Accident vascular cerebral silențios, un AVC pe care nu știi că l-ai făcut. SIMPTOME

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Accident vascular cerebral
Accident vascular cerebral

Ai putea avea un accident vascular cerebral (AVC) și să nu știi. De fapt, mai mult de o treime din persoanele cu vârsta peste 70 de ani au avut ceea ce se numește AVC silențios. Iată ce simptome are, cum se pune diagnosticul și cum se previne apariția sa: 

Un accident vascular cerebral (AVC) regulat este o urgență medicală. Este o întrerupere a fluxului sanguin către o parte a creierului. Fără sânge, celulele creierului încep să moară. Acest accident vascular cerebral provoacă simptome bruște ca amorțeală și slăbiciune pe o parte a corpului, dificultăți de vorbire sau a capacității de a înțelege vorbirea, amețeli sau pierderea echilibrului și vedere dublă sau pierderea vederii. Dacă tratamentul nu începe foarte repede, poate provoca leziuni permanente. 

Ce este un accident vascular cerebral silențios

Un accident vascular cerebral silențios, însă, nu provoacă aceleași simptome ca un accident vascular cerebral tipic ischemic. Un AVC silențios este de obicei descoperit atunci când medicul dumneavoastră solicită un CT sau un RMN pentru o altă problemă. Este posibil să faceți aceste investigații imagistice pentru o problemă, cum ar fi dureri de cap, amețeli, pierderi de memorie sau pentru a exclude boala Parkinson. AVC silențios este diagnosticat atunci când se descoperă în creier cauzat un loc ce celulele moarte. Accidentele vasculare silențioase sunt, de asemenea, cauzate de fluxul sanguin întrerupt, dar afectează doar o mică zonă a creierului care nu este responsabilă de vorbire, mișcare sau vedere.

Un AVC silențios nu este același lucru cu un mini-AVC. Numele propriu-zis al unui ministroke este un atac ischemic tranzitor (TIA). Un TIA provoacă aceleași simptome bruște ca un accident vascular cerebral obișnuit, dar simptomele nu durează atât de mult, de obicei doar câteva minute, deci nu provoacă daune permanente. Trece singur, fără tratament. Cu toate acestea, un ministroke este un semn de avertizare timpurie pentru un accident vascular cerebral obișnuit. Unul din trei TIA va fi urmat de un accident vascular cerebral regulat, de obicei în termen de 48 de ore.

Simptome de AVC silențios

AVC silențios nu provoacă niciun simptom evident. Este posibil să aveți simptome ușoare de accident vascular cerebral, cum ar fi senzația de amețeală sau stângăcie pentru o vreme. S-ar putea să vă simțiți puțin confuz sau să vă luptați cu memoria, dar s-ar putea să nu aveți deloc simptome. Dacă aveți mai multe AVC silențioase în timp, daunele pot începe să se acumuleze. Problemele de memorie, confuzia sau stângăcia devin mai vizibile. Accidente vasculare cerebrale silențioase vă pot crește riscul de declin cognitiv, demență și accident vascular cerebral.

Cine riscă să facă un AVC silențios

La fel ca ministroke și accident vascular cerebral, AVC silențios este aproape întotdeauna cauzat de un vas de sânge blocat. Depozitele de grăsime din vasele de sânge, ateroscleroza, pot forma cheaguri de sânge care obstrucționează fluxul sanguin. Acest lucru se poate întâmpla în interiorul creierului. Se poate întâmpla și în inimă, gât sau piept. În aceste cazuri, cheagul se eliberează și se deplasează către creier, unde ajunge într-un vas mic și blochează fluxul de sânge, eveniment numit embolie. Cea mai frecventă cauză a unei embolii la inimă este fibrilația atrială (FA). FA este cea mai frecventă tulburare a ritmului cardiac la persoanele în vârstă, iar accidentul vascular cerebral este cea mai periculoasă complicație a sa.

Hipertensiunea arterială este un alt factor de risc comun pentru accident vascular cerebral silențios și alte accidente vasculare cerebrale. Dacă tensiunea arterială sistolică este crescută, la fel crește și riscul de accident vascular cerebral. Factorii de risc pentru accident vascular cerebral silențios (și alte accidente vasculare cerebrale) includ:

- Tensiune arterială crescută

- Fibrilația atrială

- Ateroscleroza

- Colesterol ridicat, în special colesterolul LDL (rău)

- Diabet

- Obezitate

- Fumat

- Lipsa de exercițiu

- Un istoric familial de accident vascular cerebral.

Prevenție

Puteți face unele modificări importante ale stilului de viață pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral. Acestea includ:

- Controlarea tensiunii arteriale, a colesterolului și a zahărului din sânge

- Limitarea sării la aproximativ o linguriță pe zi

- Atingerea și menținerea unei greutăți sănătoase

- O dietă sănătoasă pentru inimă

- Nu fumați

- Faceți cel puțin 30 de minute de mișcare în majoritatea zilelor săptămânii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel