Acidul folic în sarcină, efect controversat

Steluța Indrei |
Data publicării:
Plumbul din sângele mamei influențează sănătatea copilului
Plumbul din sângele mamei influențează sănătatea copilului

Recomandat înainte de concepție și apoi în primul trimestru de sarcină, acidul folic are rolul de a preveni defectele de tub neural și alte malformații congenitale. În unele cazuri este prescris și pentru a reduce riscul de hipertensiune în sarcină, complicație numită preeclampsie. Însă un studiu de ultimă oră arată că această vitamină din complexul B nu are niciun efect în prevenirea preeclampsiei. 

Acidul folic, cunoscut și ca vitamina B9, este deosebit de important pentru dezvoltarea normală a bebeluşilor, iar administrarea încă dinainte de a rămâne însărcinată este chiar mai importantă decât în primele luni de sarcină. Sunt specialiști care afirmă că acidul folic este obligatoriu înainte de sarcină și în primul trimestru. Alții însă atrag atenția asupra dozelor administrate.

Pentru a evalua impactul administrării unor doze mari de acid folic în primele săptămâni de sarcină, cercetătorii canadieni de la Universitatea Ottawa au monitorizat 2.301 de gravide între săptămânile 8 și 16 de sarcină. „Fiecare prezenta cel puțin un factor de risc pentru preeclampsie”, a precizat prof. Lucy Chappell, coordonatoarea studiului. 

Mai exact, gravidele prezentau fie hipertensiune arterială, fie diabet, fie sarcină gemelară, fie suferiseră de preeclampsie în cursul unei sarcini anterioare, fie prezentau un indice ale masei corporale peste 35. 

Fiecare gravidă a primit o doză de 1,1 mg de acid folic pe zi. În plus, jumătate dintre voluntare luau o doză zilnică de 4 mg de acid folic. Pe parcursul studiului, gravidele au fost consultate de patru ori. 

Acidul folic suplimentar, un impact nesemnificativ

Rezultatul constatat: „Preeclampsia a survenit la 169 dintre cele 1.444 de gravide care au luat doza maximă de acid folic, față de 156 în rândul celorlalte participante din grupul de control”.

Suplimentarea dozei de acid folic în timpul sarcinii nu are niciun efect în prevenirea preeclampsiei.

Ce este preeclampsia?

Preeclampsia reprezintă hipertensiunea arterială și prezența de proteine în exces în urină după săptămâna a 20-a de sarcină la o femeie care anterior avea o valoare normală a tensiunii arteriale. Chiar și o creștere ușoară a tensiunii arteriale peste normal poate fi un semn de preeclampsie. Boala poate duce la complicații serioase, pierderea sarcinii sau chiar deces pentru mamă și copil.

Manifestările pot fi variate, iar pe lângă hipertensiune arterială – valori ale tensiunii arteriale peste 140/90 mm Hg, documentate cu ocazia a două măsurători, la cel puțin 6 ore distanță, dar nu mai mult de 7 zile, și proteinurie, mai pot apărea: dureri de cap puternice, tulburări de vedere, durere abdominală superioară, frecvent sub coaste, pe partea dreaptă, greață și vărsături, amețeală, debit urinar scăzut, creștere bruscă în greutate. 

Preeclampsia este responsabilă de o treime dintre nașterile premature și reprezintă a doua cauză de deces la naștere. 

Nu este un tratament specific pentru preeclampsie, hipertensiunea dispare după naștere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel