Un simplu test care măsoară viteză mersului poate ajuta la prezicerea dacă tinerii supraviețuitori ai unui accident vascular cerebral sunt pregătiți să se întoarcă la muncă. Cercetarea a fost publicate în Stroke, un jurnal al American Stroke Association, o divizie a American Heart Association.
Una din patru persoane care suferă de un accident vascular cerebral are vârsta sub 65 de ani și este posibil ca până la 44% dintre aceștia să nu se poată întoarce la muncă.
"AVC afectează controlul funcției motorii. Pentru a vă întoarce la serviciu, trebuie să fiți capabil să mergeți la mașina, la autobuz, la biroul sau la sala de ședințe. Dacă nu puteți merge pe jos sau vă obosiți ușor, abilitatea dvs. de a vă face munca va fi serios afectat ", a declarat Hannah Jarvis, doctorand, autor principal al studiului și asociat în cercetare la Universitatea Metropolitană Manchester din Manchester, Marea Britanie.
Cercetătorii au analizat legătura dintre viteza de mers și pregătirea de a reveni la muncă după AVC. Ei au comparat mobilitatea la 46 de supraviețuitori ai unui accident vascular cerebral din Țara Galilor, U.K. - între 18 și 65 de ani cu mobilotatea a 15 persoane care nu au avut un accident vascular cerebral. Folosind un test de mers, cercetătorii au măsurat cât de repede și de departe au putut merge participanții, în trei minute. A fost calculată o măsură de referință care prevedea disponibilitatea de a reveni la locul de muncă.
Pragul critic, 3 metri pe secundă
Ei au descoperit că o viteză de mers de peste 3 metri pe secundă a fost un prag critic. Supraviețuitorii unui accident vascular cerebral care nu pot atinge această viteză au avut șanse semnificativ mai mici să se întoarcă la muncă.
Dintre cei 23% care s-au întors la muncă, 90% au avut o viteză de mers mai mare decât pragul critic.
Cei care s-au întors la muncă au mers cu aproape 6 metri pe secundă, comparativ cu cei care nu s-au întors la muncă și au reușit să atingă doar aproximativ doi metri și jumătate pe secundă.
Tinerii supraviețuitori ai unui accident vascular cerebral au fost mai puțin eficienți la mers (cunoscut sub numele de costul metabolic al mersului) decât cei sănătoși. Aceasta înseamnă că mersul într-un ritm similar necesită mai mult efort și duce la obosirea mai ușoară.
„A existat o gamă uriașă de rezultate în populația noastră cu AVC, subliniind faptul că unii oameni se recuperează rapid și se pot întoarce la muncă, în timp ce alții sunt atât de grav afectați, încât nu se pot întoarce la muncă”, a spus Jarvis.
"Viteza de mers este un instrument cu adevărat util pentru clinicieni să-l folosească pentru a prezice întoarcerea la muncă. Este simplu, low cost și eficient. În plus, clinicienii pot folosi această măsură pentru a-și ghida pacienții în timpul reabilitării. De exemplu, se pot concentra pe creșterea vitezei mersului și menținerea calității mersului, pentru a le oferi pacienților lor șansa de a se întoarce la muncă ", a adăugat Jarvis.
Potrivit American Stroke Association, o persoană din SUA are un accident vascular cerebral la fiecare 40 de secunde în medie, iar 5,2 milioane de accidente vasculare cerebrale (31%) sunt la persoane care au sub 65 de ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.