor mai longevivi și sănătoși oameni

Ce se întâmplă în creier când faci puzzle

Creierul tău crede că ești la vânătoare, zic cercetătorii.

"Puzzle-urile se joacă cu cuvintele, numerele, formele și logica într-un mod care ne îndeamnă să descoperim soluțiile pe care le ascund.

Suntem astfel angajați într-o vânătoare mentală pentru ceva, la fel ca un detectiv din poveștile cu mistere sau ca un om de știință care caută motivul din spatele unui fenomen.

Puzzle-urile sunt versiuni la scară mică ale acestei "căutări a înțelegerii", chiar dacă nu există nimic nou la finalul vânătorii, atunci când se descoperă o soluție.

Vânătoarea în sine este cea care este susceptibilă să stimuleze diverse zone ale creierului care implică descoperirea și un sentiment de satisfacție în același timp", spune Marcel Danesi, profesor de semiotică și antropologie la Victoria College, Universitatea din Toronto, potrivit Reader's Digest.

Vezi și: Câte boabe de muștar conține, de fapt, muștarul. Câți aditivi alimentari are

Puzzle-urile mai dificile schimbă tiparele de activitate cerebrală

Cea mai mare parte a activității cerebrale urmează anumite trasee prin creier - super-rute pe care cercetătorii le numesc "multiplele cu dimensiuni reduse". Indiferent de tipul de puzzle pe care îl faceți, activitatea dumneavoastră se va deplasa probabil de-a lungul acestor rute.

Dar atunci când ați întâlnit un indiciu de cuvinte încrucișate deosebit de dificil sau un sudoku pe care pur și simplu nu îl puteți gestiona, este posibil să activați unele părți noi ale creierului pentru a vă ajuta să rezolvați problema. Aceste jocuri pentru creier sunt garantate să vă stimuleze puterea creierului.

Vezi și: Ciorba de burtă, bombă cu ceas pentru ficat. Ce se întâmplă cu smântâna din ea. Amalia Arhire rupe tăcerea despre ciorba favorită a românilor

Veți avea parte de un antrenament complet al creierului

Puzzle-urile activează atât emisfera stângă, cât și cea dreaptă a creierului.

"Imaginația este activată alături de raționament sau calcul. Memoria intră, de asemenea, în joc, mai ales în puzzle-urile bazate pe cuvinte și matematică. Aceasta presupune o activare a "întregului creier", spune Danesi.

Aveți o senzație de plăcere atunci când rezolvați puzzle-ul

Acel moment de bucurie când, în sfârșit, îți dai seama de ultimul indiciu sau plasezi piesa lipsă? Acest lucru se datorează unei explozii de dopamină ]n zona creierului responsabilă pentru recompense și întărire, potrivit unui studiu recent.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel