Accident vascular cerebral, cum sunt identificați pacienții pentru tromboliză

Anul acesta la Spitalul Universitar de Urgență București ( SUUB) au beneficiat de tromboliză 229 de pacienți, 46,7% bărbați și 53.3% femei. Este cea mai mare cifră înregistrată în centrele care efectuează această metodă terapeutică. În acest context, spitalul a organizat o instruire a personalului Serviciului de Ambulanță București-ilfov (SABIF) în vederea identificării pacienților cu accident vascular cerebral acut care pot beneficia de tromboliză.

Dr. Silvia Nica, șeful secției UPU din cadrul SUUB a vorbit despre modul în care recunoști un pacient cu AVC acut, printre simptomele enumerate fiind: dificultate în vorbire, stare de confuzie, asimetria feței, scăderea forței musculare la unul/ două membre și nu în ultimul rând dificultate în menținerea posturii verticale (scade forța musculară la nivelul membrelor inferioare). La curs au fost prezenți atât medici cât și asistenți medicali din cadrul SABIF, după cum informează organizatorii pe pagina oficială de facebook a instituției.

,,Rolul acestui training este ca medicii și asistentele să înțeleagă ce semne prezinta accidentul vascular acut, cum evaluează rapid un pacient, ce lucruri trebuie să noteze despre pacient și faptul că trebuie să-l aducă cu maximă urgență la spital, dar și să prenotifice spitalul, serviciul de Primiri- Urgențe că aduc un posibil caz de tromboliză", a declarat conf. dr. Cristina Tiu, șeful secției de Neurologie 2 din cadrul Spitalului Universitar de Urgență București.

Începand cu anul 2015, 10 spitale din Romania au derulat programul pilot al acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervențional al pacienților cu accident vascular cerebral acut. Potrivit unui Proiect de ordin pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 450/08.04.2015 privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare pentru tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, care se află în prezent în dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Sănătății, secțiunea Transparență Decizională, numărul  spitalelor care vor putea derula programul acțiunii prioritare în tratamentul intervenţional al pacienţilor cu accident vascular cerebral acut va fi extins.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel