Prof. dr. Radu Voiosu, medic gastroenterolog, a murit. Spitalul Colentina a anunțat decesul prof dr. Radu Voiosu, unul dintre cei mai mari gastroenterologi din România.
"Cu adâncĂ tristețe anunţăm dispariția Profesorului Radu Voiosu, vineri, 26 ianuarie. Produs al şcolii de Medicină internă fondate ȋn Spitalul Colentina de către Profesorul N. Gh. Lupu şi elev al Profesorului Ion Bruckner, Profesorul Radu Voiosu şi-a desfăşurat aici principala activitate medicală, ȋnființând secția de gastroenterologie şi fiind unul dintre pionierii endoscopiei digestive din România.
Medic strălucit, a iubit să-şi transmită știința generațiilor de studenți şi de medici pe care i-a format, într-o lungă carieră universitară, care ȋl poartă până ȋn Panteonul Universității de Medicină şi Farmacie Carol Davila.
Noi, prietenii, colegii şi elevii Domniei sale, ni-l vom aminti ca pe Omul bun, medicul excepţional ȋnvăţând continuu, inflexibil ȋn corectitudine, incomod pentru impostori, modest şi altruist, care ne-a sprijinit ȋn permanenţă ȋn timpul vieții şi care ne-a lăsat o moștenire nepreţuită: Gastroenterologia modernă naţională.
Se spune că un om nu moare până nu este uitat. Cât vom fi noi pe aici, nu veți muri, Domnule Profesor Radu Voiosu!", au transmis reprezentanții Spitalului Colentina.
Prof. dr. Radu Voiosu - FOTO: Captură@YouTube@DC MEDICAL
Prof. dr. Radu Voiosu, mărturii despre evoluția medicinei la DC MEDICAL
Prof. dr. Radu Voiosu a făcut, în urmă cu câțiva ani, la DC MEDICAL, mărturii despre evoluția medicinei.
"Am socotit că este extrem de important să amintesc pe cei care m-au făurit ca medic. Nu este istoria evoluției mele profesionale, ci este evocarea celor care au contribuit la puținul care sunt. Încă din anul I de facultate am mers benevol, o zi pe săptămână, la spitalul care și-a schimbat de 4 ori numele, astăzi e Sfânta Maria.
În 1962, clinica medicală era condusă de profesorul Sfârchez, un om de delicatețe excepțională, un om cu surâs pe buze care știa să te dojenească fără ură, fără să te insulte.
În componența echipei pe care am cunoscut-o la etajul 3, pentru că timp de 4 ani de zile am lucrat benevol la etajul 3, erau oameni de mare importanță. Conferențiarul Clinicii lipsea. Era ambasador în Franța, Victor Dimitriu.
Dl. dr. Fronescu era medic la Comitetul Central, nu prea îl vedeam în clinică. Dr. Mircea Rusu a fost elev al prof. Hans Popper de la care am învățat să practic biopsia hepatică. Dr. Voicescu m-a învățat să citesc lame, iar dr. Mircea Debău m-a ținut în spatele șorțului său de radiolog ore în șir.
Am stat benevol 4 ani în această clinică. Aveam un electroencefalograf. Era epoca în care teoria pavlovistă a ulcerului era în vogă. Pe toți ulceroșii îi căutau la cap să vadă dacă sunt nebuni mai mult sau mai puțin (...).
Fiind student în anul IV, am devenit studentul academicianului Ion Emil Bruckner, a cărui memorie nu am cuvinte suficiente să o fac să trăiască în mintea și sufletul celor care au colaborat cu el", a spus prof. dr. Radu Voiosu, în urmă cu câțiva ani, la DC MEDICAL.
Vezi mai multe în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.