O persoană din Anglia a fost diagnosticată cu o infecţie virală rară cu variola maimuţei, despre care se crede că ar avea legătură cu călătoriile în Africa de Vest, au anunţat autorităţile sanitare.
Agenţia britanică de securitate sanitară (UKHSA) a precizat într-un comunicat că acest caz, la o persoană care a călătorit recent în Nigeria, este tratat la o unitate de experţi în boli infecţioase respiratorii de la Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust din Londra, potrivit Reuters, potrivit Mediafax.
Ce este și care e riscul transmiterii "variolei maimuţei"
„Este important să subliniem că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între oameni, iar riscul general pentru publicul larg este foarte scăzut", a declarat Colin Brown, director al departamentului clinic şi de infecţii emergente din cadrul UKHSA.
Variola maimuţei este o infecţie virală rară, similară variolei umane, care a fost eradicată în 1980.
Deşi variola maimuţelor este mult mai puțin severă decât variola, majoritatea persoanelor infectate recuperându-se în câteva săptămâni, în cazuri rare poate fi fatală.
Ea este găsită în părți îndepărtate ale țărilor din centrul și vestul Africii, în apropierea pădurilor tropicale.
În iulie 2021, variola maimuței a provocat alertă în SUA
Peste 200 de persoane din 27 de state americane s-ar fi putut contamina cu o boală rară extrem de infecțioasă numită „variola maimuței”, relata BBC în iulie 2021. Temerile erau că aceste persoane au intrat în contact cu un bărbat din Texas care a adus această periculoasă boală din Nigeria, la începutul acestei luni.
Până atunci nu au fost descoperite alte cazuri, dar Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor American (CDC) este îngrijorat că pasagerii care s-au aflat la bordul celor două avioane cu care a călătorit texanul au fost expuși la această boală. El a călătorit din Lagos, Nigeria în Atlanta în data de 9 iulie, chiar înainte de a se întoarce în Dallas, acolo unde a fost spitalizat.
Variola maimuței - SIMPTOME
Simptomele bolii includ:
- la început, febră, dureri de cap, umflături, dureri de spate, dureri de mușchi și lipsă generală de energie.
- după ce febra scade, apare urticaria la nivelul pielii, care începe mai întâi pe față și se extinde apoi pe restul corpului, mai ales pe palme și pe tălpi
- urticaria provoacă mâncărimi puternice și trece prin diferite stadii înainte de face coajă și a se desprinde de pe piele
- leziunile din urma acestui proces provoacă cicatrici.
Majoritatea cazurilor sunt ușoare, însă în 1 din 100 de cazuri se poate ajunge la decesul bolnavului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.