Accidentul vascular cerebral „silențios”, risc mai mare după operație

Angela Sabău |
Data publicării:
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral

Persoanele vârstnice care au suferit o intervenție chirurgicală au un risc mai mare de a face un accident vascular cerebral „silențios”, adică fără simptome vizibile, după o intervenție chirurgicală.

Cercetătorii canadieni au descoperit că accidentele vasculare cerebrale  „silențioase” sunt frecvente la vârstnici, după ce au efectuat o intervenție chirurgicală electivă, non-cardiacă și își dublează riscul de declin cognitiv, un an mai târziu.

Deși un accident vascular cerebral provoacă simptome evidente, cum ar fi slăbiciunea la un braț sau probleme de vorbire care durează mai mult de o zi, afecțiunea nu este evidentă decât în cazul scanărilor cerebrale, cum ar fi RMN.

În fiecare an, aproximativ 0,5% din cele 50 de milioane de persoane cu vârsta de 65 de ani sau mai mare la nivel mondial, care au o intervenție chirurgicală majoră, non-cardiacă, vor suferi un accident vascular cerebral excesiv, dar până acum nu se știa prea mult despre incidența sau impactul accidentului vascular cerebral silențios după operație.

Rezultatele studiului NeuroVISION au fost publicate astăzi în The Lancet.

„Am descoperit că accidentele vasculare cerebrale «silențioase» sunt de fapt mai frecvente decât accidentele vasculare cerebrale la persoanele în vârstă de peste 65 de ani, care au efectuat o intervenție chirurgicală ”, a spus dr. PJ Devereaux, co-cercetător principal al studiului NeuroVISION. Dr. Devereaux este cardiolog la Hamilton Health Sciences (HHS), profesor în departamentele de metode de cercetare în domeniul sănătății, dovezi și impact și medicină la Universitatea McMaster și un om de știință la Population Health Research Institute of McMaster University and HHS.

Dr. Devereaux și echipa sa au descoperit că una din 14 persoane cu vârsta peste 65 de ani, care a avut o intervenție chirurgicală electivă, non-cardiacă, a avut un accident vascular cerebral silențios, sugerând că la nivel mondial, trei milioane de persoane din această categorie de vârstă suferă un atac ascuns după o intervenție chirurgicală, în fiecare an.

Studiul a implicat 1.114 de pacienți cu vârsta de peste 65 de ani, din 12 centre din America de Nord și de Sud, Asia, Noua Zeelandă și Europa. Toți pacienții au făcut RMN în nouă zile de la intervenția chirurgicală pentru a căuta dovezi imagistice ale unui AVC silențios. Echipa de cercetare a urmărit pacienții timp de un an după intervenția chirurgicală pentru a le evalua capacitățile cognitive.

Declinul cognitiv, mai frecvent la pacienții cu AVC

Ei au descoperit că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral în urma unei intervenții chirurgicale au avut mai multe șanse să experimenteze declinul cognitiv, delir perioperator, accident vascular cerebral sau atac ischemic tranzitoriu în decurs de un an, comparativ cu pacienții care nu au avut un accident vascular cerebral.

„În ultimul secol, chirurgia a îmbunătățit mult sănătatea și calitatea vieții pacienților din întreaga lume. Chirurgii sunt acum capabili să opereze pacienții mai în vârstă și bolnavi, datorită îmbunătățirii tehnicilor chirurgicale și anestezice. În ciuda beneficiilor chirurgiei, trebuie să înțelegem și riscurile”, a spus dr. Marko Mrkobrada, profesor asociat de medicină la Universitatea din Western Ontario și co-investigator principal pentru studiul NeuroVISION.

„Leziunile cerebrale vasculare, atât de ascunse, cât și vizibile, sunt mai frecvent detectate, recunoscute și prevenite prin cercetarea finanțată de Institutul nostru și CIHR", spune dr. Brian Rowe, director științific al Institutului de Sănătate Circulatorie și Respiratorie, Institutele Canadiene de Sănătate Cercetare (IRSC). „Studiul NeuroVISION oferă informații importante asupra dezvoltării leziunilor cerebrale vasculare după intervenția chirurgicală și se adaugă la dovezile crescânde ale importanței sănătății vasculare asupra declinului cognitiv. Rezultatele NeuroVISION sunt importante și reprezintă o descoperire semnificativă care va facilita abordarea problemei declinului cognitiv după operație".

 

Sursa: AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel