"Acest val 6 a venit puţin prea repede". Oancea: Din păcate, Omicron atinge foarte mult copiii. Majoritatea celor din zona ROȘIE au sub 2 ani

Acest val 6 a venit puţin prea repede - Foto: Freepick @dcstudio
Acest val 6 a venit puţin prea repede - Foto: Freepick @dcstudio

Noul val de COVID-19 afectează foarte mulți copii, iar spitalele sunt pline. Ce spune medicul Cristian Oancea.

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara, spune că valul 6 al pandemiei de COVID-19 afectează mai ales copiii, dar şi persoanele peste 60 de ani cu alte riscuri. Mai mult, medicul spune că se aşteaptă la o creştere a cazurilor în toamnă și că în Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara majoritatatea persoanelor internate în zona roşie au vârstă sub doi ani.

"Din păcate, valul 6 COVID atinge foarte mult copiii"

 

"Din păcate, acest val 6 atinge foarte mult copiii. Şi îndeosebi pe cei cu vârstele extrem de mici. Majoritatea celor aflaţi în zona roşie de la noi din spital au vârsta mai mică de 2 ani. Cu toţii au dezvoltat o formă medie de boală. Acestora li se adaugă cei de peste 60 de ani care au riscuri asociate. 

Evident, se numără printre persoanele internate şi pacienti de 30 şi 40 de ani care au avut nevoie de suport de oxigen", a declarat medicul Cristian Oancea.

În prezent, în Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş sunt internaţi 38 de pacienţi, dintre care doi sunt în secţia de Anestezie Terapie Intensivă. În plus, nouă dintre pacienţi sunt copii cu vârstele între 2 luni şi 9 ani.

Ce putem face să reducem creșterea numărului de cazuri COVID-19

 

"Autoizolarea este şi ea esenţială pentru a reduce creşterea numărului de cazuri de COVID 19. Trebuie să fim foarte atenţi la simptome, să ţinem în permanenţă legătura cu medicul de familie şi, dacă este nevoie, să solicităm o evaluare intr-un centru specializat.

Acest val 6 a venit puţin prea repede. Ne aşteptam la o creştere a numărului de cazuri înspre toamnă. Dacă se menţine acest ritm, vom asista la o creştere accentuată a numărului de cazuri în zilele şi săptămânile următoare, dar să sperăm că vom avea parte doar de forme uşoare, cu simptomatologie redusă, care nu necesită internare, ci doar administrarea unui tratament la domiciliu. Masca de protecţie şi dezinfecţia mâinilor continuă să fie în prim plan", a mai declarat prof. dr. Cristian Oancea, manager la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş Timişoara.

Reamintim că printre principalele simptome ale coronavirus  se numără:

- cefalee

- dureri în gât

- febră înaltă bruscă

- fenomene digestive

- greutate în respiraţie

- stare de oboseală permanentă

- febră musculară

- tuse.

Masca, din nou obligatorie. Rafila anunță LOCURILE în care trebuie să o purtăm

 

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat dacă revine, din nou, masca obligatorie din toamnă. 

"Masca a revenit în unitățile sanitare. Noi avem o bază legală care permite fiecărei unități sanitare, inclusiv la cabinetele medicilor de familie, să utilizeze masca, atât personalul, cât și pacienții, pentru prevenirea transmiterii infecțiilor nosocomiale, diverse infecții și aici includ și infecția cu coronavirus.

E un ordin din anul 2016, ordinul 1101 care este disponibil în acest moment și își poate face efectul fără niciun fel de probleme la nivelul unităților sanitare.

Dacă discutăm în general, masca trebuie purtată în spațiile închise, aglomerate și în mijloacele de transport în comun. Noi nu putem face decât o recomandare în momentul de față, dar, în mod evident, dacă va există o situație care să pună sistemul de sănătate în pericol, în ceea ce privește gradul de absorbție al pacienților, fie COVID, fie alte patologii, sigur că noi vom prezenta această situație, iar Guvernul României va lua măsurile pe care le consideră necesare într-un astfel de context", a declarat ministrul Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Pandemia COVID-19, 2022: "Nimic nu va mai fi la fel" vs. "Luați din nou prin surprindere""

De ce au apărut variantele Delta și Omicron. Attila arată GREȘEALA: Oricât de ciudat pare... acest lucru s-a văzut

 

Dr. Laszlo Attila, Secretar, Comisia pentru sănătate, Senatul României, ne-a vorbit despre lecțiile pandemiei, din care se pare că societatea a reușit să învețe câte ceva, iar populația să pună mai mult accent pe starea de sănătate, dar și cum a existat o implicare a autorităților locale. De asemenea, Attila a subliniat care au fost părțile proaste ale pandemiei și cum acestea au impact chiar și la acest moment.

”Aș începe, oricât de ciudat pare, cu lucrurile pozitive, pe care le consider eu ca pozitive după doi ani de nenorocire. Și mă refer în primul rând la faptul că populația a început să fie atentă la propria stare de sănătate și aici cred că ar trebui să profităm și să menținem acest interes, nu numai pentru coronavirus ci pentru celelalte boli și aici mă refer la bolile cronice care pot fi evitate printr-un program coerent de screening sau de detecție precoce.

Un al doilea aspect pozitiv pe care îl consider benefic este implicarea autorităților locale în organizarea îmbunătățirii stării de sănătate, ceea ce nu s-a mai întâmplat în ultimii 30 de ani niciodată.

Toată lumea a conștientizat, în paranteză spun că foarte probabil și anul electoral a avut un impuls în acest sens, dar fiecare autoritate s-a implicat pentru a organiza centrele de testare, centrele de vaccinare și au constatat și toată lumea a fost de acord că nu este doar obligația Ministerului Sănătății sau a sistemului medical pentru a interveni în astfel de situații.

De ce au apărut cele două variante, citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel