ABCDE2, testul simplu care îți salvează viața. Află dacă alunițele tale ascund ceva periculos

Alunite melanom - Foto: Freepik @itsnaeem
Alunite melanom - Foto: Freepik @itsnaeem

Cum să-ți examinezi alunițele prin regula ABCDE2. Află singur dacă ai o aluniță cancerigenă sau melanom.

Detectarea precoce a cancerului de piele, în special a melanomului, poate salva vieți. Unul dintre instrumentele cheie pe care le avem la dispoziție pentru a monitoriza schimbările suspecte ale alunițelor sau petelor de pe piele este regula ABCDE2.

Această metodă simplă de autoexaminare poate ajuta la identificarea timpurie a semnelor de melanom, cea mai agresivă formă de cancer de piele.

"Încurajăm românii să fie vigilenţi în privinţa sănătăţii pielii lor şi să cunoască regula ABCDE care îi ajută la identificarea leziunilor suspecte", spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.

Ce este regula ABCDE2?

Foto: Freepik @arangocatafotografia

Regula ABCDE2 descrie caracteristicile unei aluniţe care poate fi melanom și este un ghid care ajută la monitorizarea modificărilor apărute la nivelul pielii.

Regula ABCDE2 este o metodă de autoexaminare a alunițelor sau petelor pigmentare, care implică verificarea a cinci caracteristici principale: Asimetrie, Bordură, Culoare, Diametru, Evoluție și Dublare.

Fiecare dintre aceste criterii poate semnala o posibilă problemă, iar combinarea lor poate indica un risc crescut de melanom.

Ce este melanomul?

Melanomul este un tip de cancer de piele care se dezvoltă atunci când melanocitele (celule care conferă culoare naturală a pielii sau bronzul) încep să se multiplice în mod necontrolat.

Se estimează că în 2020 existau peste 324,000 de cazuri noi de melanom la nivel mondial, iar în acel an, în România, 1,547 persoane au aflat că au melanom, potrivit Stop-Melanom.

Cum să-ți examinezi alunițele prin regula ABCDE2

A - Asimetrie

Alunițele normale sunt, de obicei, simetrice. Dacă tragi o linie imaginară prin mijlocul aluniței și cele două jumătăți nu sunt egale, acesta poate fi un semn de avertizare.

Asimetria este un indicator comun al melanomului, deoarece celulele canceroase tind să crească într-un mod neuniform.

B - Bordura

Bordura sau marginea aluniței trebuie să fie clar delimitată și netedă. Dacă marginea este neregulată, zimțată sau încețoșată, este un semn de malignitate.

Alunițele canceroase pot avea borduri neregulate și pot părea că se "răspândesc" în pielea din jur.

C - Culoare

Alunițele normale au, de obicei, o singură culoare - fie maro, fie negru. Dacă o aluniță prezintă mai multe nuanțe sau culori (maro, negru, albastru, roșu sau alb), poate fi un semnal de alarmă.

Culoarea variabilă este frecvent asociată cu melanomul.

D - Diametru

Alunițele care au un diametru mai mare de 6mm (aproximativ dimensiunea gumei de la un creion) sunt susceptibile de a fi canceroase.

Totuși, melanomul poate fi diagnosticat și în leziuni mai mici, deci este important să se monitorizeze toate alunițele, indiferent de mărime.

E - Evoluție

Evoluția se referă la orice schimbare în aspectul unei alunițe în timp. Orice modificare a dimensiunii, formei, culorii sau orice simptom nou, precum sângerarea, mâncărimea sau formarea de crustă, trebuie să fie evaluată de un medic.

Melanoamele tind să se schimbe rapid, astfel încât observarea unei evoluții este crucială pentru depistarea precoce.

E2 - Dublare

Adăugat recent în regula ABCDE, acest criteriu se referă la dublarea unei leziuni suspecte, fie că este vorba despre creșterea numărului de alunițe similare, fie că e vorba de dezvoltarea unei noi alunițe lângă una deja existentă.

Dacă observați o astfel de dublare, ar trebui să consultați un dermatolog.

Cum poți preveni melanomul și cancerul de piele?

Expunerea excesivă la razele ultraviolete (UV) cauzează majoritatea cancerelor de piele. Razele UV de la soare, paturile de bronzat și lămpile solare pot deteriora celulele pielii.

Oamenii pot contribui la prevenirea cancerului de piele. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă tuturor oamenilor:

- să stea la umbră între orele 10:00 -  16:00, când razele UV sunt cele mai puternice

- să acopere brațele și picioarele

- să poarte o pălărie care umbrește fața, capul, urechile și gâtul

- purtați ochelari de soare care blochează razele UV

- folosiți o cremă de protecție solară cu un factor de protecție solară (SPF) de minimum 15

- nu folosiți paturi de bronzat sau lămpi solare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel