Testarea anală a fost utilizată până acum doar pe grupuri selectate, în principal cazuri cu risc ridicat și persoane aflate în carantină.
Utilizarea tampoanelor anale este limitată, deoarece este invazivă și incomodă. Dacă nu se poate obține o probă de scaun, un tampon de bumbac înmuiat în soluție salină, este introdus în anus, pentru a detecta urmele active ale virusului.
Li Tongzeng, director adjunct al departamentului de Boli respiratorii și infecțioase de la Spitalul Youan din Beijing, a declarat într-un interviu acordat presei de stat că testele anale par a fi mai precise la detectarea coronavirusului decât testarea clasică (nas și gât).
"Virusul trăiește mai mult în excremente sau în anus decât în tractul respirator", a spus el, ceea ce înseamnă că testarea anală ar putea avea mai puține teste negative false, scrie webmd.com.
Vara trecută, Future Medicine a publicat cercetări realizate de oameni de știință chinezi asupra unui număr mic de pacienți cu COVID. În câteva cazuri, oamenii au avut rezultate negative la COVID, la probele de salivă, dar au fost pozitivi în urma testării cu tampoane anale.
„Propunem testele anale pentru detectarea SARS-CoV-2.”, au precizat oamenii de știință.
Dar nu toți oamenii de știință susțin practica utilizării tampoanelor anale.
Yang Zhanqiu, patolog la Universitatea Wuhan, a declarat pentru Global Times că tampoanele nazale sunt încă cele mai eficiente teste, deoarece coronavirusul este contractat prin sistemul respirator, nu prin sistemul digestiv.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.