Vezi și: Milioane de persoane ar putea avea Long-COVID. De ce nu pot fi diagnosticate
Un nou studiu evidențiază o asociere între anumite bacterii orale și riscul de cancer colorectal (CRC) în funcție de localizarea tumorii. Deși nu s-a identificat o legătură generală între caracteristicile microbiomului oral și riscul de CRC, cercetătorii au descoperit conexiuni specifice pentru diferite regiuni ale colonului.
Olsenella și riscul de cancer al colonului distal
Analiza datelor a arătat că prezența bacteriei Olsenella în microbiomul oral este asociată cu un risc mai mare de cancer al colonului distal. Conform rezultatelor studiului, această bacterie a dublat riscul de cancer în această regiune, având un hazard ratio (HR) de 2.16 (interval de încredere [CI] 95%, 1.59-2.95).
Prevotella 2 și cancerul rectal
De asemenea, Prevotella 2 a fost identificată ca un factor care crește riscul de cancer rectal cu 68% (HR, 1.68; 95% CI, 1.14-2.46). Aceste constatări sugerează că anumite bacterii din cavitatea orală pot influența dezvoltarea cancerului colorectal în funcție de locația tumorii.
Vezi și: Riscurile ascunse ale produselor de îndepărtare a lacului de unghii. Ce trebuie să știi
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal - FOTO: Freepik@easyedit1
Metodologia studiului
Cercetătorii au utilizat date din trei mari studii de cohortă din Statele Unite: Agricultural Health Study, National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study și Prostate, Lung, Colorectal, and Ovarian Cancer Screening Trial. Analiza a inclus un număr total de 3431 de participanți, fiind utilizate probe de celule bucale pentru extragerea ADN-ului și secvențierea genei ribozomale 16S.
Rezultatele au fost obținute prin secvențiere pe platforma MiSeq, iar analiza diversității microbiomului a fost realizată utilizând vectorul 2 din analiza coordonatelor principale UniFrac neponderate, care a arătat o asociere puternică cu cancerul colonului distal (HR, 1.29; 95% CI, 1.12-1.49). Această variabilitate a explicat 6.3% din diferențele identificate în matricea analizată.
Concluziile cercetătorilor
Autorii studiului subliniază că nu s-a găsit o corelație globală între microbiomul oral și riscul general de CRC, dar s-au observat asocieri între anumite bacterii și cancerul colorectal în funcție de localizare.
"În acest studiu, nu s-a identificat o legătură generală între microbiomul oral și cancerul colorectal, dar am descoperit asocieri între anumite măsuri și riscul specific localizat.
O diversitate mai mare a microbiomului oral a fost corelată cu un risc crescut atât pentru cancerul colonului distal, cât și pentru cancerul rectal, dar nu și pentru cel al colonului proximal... În ansamblu, aceste date susțin un posibil rol al bacteriilor orale în cancerul colorectal", au scris autorii studiului, potrivit Medscape.
Vezi și: Dieta care favorizează dezvoltarea cancerului pulmonar. Alimentează tumorile
Implicații în practica medicală
Descoperirile acestui studiu subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare asupra legăturii dintre microbiomul oral și cancerul colorectal. Dacă aceste rezultate vor fi confirmate în viitor, ar putea deschide noi perspective pentru prevenția și diagnosticarea precoce a cancerului colorectal prin analiza microbiomului oral.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.