Acneea este o afecţiune a pielii care apare atunci când foliculii de păr devin conectaţi cu ulei şi celulele moarte ale pielii. Ioana Marinescu, fondator PLUSH BIO, Farmacist Formulator, specialist în Formularea și Evaluarea produsului dermatocosmetic, membru al Societății Române de Dermatologie a vorbit la Pastila de Frumusețe de la DC Medical despre cum afectează acneea nu doar tinerii, ci și adulții.
”Este cea mai marcantă experiență a mea ca tânără, adolescentă, ca femeie. Acneea sau coșurile care apar pe ten sunt o problemă perpetuă. Apare în perioada de adolescență, dar nu înseamnă că nu există și în perioade adulte. Nu iartă niciun sex. Apare și la doamne și la domni, iar problema este că, în general, vindecarea sau remedierea acestei situații este extrem de greoaie.
Problema cea mai delicată a coșurilor este starea psihică a celui care are această situație pentru că aduce, pe lângă faptul că tenul nu arată bine de loc, apar dureri la nivelul feței, apar iritații, aduce o stare de discomfort psihic incredibilă și o stare de frustare intensă”, a a declarat la Pastila de Frumusețe de la DC Medical, Spectacola și DC News, Ioana Moldovan, fondatorul PLUSH BIO.
Vezi și: Cabinetele medicale, renovate și dotate de medicii de familie cu fonduri din PNRR
Cosmeticele nu rezolvă problema
Acneea apare de obicei pe fată, frunte, piept, partea superioară a spatelui şi umeri, deoarece aceste zone ale pielii au cele mai multe glande sebacee. Foliculii de păr sunt conectați la glandele de ulei. Peretele foliculului se poate umfla și produce un punct alb. Sau dopul poate fi deschis la suprafață și se poate întuneca, provocând un punct negru. Un punct negru poate arăta ca murdăria blocată în pori.
Specialiștii susțin că produsele cosmetice pot înrăutăți situația. În plus, este afectat și psihicul, mai ales în cazul tinerilor adolescenți care, oricum, se confruntă cu furtuni hormonale.
”Sunt tipuri de coșuri care nu pot fi ascunse cu machiaj și problema este că știrbește încrederea în sine. Instalându-se la persoane tinere, la adolescente unde oricum furtunile hormonale sunt instalate, care se traduc prin stări de depresie, prin stări de neîncredere în sine.
Tinerele poate nu au sâni și se simt foarte rău, băieții nu sunt dezvoltați și au anumite stări de discomfort. Dacă acestea sunt dublate și de prezența coșurilor atunci sunt foarte greu de manageriat și sunt tineri care ajung la psiholog, care ajung să fie consiliați pentru că frustrările devin foarte greu de acceptat.
Pot să ducă la izolare, pot să ducă la dorința de a se separa de viața socială, de a trăi o viață izolată, să stai în spatele calculatorului unde poți să își pui filtre ca să arăți cum dorești. Trebuie să înțelegem că chiar dacă este ceva care, în principiu trece, este foarte important să învățăm tinerii din adolescența timpurie să se îngrijească”, a mai subliniat Ioana Marinescu.
Consult de specialitate
În cazul tenului acneic este nevoie de consult dermatologic. Mai mult decât atât, problema poate fi rezolvată cu o curățare atentă a tenului. Dacă acneea persistă sau este severă este indicat un consult de specialitate.
”Fie că mergem la un medic dermatolog și alegem să avem acest gen de întâmpinare a tânărului în formarea lui, fie că alegem o variantă cosmetică este foarte important să ținem cont că primul factor estențial este cel de igienă a tenului. Tenul trebuie foarte bine curățat, nu trebuie lezionat prin extracția comedoanelor. Curățarea trebuie făcută fie că ne machiem, fie că pur și simplu înlăturăm tot ce înseamnă impurități de pe ten.
Dacă sunt probleme de genul coșurilor este important să nu folosim foarte multe produse. Esențial este să îi lăsăm tenului ingredientele de care are nevoie pentru a se retrage toate imperfecțiunile. Este important să nu îl încărcăm. Tenul înțelege stimulii pe care noi îi dăm. Dacă îi dăm activele pentru acnee, tenul înțelege și reacționează ca atare.
Nu trebuie să îi dăm foarte mulți stimuli pentru a nu pierde semnalul pe care vrem să îl transmitem. Este foarte important să începem cu curățarea tenului”, a mai precizat fondatorul PLUSH-BIO.
Vezi mai multe în VIDEO
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.