Psihiatria, prin metodele medicale și biologice de tratare a tulburărilor mentale, a depășit în mare măsură psihoterapia, care se bazează pe abordările non-biologice, cum ar fi conversația și consilierea, astfel că psihoterapeuții caută provocări alternative pentru terapiile lor, în contextul în care un număr tot mai mare de persoane pare să aibă nevoie de sprijinul acestor specialiști.
Potrivit Science Alert, o abordare comună a celor două ramuri este de a se concentra pe creșterea fericirii persoanelor sănătoase, din punct de vedere mental, mai degrabă decât pe ameliorarea durerii și traumei mentale a celor care suferă.
Această abordare este cunoscută sub numele de ”psihologie pozitivă” și s-a extins recent pentru a cuprinde nu numai psihologi, ci și asistenți sociali, antrenori de viață și terapeuți new age. Dar există dovezi care sugerează că această abordare are și o latură negativă.
Emoțiile RAW
Poate că cel mai frecvent sfat făcut de psihologii pozitivi este acela că ar trebui să profităm de zi și să trăim clipa. Făcând acest lucru ne ajută să fim mai pozitivi și să evităm trei dintre cele mai infame stări emoționale, așa numitele emoții RAW: regret, furie (anger) și îngrijorare (worry).
În ultimă instanță, ne sugerează să evităm să ne concentrăm prea mult pe regrete și furie în legătură cu trecutul sau pe îngrijorările legate de viitor.
Deși sună ca o sarcină ușoară, în contextul în care psihologia umană este programată în mod evolutiv să trăiască în trecut și în viitor, acest lucru este destul de dificil de realizat. Dar atât de important pentru fiecare. Supraviețuirea umană se bazează foarte mult pe învățare și planificare. Nu poți învăța fără să trăiești în trecut și nu poți planifica fără să trăiești în viitor.
Regretul, de exemplu, care ne poate face să suferim reflectând asupra trecutului, este un mecanism mental indispensabil pentru a învăța din propriile greșeli pentru a evita repetarea lor.
Îngrijorările legate de viitor sunt, de asemenea, esențiale pentru a ne motiva să facem ceva care este oarecum neplăcut astăzi, dar care ne poate crea un câștig sau ne poate scuti de o pierdere mai mare în viitor. Dacă nu ne-am face deloc griji cu privire la viitor, s-ar putea să nu ne deranjăm nici măcar să dobândim o educație, să ne asumăm responsabilitatea pentru sănătatea noastră sau să depozităm alimente.
Ca și regretele și grijile, furia este o emoție instrumentală. Acest lucru a fost demonstrat în mai multe lucrări de cercetare, semnate de Eyal Winter, cercetător la Lancaster University, potrivit sursei menționate. ”Furia ne protejează împotriva abuzurilor altora și îi motivează pe cei din jurul nostru să ne respecte interesele”, susține Winter.
Înjurăturile, sănătoase și rezultatul unui "vocabular dezvoltat". De ce este bine să înjuri
Înjurăturile sunt cu adevărat pozitive și sănătoase din punct de vedere psihologic, notează psihologii. Deși ni se spune că nu e frumos să înjuri, uneori poate fi chiar foarte sănătos.
”Înjuratul nu este doar o reacţie la un sentiment nervos ci şi o modalitate de a-ţi descărca nervii. Înjuratul cu moderaţie te poate face să te simţi mai puternic. Este un fel de mecanism de adaptare”, notează Eugen Popa, Președinte al Asociației Române de Hipnoză.
Crește rezistența la durere
Înjurăturile au un rol terapeutic și în ceea ce privește durerea. Studiile arată că înjurăturile cresc rezistența la durere.
”Înjurăturile activează părţi ale creierului care sunt vitale pentru răspunsurile de “luptă sau fugă.” Motivul este simplu, înjuratul este asociat cu activarea unei zone din creier numită amigdala, care controlează și monitorizează această reacție de luptă sau fugi.
În cazul înjuratului, activarea amigdalei conduce la o reacție de tip ”luptă” ceea ce conduce la o mai mare circulație sanguină și la o desensibilizare la senzații corporale, adică la durere”, mai notează Eugen Popa.
Vocabular mai dezvoltat
Oamenii care cunosc multe înjurături deţin de asemenea şi abilităţi verbale mai puternice, a descoperit un studiu recent.
În general, constatările sugerează că, cu excepția insultelor legate de femei, expresiile tabu și peiorativele generale cuprind nucleul categoriei de cuvinte tabu. Citește mai departe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.