Statele membre ale Uniunii Europene vor fi obligate să limiteze consumul de alimente bogate în acizigrași trans. Regulamentul a fost adoptat recent de Comisia Europeană.
Acizii trans sunt cele mai nocive grăsimi din alimente, considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni ce provoacă anual 50.000 de decese în Europa. Produsele alimentare care nu sunt conforme nu vor mai putea fi introduse pe piață după data de 1 aprilie 2021.
Acizii grași trans, limitați la 2 mg la 100 grame de grăsime
Regulamentul se referă la alimentele procesate, la mezeluri, margarină, produse de tip fast-food, produse de patiserie, prăjituri, biscuiți, chipsuri, supe la plic sau mâncarea semi-preparată, alimentele cele mai bogate în acizii grași trans.
În România, datele statistice arată că aproximativ 3.000 de oameni mor anual din cauza unor boli provocate de dieta nesănătoasă.
Unele produse aflate pe piață conțin chiar și 40-50% acizi grași trans nesaturați, ceea ce prelungește semnificativ perioada de valabilitate a alimentelor. Regulamentul CE arată că statele membre vor fi obligate să limiteze conținutul acizilor grași trans nesaturați la 2 mg, la 100 de grame de grăsime din produsul alimentar.
Produsele alimentare care nu sunt conforme mai pot fi comercializate până cel târziu la data de 1 aprilie 2021. După această dată, introducerea lor pe piață va fi interzisă.
Dieta, importantă în sănătate
Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară au recomandat reducerea cantității de acizi trans din alimente, menționând că dieta este legată de cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa.
Țări precum Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte ca această regulă să devină obligatorie în statele membre.
În Germania, Olanda și Marea Britanie s-a negociat cu procesatorii scăderea voluntară a conținutului de acizi trans.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.