Accident vascular cerebral, paradox incredibil. Când familia nu te ajută

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Accident vascular cerebral
Accident vascular cerebral

Pacienții cu conexiuni sociale mai strânse, incluzând familia și prietenii, riscă să ajungă târziu la Urgență, în cazul unui accident vascular cerebral cu simptome ușoare. În schimb, cei cu o rețea de cunoștințe mai dispersată au mai multe șanse să capete îngrijirea medicală în timp util.

Strategiile de tratament nou dezvoltate pot reduce la minimum amploarea unui accident vascular cerebral la un pacient și, în multe cazuri, pot schimba un eveniment cerebro-vascular cu putențial de a curma viața, într-unul minor, cu perspectiva unei recuperări excelente.

Accident vascular cerebral, terapiile și fereastra ideală

Dar aceste terapii sunt sensibile la timp – mai precis dacă nu sunt acordate într-o anume fereastră de timp beneficiile lor sunt anulate. În fiecare an în SUA, circa 795.000 de pacienți vor avea un accident vascular cerebral, iar aproximativ 70% dintre aceștia vor ajunge la spital la mai mult de șase ore după apariția simptomelor.

Cercetătorii de la Spitalul Brigham and Women au examinat modul în care conexiunile sociale pot influența întârzierea sosirii pacienților care suferă de simptome de accident vascular cerebral la spital.

Paradoxal, ei au descoperit că pacienții cu rețele sociale mai strânse, inclusiv relații foarte apropiate cu membrii familiei și soție/soț, aveau un risc mai mare de a ajunge târziu la Urgență, în timp ce cei cu o rețea de cunoștințe mai dispersate aveau mai multe șanse să primească îngrijiri mai repede. Analiza echipei de cercetători a fost publicată pe 14 martie în jurnalul Nature Communications.

Când familia și prietenii decid să mai aștepte

„Rețelele apropiate sunt precum camerele cu ecou, în care există tendința ca toată lumea să fie de acord să supravegheze și să aștepte", a spus dr. Amar Dhand, MD, unul dintre autori, de la Departamentul de Neurologie al Brigham. „O problemă majoră pentru îngrijirea în caz de accident vascular cerebral este sosirea întârziată a pacienților la spital, și noi arătăm că aceasta problemă este legată de influența rețelelor sociale ale pacienților".

Dhand și colegii săi au analizat 175 de pacienți în termen de cinci zile din momentul în care aceștia au suferit un accident vascular cerebral cu simptome ușoare. Ei au colectat informații de la fiecare pacient despre rețelele sociale personale, creând hărți ale acestora. Echipa s-a concentrat asupra pacienților cu simptome mai ușoare, deoarece această populație prezintă un risc mai mare de întârziere, dar pacienții au fost capabili să participe la studiu în timpul spitalizării.

Ei au descoperit că rețelele pacienților care ajung târziu la spital au fost mai mici și mai apropiate decât cele ale celor care sosesc rapid la Urgență, confirmând un rol paradoxal pentru mediul social al unei persoane într-o situație de urgență medicală.

Ce măsuri trebuie luate

Autorii au concluzionat că o trecere de la educația în masă cu privire la simptomele ușoare în cazul unui accident vascular cerebral, la o abordare mai orientată, ar putea contribui la reducerea întârzierilor. Identificarea pacienților cu risc și cu rețele mici și apropiate înaintea unui accident vascular cerebral și învățarea acestora despre simptome și capcane, precum și ajutarea acestora în elaborarea unui plan de acțiune, ar putea îmbunătăți pregătirea și rezultatele în cazul producerii unui AVC.

Riscul de AVC la români, AICI

Studiul actual a fost limitat în principal la pacienții care au avut un accident vascular cerebral cu simptome ușoare și rămâne de văzut dacă rețelele sociale joacă un rol atât de important pentru întârzierile în îngrijirea unui AVC moderat sau sever.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel