Principalii inamici ai unui corp zvelt sunt aceste alimente obișnuite, iar renunțarea la ele accelerează metabolismul și, în consecință vei arde mai multe grăsimi.
Zahăr și produse care îl conțin. Consumul exagerat de zahăr și diferite deserturi crește riscul nu doar de obezitate, ci și de boli de inimă și hipertensiune arterială. Așa că reducerea cantității de dulciuri este recomandată nu doar persoanelor care vor să slăbească, ci și celor celor care doresc să fie sănătoși.
10 superalimente care te scapă de durerile articulare. De ce trebuie să le ai zilnic în meniu
Printre aceste alimente obișnuite, care te împiedică să slăbești, se regăsesc carbohidrați cu amidon. Pâinea albă, pastele, cartofii și orezul alb trebuie excluse din alimentația celor vor să slăbească. În schimb, se pot consuma cereale integrale precum bulgur, secară integrală, orz integral, orez sălbatic și hrișcă.
Leguminoasele, precum lintea, fasolea și năutul sunt, de asemenea, înlocuitori sănătoși pentru carbohidrații cu amidon. Și, desigur, legumele, care vor fi o garnitură excelentă pentru carne sau pește.
Laptele, nutrient esențial. Cât și cum ar trebui să îi consumi. Ce se întâmplă dacă bei prea mult
Alimentele procesate au fost supuse unei prelucrări puternice: conservare, congelare, tratament termic. De regulă, astfel de alimente conțin aditivi chimici și diverse umpluturi artificiale. Cele mai populare și cele mai dăunătoare alimente procesate includ fast-food-ul, chipsurile, înghețata, majoritatea dulciurilor cumpărate din magazin, cârnații, alimentele congelate.
Astfel de alimente sunt, literalmente, ambalate în zahăr, grăsimi și sare, arome chimice și conservanți, ceea ce nu contribuie la pierderea în greutate.
Proteinele, asociate cu reducerea obezității. De câte proteine avem nevoie zilnic
Proteinele au un rol esențial în organism, iar cantitatea necesară variază în funcție de vârstă.
Proteinele sunt parte componentă din fiecare celulă umană, iar la baza lor se află aminoacizii, care au un rol esențial în organism. Sunt responsabile de modul în care funcționează celulele, fiind implicate în structura, funcțiile și refacerea țesuturilor și a organelor. Complexitatea proteinelor este dată de faptul că sunt necesare 20 de tipuri diferite de aminoacizi pentru crearea unei singure proteine, arată Biblioteca Națională de Medicină.
Proteinele, necesarul zilnic
În funcție de vârstă, fiecare are nevoie de o anumită cantitate de proteine, astfel:
- copiii sub vârsta de 4 ani: 13 grame de proteine pe zi;
- între 4 și 8 ani: 19 grame;
- între 9 și 13 ani: 34 de grame;
- persoanele de sex feminin de peste 14 ani: 46 de grame;
- băieții cu vârste între 14 și 18 ani: 52 de grame;
- bărbații de peste 19 ani: 56 de grame pe zi.
Proteinele, nevoia din spatele gustărilor
Dacă apare dorința de gustări mai puțin sănătoase, hipercalorice, ori la ore târzii, explicația cercetătorilor este că organismul nu are doar o poftă de ”ceva bun”, ci o nevoie de proteine, potrivit unui studiu publicat în revista Obesity, notează EatThis.
Astfel, studiul a implicat o analiză a datelor din cadrul National Nutrition and Physical Activity Survey, analiză desfășurată în perioada iunie 2011 și iunie 2012.
Luând în considerare obiceiurile alimentare și fizice a 9.341 de adulți cu o vârstă medie de 46,3 ani, oamenii de știință de la Universitatea din Sydney au constatat că aportul energetic din alimentația participanților era alcătuit, în general, din 30,9% grăsimi, 43,5% carbohidrați, 18,4% proteine, 4,3% alcool și 2,2% din fibre.
Astfel, potrivit studiului, cei care nu au consumat suficiente proteine la mIcul dejun sau la prima masă a zilei, au mâncat mai mult în timpul zilei comparativ cu cei care au avut un aport suficient de proteine în prima parte a zilei.
Aceste alimente conțin calorii goale. Limitează-le consumul dacă vrei să slăbești
De asemenea, cei care au avut un aport consistent de proteine la la micul dejun au mâncat mai puțin în timpul zilei.
Totodată, cercetările au evidențiat faptul că acei participanți care au mâncat mai puține proteine la micul dejun au consumat, în timpul zilei, alimente bogate în grăsimi, zahăr și sare, dar și mai mult alcool, respectiv mai puține alimente sănătoase, precum cereale, fructe, legume, lactate și carne.
Mai mult decât atât, cercetătorii au descoperit că unul dintre motivele pentru care participanții la studiu nu au consumat niveluri adecvate de proteine s-a datorat, probabil, unui aport ridicat de alimente procesate. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.