Dr. Rareș Nechifor, medic primar radiologie intervențională, a lansat prima platformă complexă din Europa de informare, educare și consiliere medicală și umană pe tema fibromului uterin (fibroid-community.com), platformă care se adresează celor 2 milioane de femei din România care au în prezent diagnostic de fibrom uterin, cea mai frecventă tumoră a sistemului reproductiv feminin la nivel global.
Pe această platformă, susține dr. Nechifor, femeile ”vor găsi toate informațiile de care au nevoie. Sau mai exact, este un loc unde întrebările pot să fie puse, iar răspunsurile sunt obținute atât de la medicii implicați în tratamentul afecțiunii, prin diferite soluții, pentru că există numeroase soluții alternative de terapie a fibromului și fiecare pacientă trebuie să poată să le cunoască și să poată să aleagă, în cunoștință de cauză, ceea ce este mai potrivit. Sunt paciente care au trecut prin tratamente, prin soluții terapeutice și care au bucuria să împărtășească cu alte persoane experiența trăită”, a declarat dr. Nechifor, în direct, la Digi 24.
De altfel, acesta mai afirmat că alegerea soluției și sănătatea femeii depinde de ”noroc”, făcând referire la multiplele căutări pe ”Dr. Google”.
”Noi ca doctori nu putem să abandonăm rolul nostru, de ghid al pacientului: de a-l conduce către starea de sănătate, de a-i oferi informațiile și de a-i da șansa să ajungă acolo unde dorește. A-l lăsa să se informeze într-un mediu necontrolat, în care informația nu știm ce calitate are, este un lucru delicat și atunci cred că este bine să ne strângem cu toții, din toate specialitățile implicate și să dăm un ajutor, în principal în educarea și formarea femeilor aflate într-o astfel de situație”, a mai spus medicul.
Fibromul uterin, boala fără simptome vizibile
”Nu este o boală ușoară pentru că ea creează o suferință lunar, fie la ciclul menstrual, fie în afara lui, poate să afecteze grav calitatea vieții, iar tratamentul obișnuit primit este cel de histerectomie, de scoaterea a uterului, ceea ce nu este o intervenție minoră și poate să aibă consecințe, în principal, inducerea unei menopauze precoce. Toate studiile publicate pe această temă ne spun că histerectomia nu este necesară decât în 10-15% dintre cazuri, avem soluții alternative. Totul este ca femeile să afle despre ele și să poată să beneficieze de aceste soluții pentru că ele chiar sunt disponibile. (...) Simptomele se instalează lent, progresiv, și de multe ori, multe doamne cred că așa este normal. Cred că este normal să aibă o sângerare importantă, abundentă, prelungită, să existe dureri. Dar nu este normal și descoperă după ce s-au tratat, după ce simptomele au dispărut și spun că 'm-am chinuit ani de zile și m-am chinuit degeabă, căci puteam să fac mult mai repede pentru a fi bine'”, a mai spus dr. Nechifor.
Cât privește prevenția acestei boli, medicul a subliniat că fibromul are o ”determinare genetică”, acesta moștenindu-se, însă ”creșterea și simptomele pot să fie controlate printr-o viață echilibrată, printr-o alimentație corectă, fără hormoni, fără adaosuri, fără chimicale, prin mișcare, prin lipsa stresului. Cu cât echilibrul nostru hormonal este mai bun, cu atât riscul ca fibroamele să crească și să devină simptomatice este mai mic”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.