Documentul a fost semnat la Ankara, pe 15 octombrie 2018 și va înlocui vechiul Acord privind cooperarea în domeniul sănătăţii şi al ştiinţelor medicale între Guvernul României şi Guvernul Republicii Turcia, încheiat în 1991 și Protocolul adițional asupra cooperării în domeniul sănătăţii între cele două țări, din 1994. Prevederile celor doua documente isi vor inceta valabilitatea.
„Romania si Turcia vor promova, pe baza principiilor egalității şi reciprocității, cooperarea în domenii precum întărirea sistemelor de sănătate, încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar, medicamente, produse farmaceutice şi aparatură medicală, management spitalicesc, sănătate publică şi sistemul de medicină de familie, geriatrie şi gerontologie, organizarea serviciilor de medicină de urgenţă”, se arată înr-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.
Cele doua state vor coopera prin schimb de informaţii, schimb de delegaţii şi specialişti în sănătate, precum şi prin încurajarea participării specialiştilor la conferinţe şi întâlniri ştiinţifice organizate. În acest sens se va înființa un Comitet mixt de lucru, care se va întâlni periodic pentru a stabili prioritățile de cooperare și va evalua periodic activitățile din cadrul acestei cooperari.
“Era absolut necesar ca acordul Romaniei cu Turcia in domeniul sanatatii sa fie adaptat la nevoile de servicii medicale de astazi. Pacientul român se află în centrul politicilor promovate de Ministerul Sănătății. Această colaborare va viza în special pacienții români cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani care vor beneficia de tratament în Turcia pentru anumite patologii”, a declarat Sorina Pintea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.