Abcesul este o acumulare de puroi care poate afecta orice parte a corpului dumneavoastră. Există mai multe tipuri diferite de abcese. Acestea pot apărea pe piele, în gură sau în jurul organelor. Abcesele cutanate pot avea un aspect roșu și umflat. Infecțiile bacteriene cauzează de obicei abcese. Tratamentul include adesea un drenaj chirurgical.
Un abces este o pungă de puroi. Abcesele se pot forma aproape oriunde în sau pe corpul dumneavoastră. Atunci când aveți o infecție, sistemul imunitar al organismului dumneavoastră intră în acțiune pentru a încerca să o combată. Celulele albe din sânge se deplasează către zona infectată și se acumulează în țesutul afectat. Această acumulare duce la inflamație, ceea ce determină formarea unui buzunar. Buzunarul se umple cu puroi, creând un abces. Puroiul este alcătuit din celule albe vii și moarte, germeni, lichid și țesut mort.
Abcesul, de mai multe tipuri
Există mai multe tipuri diferite de abcese. Abcesele se pot dezvolta pe piele, în gură sau în jurul unui organ intern.
Abcesele cutanate. Se dezvoltă sub piele. Sunt frecvente și, de obicei, ușor de tratat. Tipurile de abcese cutanate includ:
Abcesul axilar: Un abces axilar poate apărea atunci când se adună puroi în axilă. O cauză comună a abceselor axilare este o afecțiune numită hidradenită supurativă. Hidradenita supurativă cauzează umflături roșii și sensibile în pielea axilelor care se pot transforma în abcese în timp.
Abcesul mamar: Un abces mamar este o pungă de puroi în sânul dumneavoastră. Infecțiile mamare netratate pot duce la abcese mamare. Abcesele mamare apar adesea la persoanele care alăptează (alăptare în piept).
Abcesul anorectal: Un abces anorectal este un abces localizat sub pielea din jurul anusului sau rectului dumneavoastră. Un abces perianal este un tip de abces anorectal care afectează pielea din jurul anusului dumneavoastră. Un abces pilonidal este un abces în pielea din pliul feselor.
Abcesele din gură. Abcesele din gură vă pot afecta dinții, gingiile și gâtul. Un abces dentar (abces dentar) este un abces care se formează în jurul unui dinte. Există diferite tipuri de abcese dentare:
Abcesul gingival: Un alt nume pentru un abces gingival este abcesul gingival. Acest tip de abces se dezvoltă în gingii. De obicei, nu afectează dinții.
Abcesul periapical: Un abces periapical este o infecție care se formează la vârful rădăcinii dintelui dumneavoastră. Acest tip de abces poate apărea din cauza leziunilor dentare sau a cariilor.
Abcesul parodontal: Un abces parodontal afectează oasele și țesuturile care vă susțin dinții. De obicei, apare din cauza parodontitei sau a bolii gingivale.
Vezi și: Greața matinală, declanșată de un hormon. 1 din 50 de sarcini dezvoltă forma cea mai severă
Alte abcese din gură pot include:
Abcesul amigdalelor: Un abces amigdalian este o pungă de puroi în spatele uneia dintre amigdalele dumneavoastră. Abcesele amigdaliene sunt cele mai frecvente la adolescenți și adulți tineri.
Abcesul retrofaringian: Un abces retrofaringian este un abces în partea din spate a gâtului dumneavoastră. Acest tip de abces se formează atunci când ganglionii limfatici din partea din spate a gâtului se infectează.
Abcesele interne
Abcesele interne apar mult mai rar decât cele externe, dar se pot dezvolta pe măduva spinării, pe creier și pe alte organe. Abcesele interne sunt, de obicei, mai greu de diagnosticat și de tratat.
Abcesul abdominal: Un abces abdominal este o acumulare de puroi în interiorul burții (abdomenului). Acesta poate fi localizat în interiorul sau în apropierea ficatului, rinichilor, pancreasului sau a altor organe.
Abcesul măduvei spinării: Un abces al măduvei spinării este o acumulare de puroi în interiorul și în jurul măduvei spinării. O infecție la nivelul coloanei vertebrale cauzează, de obicei, un abces medular.
Abcesul cerebral: Un abces cerebral este o acumulare rară de puroi în creierul dumneavoastră. Un abces se poate forma în creierul dumneavoastră atunci când bacteriile dintr-o infecție din altă parte a capului sau din fluxul sanguin sau dintr-o rană pătrund în creierul dumneavoastră.
Cum arată un abces?
Un abces sub piele este ușor de observat. Acesta poate apărea roșu, ridicat și umflat. Pielea de deasupra centrului abcesului poate fi subțire. Poate să arate galben sau alb, deoarece există puroi sub suprafața pielii dumneavoastră. Abcesul poate fi sensibil și cald la atingere. Alte simptome ale unui abces cutanat includ durere, febră și frisoane, potrivit Cleveland Clinic.
Un abces în gură poate provoca o durere de dinți severă. Un abces gingival arată ca o umflătură pe gingii dumneavoastră. Uneori se poate umfla și maxilarul, podeaua gurii sau obrajii. Alte simptome ale abceselor bucale includ:
- Sensibilitatea dinților.
- Febră.
- Dificultate la înghițire.
- Dificultate în deschiderea gurii.
Pentru abcesele mai profunde ale pielii sau cele din interiorul corpului, simptomele nu sunt la fel de evidente. Unele simptome sunt legate de partea corpului dumneavoastră care este afectată. Este posibil să aveți:
- Oboseală.
- Durere și sensibilitate.
- Febră.
- Frisoane.
- Transpirație excesivă.
- Pierderea poftei de mâncare.
- Pierdere în greutate.
Abcesul, cum se formează
Infecțiile bacteriene cauzează de obicei abcese. O bacterie numită Staphylococcus provoacă majoritatea abceselor. Atunci când bacteria intră în organism, sistemul imunitar trimite celule albe din sânge pentru a merge să lupte împotriva infecției. Acest proces provoacă inflamație, iar țesutul din apropiere moare. Când se întâmplă acest lucru, se formează un buzunar și se umple cu puroi, creând un abces.
Rareori, virusurile, paraziții și ciupercile pot provoca abcese.
Abcesul, diagnostic
Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale poate diagnostica un abces cutanat în timpul unui examen fizic. Se va uita la abces și vă va întreba despre simptomele dumneavoastră. Este posibil să colecteze o mostră de puroi din abcesul dvs. pentru testare. Cu proba, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate identifica tipul de bacterie care cauzează abcesul. Acest lucru îi poate ajuta să decidă asupra celui mai bun tratament.
Abcesele mai profunde, inclusiv abcesele interne, sunt mai greu de diagnosticat, deoarece nu le puteți vedea. Este posibil ca furnizorul dumneavoastră de asistență medicală să fie nevoit să solicite teste imagistice. Aceste teste pot include:
Ecografie: O ecografie este un test de imagistică medicală sigură care utilizează unde sonore pentru a crea un video în timp real al organelor dvs. interne.
CT (tomografie computerizată): O scanare CT utilizează raze X și computere pentru a crea imagini ale unei secțiuni transversale a corpului dumneavoastră.
Scanare prin rezonanță magnetică (RMN): Un RMN utilizează un magnet mare, unde radio și un computer pentru a crea imagini clare ale organelor și structurilor corpului dumneavoastră.
Abcesul, tratament
Un abces foarte mic sau unul apropiat de suprafața pielii se poate rezolva de la sine. Este posibil să puteți scăpa de un abces aplicând o compresă caldă în zona respectivă. Acesta se poate scurge în mod natural, dar nu ar trebui să încercați să drenați sau să spargeți un abces acasă. Dacă încercați să stoarceți singur puroiul dintr-un abces, puteți răspândi cu ușurință bacteriile în alte zone ale pielii dumneavoastră.
Furnizorul dumneavoastră de servicii medicale vă poate prescrie un antibiotic. Dar tratamentul pentru un abces poate necesita, de asemenea, un drenaj chirurgical. Mai întâi, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală va aplica un anestezic local în zona din jurul abcesului. Cu anestezia locală, veți rămâne treaz, dar zona va fi amorțită.
Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală va face o tăietură (incizie) mică în abces. Acesta va permite abcesului să se dreneze și va îndepărta puroiul rămas, țesutul mort și resturile. Ei vor lăsa abcesul deschis pentru a permite scurgerea puroiului rămas. (În cazul abceselor mai mari, pot împacheta abcesul deschis cu tifon.) Apoi, vor aplica un bandaj curat și uscat pe zonă. Incizia se va vindeca de la sine. Este posibil să aveți o cicatrice la locul inciziei. O cicatrice vă poate indica faptul că abcesul se vindecă.
Pentru a scăpa de un abces pe gingii, medicul dentist va efectua o procedură de drenaj chirurgical. În funcție de gravitatea abcesului, este posibil să fie nevoit să efectueze un tratament de canal sau să scoată orice dinte afectat (extracție dentară). De asemenea, este posibil să vă prescrie antibiotice.
Pentru abcesele interne, furnizorul dumneavoastră de asistență medicală poate efectua o aspirație cu acul. În funcție de localizarea abcesului, veți primi anestezie locală sau generală. Apoi, aceștia vor ghida un ac la locul lui cu ajutorul unei ecografii sau al unei tomografii computerizate. Aceștia vor drena abcesul cu ajutorul acului. Este posibil ca aceștia să facă o mică incizie în piele și să introducă un tub subțire de plastic numit cateter de drenaj. Cateterul permite abcesului să se dreneze într-o pungă. Este posibil să trebuiască să lăsați punga la locul ei timp de o săptămână sau mai mult.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.