Riscul de accident vascular cerebral la copii este cel mai mare în primul an de viață și în perioada de dinainte de naștere și imediat după naștere. Accidentul vascular cerebral rămâne printre primele 10 cauze de deces la copii, spun specialiștii de la Asociația Națională americană de AVC (National Stroke Association).
Un nou-născut din 4.000 face AVC
Accidentul vascular cerebral la adulți este, în mod obișnuit, cauzat de tensiunea arterială ridicată, de bătăi neregulate ale inimii și de întărirea arterelor. Dar aceste conditii sunt rare la copii, spune experții citați.
Accidentul vascular cerebral se întâmplă la aproximativ 1 din 4.000 de născuți vii. Riscul de accident vascular cerebral de la naștere până la vârsta de 18 ani este de aproape 11 din 100.000 de copii, pe an. Accidentele vasculare cerebrale sunt puțin mai frecvente la copiii cu vârsta sub 2 ani. Băieții și copiii afro-americani prezintă un risc mai mare de accident vascular cerebral decât alte grupuri.
Potrivit experților, factorii de risc comuni pentru accident vascular cerebral la copii sunt:
- Defecte de cord prezente la naștere;
- Boala celulară Sickle – siclemie, drepanocitoză sau hemoglobinopatie cronică;
- Tulburări ale sistemului imunitar;
- Boli ale arterelor;
- Cheaguri de sânge anormale;
- Traumatismul capului sau gâtului;
- Un istoric de infertilitate al mamei,
- O infecție a mamei, în fluidul din jurul fătului;
- Hipertensiunea arterială asociată sarcinii la mamă.
Deoarece oamenii nu se gândesc la nou-născuți și copiii ca posibile victime ale unor accidente vasculare cerebrale, AVC-urile infantile (pediatrice) sunt adesea nerecunoscute sau netratate corespunzător. O altă provocare la nou-născuți este aceea că nu pot comunica simptomele care nu sunt ușor vizibile.
Ce simptome au
Simptomele comune ale AVC-urilor - FAST - utilizate pentru a identifica accidentul vascular cerebral la adulți, pot fi, de asemenea, utilizate pentru a identifica accidentele vasculare cerebrale la copii. Dar, există anumite simptome specifice pe care ar trebui să le căutați la copii în funcție de vârsta lor.
La nou-născuți și bebeluși:
- Convulsii,
- Somnolență extremă,
- Tendința de a folosi doar o parte a corpului lor.,
La copii și adolescenți
- Dureri de cap severe,
- Vărsături,
- Somnolență,
- Amețeală,
- Pierderea echilibrului sau a coordonării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.