Acneea hormonală se poate declanșa la orice vârstă. De ce sunt femeile cele mai predispuse să dezvolte acnee

Ana-Maria Bugiu |
Data publicării:
acneea hormonala foto:Freepik
acneea hormonala foto:Freepik

Acneea hormonală se poate declanșa la orice vârstă, iar femeile sunt cele mai predispuse să o dezvolte. Care sunt explicațiile acestui fenomen.

Din adolescență și până în anii maturității, problemele cu tenul pot fi un adevărat rollercoaster. Acneea hormonală, o afecțiune comună, poate fi resimțită nu doar în perioada pubertății, ci și în etapele ulterioare ale vieții. Cum este posibil ca acneea hormonală să persiste și la vârste mai înaintate? Care sunt cauzele și ce poți face în legătură cu asta?

Vezi și: Cât trebuie să păstrezi mâncarea în congelator. Carnea nu trebuie să depășească 12 luni

Acneea hormonală este un tip de erupție, care apare ca urmare a fluctuațiilor hormonale, în mod obișnuit întâlnită în perioada pubertății. Totuși, poate să nu fie limitată doar la această etapă a vieții. Această afecțiune poate continua să afecteze tenul în etapele ulterioare ale vieții, fiind mai des întâlnită la femei.

Potrivit unui studiu din 2008, aproximativ 50% dintre femeile cu vârsta între 20 și 29 de ani și 25% dintre cele cu vârsta între 40 și 49 de ani se confruntă cu acneea. Caracteristicile acneei hormonale includ apariția acneei în zona obrajilor și a liniei maxilare, puncte negre, puncte albe sau chisturi, piele grasă, inflamație și sensibilitate, potrivit Healthline.

foto:freepik@junne12

Majoritatea erupțiilor cutanate apar atunci când glandele de sebum devin mai sensibile la un grup de hormoni cunoscuți sub numele de androgeni, explică Natalia Spierings, dermatolog consultat și autoarea cărții "Skintelligent: Ce trebuie să știi cu adevărat pentru a avea o piele bună", pentru Healthline. Acești androgeni stimulează creșterea glandelor de sebum și cresc producția de sebum în piele, iar această creștere poate continua și după perioada pubertății.

„Unele femei sunt mai sensibile la androgeni pe tot parcursul vieții decât altele, iar sensibilitatea hormonală se schimbă odată cu înaintarea în vârstă”, explică dr. Spierings. Cu toate acestea, pot exista și alți factori care să agraveze problema. Folosirea excesivă a produselor pentru îngrijirea pielii poate irita pielea, declanșând sau accentuând predispoziția la acnee.

Mulți se așteaptă ca acneea să dispară odată cu înaintarea în vârstă și cu intrarea în etapele mai mature ale vieții. Cu toate acestea, conform dr. Spierings, nu există o vârstă precisă la care acneea hormonală să înceapă sau să se oprească. Fiecare femeie este diferită, iar această afecțiune poate persista până la vârste înaintate sau poate să nu apară deloc la unele femei.

Pentru a gestiona acneea hormonală, se recomandă simplificarea rutinei de îngrijire a pielii, evitarea utilizării excesive a produselor cosmetice și abordarea pas cu pas a tratamentelor pentru acneea hormonală, cum ar fi acidul salicilic, peroxidul de benzoil, adapalena sau acidul azelaic.

De asemenea, consultația unui dermatolog poate oferi un plan de tratament personalizat și eficient pentru această afecțiune.

Acceptarea faptului că acneea hormonală ar putea fi o parte a vieții este un pas important în gestionarea acesteia. Este esențial să îți îndrepți atenția către alte aspecte ale aspectului tău care îți aduc bucurie și să îți accepți pielea așa cum este, cu imperfecțiunile ei.

Experiența acneei hormonale în etapele mature ale vieții este mai frecventă decât se crede, dar există opțiuni de tratament și metode de gestionare care pot aduce un nivel crescut de confort și încredere în propria piele la orice vârstă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel