Acad Irinel Popescu: remdesivir pare, pe date mediatice decât științifice, a fi molecula de elecție

Florina Pop |
Data publicării:
EXCLUSIV
Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences
Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences

Academicianul Irinel Popescu a vorbit la începutul emisiunii Academia de Sănătate despre rezultatul ultimelor studii pe medicamentele folosite în tratarea COVID-19.

În ediția de joi, 21 mai, academicianul Irinel Popescu a făcut o trecere în revistă a echipelor de cercetare aflate în căutarea unor tratamente și a unui vaccin împotriva COVID-19. ”Multe dintre ele (n. r. studii științifice) au apărut și în formă tipărită, de revistă. (...) Studiile sunt departe de standardele academice obișnuite”, afirmă academicianul.

Potrivit acestuia, multe echipe de cercetare se limitează să spună ”studiile sunt în curs”. ”Începând cu remdesivir, care pare pe date mai degrabă mediatice decât științifice, a fi molecula de elecție (n. r. de alegere), medicamentul pe care toată lumea îl consideră, în acest moment, puțin de elecție pentru tratamentul bolii”, adaugă specialistul. Remdesivirul, continuă Popescu, este momentan prima alegere în formele ușoare și medii ale bolii. Acesta subliniază că ”atâta vreme cât nu se conturează prea devreme găsirea unui vaccin, a deține un tratament eficient pare a fi unul din elementele cheie”.

Legat de alte medicamente studiate, Irinel Popescu le-a amintit pe cele mai importante: despre inhibitorii de interteleukină 6 sunt încă studii în curs, despre kaletra nu sunt ”concluzii foarte favorabile”, iar despre hidroxiclorochină s-a observat că ”cu cât trece timpul, cu atât concluzii legate de aceasta nu afirmă o eficiență clar dovedită și semnalează destul de multe efecte adverse”. Date preliminare despre medicamentul favipinavir, studiat de japonezi, ”par să fie favorabile”. 

În ce privește mecanismele de transmisie ale infecției, specialiștii au confirmat transmisia prin picături, prin aerosoli, dar nu și pe cale orală, nici prin sânge. ”Se studiază rolul transmiterii pe cale sexuală deoarece au fost găsiți virusuri în lichidul spermatic”, precizează academicianul. Acesta a mai precizat că experții au dovedit că pisicile pot transmite de la una la alta această infecție. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel