Cercetările anterioare au arătat că oamenii săraci tind să sufere mai multe efecte adverse asupra sănătății decât cei care au un statul socio-economic mai bun. De asemenea, tind să moară mai tineri. Dar o zonă de îmbătrânire care nu a fost bine studiată este impactul sărăciei asupra declinului funcțional legat de vârstă, asociat cu simptome precum pierderea auzului sau forța musculară. Pentru a afla mai multe despre relația dintre statutul socioeconomic și declinul funcțional legat de vârstă, cercetătorii au analizat datele din Studiul longitudinal englezesc al îmbătrânirii - un studiu pe termen lung în curs al procesului de îmbătrânire. Lansat în 2002, studiul a implicat colectarea datelor despre voluntarii cu vârsta de peste 50 de ani pe măsură ce îmbătrâneau. În lucrarea lor publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences, Andrew Steptoe și Paola Zaninotto descriu rezultatele studiului lor.
Abilități pierdute odată cu vârsta
Datele includ atât informații medicale, cât și fizice, împreună cu rezultatele testelor concepute pentru a măsura nivelurile cognitive și emoționale. Eșantionul de date pentru acest nou efort a inclus informații despre 5.018 persoane cu vârsta de 52 de ani sau mai mult, pe măsură ce au îmbătrânit pe perioade de șase până la opt ani.
Cercetătorii au descoperit că oamenii care trăiesc la capătul inferior al spectrului economic au avut rezultate mai slabe la fiecare măsură a funcționalității legate de vârstă. Acei mai puțini și-au pierdut puterea, funcția pulmonară, viteza de mers, viteza de procesare și funcția executivă. De asemenea, aveau tendința să raporteze că se bucure de viață mai puțin decât cei care erau mai înstăriți. Cercetătorii au observat că rezultatele lor erau independente de rasă, sex, educație sau vârstă. De asemenea, au descoperit că cei cu mijloace mai puține au întâmpinat mai multe probleme de vedere și au mai multe șanse să fie deprimați.
Cercetătorii nu au fost capabili să explice de ce oamenii săraci au experimentat o pierdere mai mare a funcționalității legate de vârstă decât cei care erau mai buni, dar au sugerat că este probabil o combinație de caracteristici, cum ar fi accesul limitat la activități sau evenimente culturale provocatoare din punct de vedere psihic și fizic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.