Abcesul pulmonar, dificil de tratat. Medic: Poate pune viața în pericol

Monika Baciu |
Data publicării:
abcesul pulmonar - FOTO: Freepick
abcesul pulmonar - FOTO: Freepick

Abcesul pulmonar este dificil de tratat și poate pune viața în pericol. Care sunt semnele bolii.

Abcesul pulmonar este o cavitate umplută cu puroi. În cele mai multe cazuri, este rezultatul unei infecții bacteriene în țesutul pulmonar. Infecția face că țesutul pulmonar să moară. Puroiul se colectează în spațiul rezultat. Un abces pulmonar poate fi dificil de tratat și poate fi, de asemenea, amenințător pentru viață.

Abcesul pulmonar, de două tipuri

Dacă un abces pulmonar durează mai puțin de 4 până la 6 săptămâni, este considerat acut. Un abces pulmonar care durează mai mult decât acesta este considerat cronic. Dr. Camil Mihuta - medic rezident pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara explică ce este abcesul pulmonar.

”Un abces pulmonar este o cavitate plină de material purulent în plămân, înconjurată de țesut inflamat. De obicei, acesta rezultă din aspirația în plămâni a bacteriilor care trăiesc în mod normal în faringe sau în cavitatea bucală, în special în șanțul gingival, ceea ce duce la o infecție. Abcesul pulmonar poate fi dificil de tratat și poate pune viața în pericol”, arată medicul. 

Vezi și: Ceaiul cu efect anticancer. Are multiple beneficii asupra organismului. Din ce să îl prepari

Abcesul pulmonar, simptome: dureri, tuse, oboseală

Simptomele unui abces pulmonar apar de obicei lent, pe parcursul câtorva săptămâni. Acestea pot include: 

- dureri la nivelul toracelui mai ales în timpul inspirului

- tuse 

- oboseală excesivă 

- febră

- pierderea poftei de mâncare

- scădere ponderală 

- transpirații nocturne 

- eliminare de spută (un amestec de salivă și mucus) cu puroi, care are adesea un gust neplăcut și un miros fetid, mai notează medicul. 

Vezi și: Sarea de mare vs. sarea de Himalaya, care este mai bună pentru sănătate. De care ar trebui să consumi

Abcesul pulmonar, cauze

Abcesele pulmonare pot fi clasificate ca primare sau secundare. Ele au cauze diferite și se dezvoltă din diferite tulpini de bacterii. Medicul resident pneumolog explică ce poate cauza un abces pulmonar:

- imposibilitatea de a tuși: acest lucru se întâmplă adesea ca urmare a anesteziei sau a sedării, a consumului de alcool ori de droguri sau a unor boli ale sistemului nervos

- sănătatea orală precară: afecțiuni gingivale și carii dentare

- sistemul imunitar nu funcționează bine: acestă stare poate lăsa să pătrundă germeni care nu se găsesc de obicei în cavitatea bucală sau în fainge, cum ar fi: fungii, paraziții sau micobacteriile care cauzează tuberculoză, Staphylococcus aureus, Streptococcus spp., Klebsiella

- pneumonie, Pseudomonas aeruginosa, Haemophilus parainfluenza

- căile respiratorii blocate: mucusul se poate forma în spatele unei tumori sau a unui corp străin care poate duce la un abces 

- diseminare prin sânge: rară, dar bacteriile dintr-o parte infectată a corpului pot călători prin fluxul sanguin și ajunge în plămân, unde provoacă un abces

-infectare directă: prin plăgi toracice deschise sau traumatisme

Vezi și: Urinarea frecventă, cauze. Cum să îți antrenezi vezica pentru a nu mai merge la baie când pleci la drum

Abcesul pulmonar, categorii la risc

Persoanele cu tulburare de consum de alcool sau care au fost recent bolnave (în special cu pneumonie) au un risc mai mare de a dezvolta un abces pulmonar.

Alte persoane care sunt, de asemenea, la risc includ cele cu sistem imunitar slăbit de la:

- un transplant de organe

- cancer

- HIV

- o boală autoimună

Riscul este ridicat pentru persoanele care au fost recent sub anestezie sau sedare și pentru cei care au fost inconștienți ca urmare a rănirii sau a bolii, arată Healthline.

Vezi și: Dormitul pe spate, riscuri. Cum trebuie să stai corect, dacă dormi pe spate. Florin Govor: Asta reduce la jumătate presiunea de pe coloană

 Abcesul pulmonar, diagnostic

Pentru a diagnostica un abces pulmonar, un medic vă analiza mai întâi istoricul pacientuui.  Dacă suspectează un abces,  medicul va analiza sputa sau puroiul.

”Un abces pulmonar este diagnosticat de obicei în două moduri:

- radiografie toracică sau tomografie computerizată a toracelui în care se evidențiază o cavitate mai mare de 2 cm plină de aer și material purulent în parenchimul pulmonar

- bronhoscopie - se poate utiliza un dispozitiv numit bronhoscop, un tub subțire cu un bec și o cameră în capăt, pentru a obține mostre de spută sau de țesut pulmonar, mai notează medicul. 

Abcesul pulmonar, tratament

În ceea ce privește tratamentul, există mai multe moduri de a trata un abces pulmonar: 

- antibiotic - tratamentul intravenos constă în asocierea de antibiotice cu spectru larg de acțiune pentru bacterii aerobe și anaerobe, se poate efectua timp de până la 3-8 săptămâni. Ulterior, se pot folosi antibiotice orale, pentru continuarea tratamentului 

- drenaj chirurgical: dacă abcesul are un diametru de 6 cm sau mai mult. Medicul va folosi o scanare CT pentru a fi ghidat în timp ce introduce tubul de dren prin peretele toracic în abces

Intervenția chirurgicală este rară, dar unii pacienți au nevoie de o asemenea abordare pentru a se îndepărta partea de plămân afectat. Complicațiile posibile ale unui abces pulmonar includ cronicizarea abcesului, dacă persistă mai mult de 6 săptămâni, empiemul, care este o acumulare de lichid purulent în cavitatea pleurală sau hemoptizie (eliminare de sânge prin tuse). Uneori un abces poate distruge un vas de sânge și poate provoca sângerări grave”, a mai explicat dr. Camil Mihuta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel