Acalculia este tulburarea prin care se pierde capacitatea de a efectua calcule matematice simple. Această tulburare a fost descrisă pentru prima dată de neurologul Salomon Henschen în 1925. Atunci când zona creierului care realizează calculele matematice este afectată apare tulburarea denumită acalculia.
Boala se dobândește
Potrivit cercetătorilor, afecțiunea nu este una ereditară, ci este dobândită în urma unor vătămări cerebrale. Acalculia poate apărea oricând în viaţa din cauza unui traume neurologice. Acalculia este de obicei cauzată de deteriorarea zonelor creierului legate direct de raţiunea matematică, în special lobul parietal stâng al girusului unghiular. Loviturile la nivelul capului, leziunile cerebrale şi tumorile pot contribui la dezvoltarea acalculiei.
Acalculia este un simptom al unei afecţiuni neurologice numită sindrom Gerstmann. Sindromul Gertmann este rar, dar poate apărea după un accident vascular cerebral sau traumatism cerebral traumatic. Alte cauze care contribuie la apariția acalculiei pot fi encefalită sau o infecție.
Vezi și: Zațul de cafea, înlocuitorul acidului hialuronic. Cum să folosești ce rămâne din cafea
Simptome
Principalul simptom este incapacitatea de a finaliza sau de a înțelege operații matematice de bază. În cazul în care o persoană a fost anterior în măsură să efectueze aceste operațiuni și și-au pierdut această capacitate, aceasta se poate confrunta cu acalculia. Pentru evaluare, testele de screening pun adesea oamenii să efectueze multiple operații matematice diferite pentru a încerca să excludă alte dificultăți legate de raționamentul spațial, abilitățile verbale care pot afecta abilitatea de a face matematică.
Vezi și: Cireșele, secretul de LUX anti-îmbătrânire. Are rol pentru SOMN, depresie și dinți ALBI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.