Activitate fizică: ce minuni pot face pentru diabet doar 30 de minute de mișcare zilnic

Angela Sabău |
Data publicării:
Mișcare fizică
Mișcare fizică

Activitatea fizică, fie și de intensitate moderată și de scurtă durată, poate avea efecte suprinzătoare asupra reglării poftei de mâncare și a glicemiei din sânge.

Exercițiile zilnice de intensitate moderată sunt asociate cu niveluri sănătoase ale unui hormon care poate reduce riscul de diabet, potrivit unui studiu publicat în Endocrine Connections. Bărbații care au fost activi fizic la intensitate moderată timp de 30 de minute pe zi, au eliberat niveluri mai ridicate de hormon care reduce pofta de mâncare și nivelul de zahăr din sânge. Aceste descoperiri pot sugera că și o intensitate mai mică a activității fizice obișnuite zilnice ar putea ajuta la prevenirea bolilor metabolice precum diabetul.

Un stil de viață sedentar poate duce la complicații metabolice precum boli de inimă, diabet și obezitate și este a doua cea mai prevenibilă cauză de deces prematur, după fumat. Activitatea fizică la orice intensitate este cunoscută pentru îmbunătățirea sănătății și prelungirea duratei de viață. Peptida-1 asemănătoare glucagonului (GLP-1) este un hormon care inhibă apetitul care stimulează secreția de insulină și scade nivelul zahărului din sânge. Studiile anterioare sugerează că exercițiile fizice pot afecta secreția de GLP-1, dar au fost neconcludente, iar efectul exercițiului zilnic de intensitate mai mică, inclusiv activitatea obișnuită, cum ar fi mersul pe jos, rămâne incert.

Efecte mai evidente la bărbați 

În acest studiu, studenta doctorandă Charlotte Janus și profesorul Signe Torekov de la Universitatea din Copenhaga, împreună cu cercetătorii de la Steno Diabetes Center, au investigat asocierea dintre activitatea normală, zilnică, activitatea fizică și secreția GLP-1 la o populație supraponderală de 703 bărbați și 623 de femei. Frecvențele cardiace ale participanților au fost monitorizate în timp ce își desfășoară viața zilnică normală pentru a determina intensitatea activității zilnice, variind de la sedentarism la activități viguroase. Nivelurile de GLP-1 au fost măsurate înainte și după consumul de glucoză pentru a evalua modul în care activitatea fizică poate afecta secreția hormonului. Rezultatele studiului au indicat faptul că exercițiul de intensitate moderată, pentru doar 30 de minute pe zi, a crescut nivelul GLP-1 la bărbați, dar nu și la femei, care au fost în medie active doar 20 de minute pe zi.

Studenta Janus comentează: „Studiul nostru este încurajator, deoarece rezultatele sugerează că activitatea zilnică, chiar și la o intensitate relativ scăzută și pentru o perioadă scurtă de timp, cum ar fi mersul rapid, grădinăritul și jocul cu nepoții, ar putea îmbunătăți pofta de mâncare și reglarea glicemiei”.

Senzația de foame și glicemia, reglate 

"Niveluri mai mari de hormoni GLP-1 scad atât senzația de foame, cât și zahărul din sânge și, prin urmare, poate scădea riscul de obezitate și diabet de tip 2", adaugă profesorul Torekov.

"Asocierea dintre activitatea fizică și secreția GLP-1 poate fi observată doar la bărbați din cauza diferențelor fiziologice și a nivelurilor de activitate în general mai scăzute pentru femei din acest studiu. Poate indica, de asemenea, că este necesar un anumit nivel minim de activitate fizică pentru a fi pozitiv. efect asupra nivelurilor GLP-1, cu toate acestea sunt necesare mai multe studii care să confirme acest lucru. "

Aceste descoperiri sugerează că creșterea activității zilnice până la cel puțin 30 de minute pe zi, cum ar fi mersul pe jos în locul transportului cu autobuzul, ar putea reduce riscul de diabet și să îmbunătățească sănătatea metabolică în general. Activitatea cu intensitate scăzută este mult mai realizabilă decât exercițiile fizice de mare intensitate, care pot fi consumatoare de timp sau prea solicitate fizic pentru unele persoane.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel