Accidentul vascular cerebral, cauzat de cancer? Interacțiunea necunoscută până acum a celor două afecțiuni

Angela Sabău |
Data publicării:
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral nu este întotdeauna produs de o cauză comună, cum e hipertensiunea. Uneori, chiar și un cancer poate declanșa un AVC, spun specialiștii. Cele două boli au o interacțiune nedescoperită până acum.

Nu toate accidentele vasculare cerebrale (AVC) au o cauză clară, cum ar fi hipertensiunea arterială. Unele cercetări mai noi sugerează că o boală precum cancerul ar putea fi declanșatorul unui AVC.

Cecetătorii au abordat din punct de vedere genetic această afecțiune și, folosind probe de sânge, au analizat peste 12.000 de gene și au găsit 438 care au acționat diferit la supraviețuitorii unui accident vascular cerebral, care suferă și de cancer.

"Nimeni, înainte, nu a diferențiat expresia genică între pacienții cu cancer, accident vascular cerebral sau ambele", a spus dr. Babak Navi, autorul principal al studiului publicat joi în revista American Heart Association, Stroke.

Diferite boli generează anumite modificări genetice

Cercetările inovatoare privind modul în care se schimbă genele la persoanele cu diferite boli ar putea duce la noi teste și tratamente diagnostice.

„Deși studiul a inclus doar 40 de persoane, vedem clar că pacienții cu accident vascular cerebral au un profil unic de exprimare a genelor”, a spus Navi, de la Weill Cornell Medical College din New York.

„Un test de sânge ar fi mai ușor, mai sigur și mai puțin costisitor decât o scanare CT sau PET pentru a diagnostica cancerul”, a spus el.

Dr. Christine Holmstedt, director medical al serviciilor de AVC clinice la Universitatea Medicală din Carolina de Sud din Charleston, a mers chiar mai departe. „Acest lucru ne-ar oferi capacitatea de a diagnostica cancerul mai devreme, ceea ce este fantastic”, a spus Holmstedt, care nu a fost implicată în studiu.

Pentru oamenii deja diagnosticați cu cancer, această cercetare ar putea duce la un test genetic pentru a prezice riscul lor de a avea un accident vascular cerebral, a spus Holmstedt. „S-ar putea să putem ținti și preveni atacul cerebral mai devreme la pacienții cu cancer predispuși la coagulare excesivă a sângelui.”

Cancer și AVC, interacțiune neașteptată 

Cancerul este a doua principală cauză de deces, iar accidentul vascular cerebral este a cincia cauză de deces și e ivaliditate în SUA. Pentru aproximativ 1 din 4 accidente vasculare cerebrale, cauza nu este cunoscută.

Noul studiu a examinat sângele persoanelor cu cancer sau accident vascular cerebral, sau ambele. Cercetătorii au analizat molecula numită ARN mesager pentru a vedea dacă a funcționat diferit la persoanele cu accident vascular cerebral și cancer. ARN-ul mesager poartă codul genetic pentru a face proteine care determină funcția celulară.

În plus față de cele peste 400 de gene care au acționat diferit la persoanele cu ambele condiții, jumătate din grupul care a suferit doar accident vascular cerebral, afecțiunea nu au fost cauzată de factori de risc tradiționali.

„Există o mulțime de interacțiuni între aceste două boli”, a spus Boryana Stamova, un genetician care a efectuat analizele moleculare pentru studiu.

"Zece la sută dintre pacienții cu accident vascular cerebral au deja cancer și 4% dintre pacienții cu accident vascular cerebral vor fi diagnosticați cu cancer în câțiva ani după AVC", a spus Stamova, profesor adjunct de neurologie la Universitatea din California Davis 'School of Medicine. „Tocmai zgâriem suprafața a ceea ce am putea descoperi în materie de accident vascular cerebral”.

Navi a spus că sunt necesare studii mai mari, dar această nouă analiză este primul pas către schimbările în îngrijirea pacientului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel