Evenimentul s-a bucurat de prezența Rectorului UMF „Carol Davila", Academician Ioanel Sinescu, a lectorului cursului „UMFără frontiere", asistent univ.dr. Ovidiu Peneș și a jurnaliștilor absolvenți ai cursului de inițiere în acordarea primului ajutor.
Parte din campania de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!" a Universității de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București , cursul de inițiere în acordarea primului ajutor „UMFără frontiere" (Urgență Medicală Fără Frontiere), dedicat exclusiv jurnaliștilor din România, a reușit să suscite interesul multor jurnaliști din presa scrisă, online, radio sau televiziune, mare parte din ei specializați în Sănătate.
Jurnaliștii, intruiți de specialiști cum să salveze vieți
Intitulat generic „UMFără frontiere" (Urgență Medicală Fără Frontiere), cursul vine în completarea experienței jurnalistice în contextul în care, de cele mai multe ori, în cazurile dramatice (accidente rutiere sau de alt gen), jurnaliștii pot fi prezenți la fața locului chiar și înaintea echipajelor medicale de salvare. Prin însușirea unor tehnici precise privind acordarea primului ajutor, jurnaliștii au fost instruiți să intervină în cazuri de urgență majoră, putând astfel să dea o șansă în plus vieții conaționalilor aflați în impas.
La finalul acestui curs, în urma unei examinări riguroase, absolvenții au primit girul specialiștilor în domeniu din cadrul UMF „Carol Davila" din București să acorde , chiar și în caz de forță majoră, primul ajutor medical celor aflați în suferință. Cursul s-a desfășurat în perioada 10-14 Iunie, 2019 în incinta Palatului Facultății de Medicină din București și a cuprins, în fiecare zi, două ore de studiu dintre care 30 de minute-curs teoretic și 90 de minute – activitate practică.
„Dragi temerari în căutarea adevărului și în poziționarea lui în mod obiectiv către opinia publică, dragi absolvenți ai cursului de inițiere în acordarea primului ajutor „UMFără frontiere" , începând de astăzi vă consider ca făcând parte din frumoasa familie a Universității noastre și mai ales din marea familie a salvatorilor de vieți din România, medici, asistenți medicali, paramedici sau simpli voluntari . Vă mulțumesc pentru întreaga dăruire și abnegația demonstrate în perfecționarea profesională de care ați dat dovadă de-alungul carierei dumneavoastră jurnalistice și care, prin absolvirea acestui curs, a înregistrat o nouă etapă de dezvoltare menită să vină în sprijinul semenilor noștri" a declarat Academicianul dr. Ioanel Sinescu, Rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila" din București.
„Nu mi-am imaginat că pot fi atât de pasionați”
La rândul său, Lectorul cursului „UMFără frontiere , asist. Univ.dr. Ovidiu Peneș a precizat că „nu mi-am imaginat că oameni care nu și-au ales ca profesie medicina pot fi atât de pasionați să învețe și să fie atât de absorbiți de arta de a salva vieți! Am fost profund impresionat cum au deprins Manevrele specifice de resuscitare cardio respiratorie și cum, în fiecare zi, au fost dornici să știe mai mult! Le mulțumesc pentru întreaga colaborare și le doresc să salveze cât mai multe vieți!"
Coordonatorii proiectului „UMFără frontiere" au fost : Rector UMF „Carol Davila" din București, Acadademician dr. Ioanel Sinescu, Asistent Universitar dr. Ovidiu Peneș, dr. Silviu Păun, prof. univ.dr. Victor Purcărea și jurnalistul Valentin Mateescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.