Merele sunt cele mai populare și mai accesibile fructe, de care putem să ne bucurăm pe tot parcursul anului. Acestea conțin o mulțime de nutrienți foarte importanți pentru sănătate și vin într-o varietate de soiuri, îndeajuns cât să mulțumească pe toată lumea. Se pot consuma, ca atare, de altfel aceasta și este recomandarea nutriționiștilor, pentru a nu se pierde aportul de fibre, dar și în sucuri, compoturi sau diverse deserturi.
Merele, conținut nutrițional
Un măr crud, de aproximativ 100 de grame, conține:
- apă 86%
- calorii 52
- proteine 0,3 g
- carbohidrați 13,8 g
- zaharuri 10,4 g
- fibre 2,4 g
- grăsimi 0,2 g.
De asemenea sunt bogate în carbohidrați simpli: fructoză, sucroză și glucoză. Deși au un conținut ridicat de zaharuri, merele au un indice glicemic mic, 29-44, ca urmare a cantității mari de fibre, care echilibrează situația, astfel că merele nu au impact asupra glicemiei, mai mult, oferă și o senzație de sațietate pe o durată mare de timp, arată HSPH.
Merele conțin vitamina C și potasiu, însă elementul cel mai important al acestora sunt antioxidanții:
- quercitina, care are proprietăți antiinflamatorii, antivirale, antitumorale și antidepresive
- catehina, care poate îmbunătăți funcția cerebrală și musculară
- acidul clorogenic, care este eficient în scăderea glicemiei, notează Healthline.
Merele, 9 beneficii dovedite
Cu un asemenea ”bagaj” de nutrienți, merele au beneficii importate pentru sănătate, iar ”un măr pe zi ține medicul deoparte” nu este doar o expresie, ci o realitate.
Merele te pot ajuta să slăbești
Merele sunt bune pentru fiecare în multe moduri, iar unul dintre acestea este privind scăderea în greutate. prin conținutul de fibre, care oferă sațietate, merele ajută în dietele de slăbire sau de menținere a greutății prin reducerea apetitului, deci printr-un aport caloric mai mic.
Un studiu arată că polifenolii, un antioxidant ce se regăsește în mere, ajută la scăderea în greutatea, avâdn în același timp și efecte împotriva obezității.
Merele ajută la reducerea riscului de diabet
Potrivit unui studiu publicat în Food & Function, consumul de mere sau pere a fost asociat cu o scădere a riscului de apariție a diabetului de tip 2 - mai exact, o scădere a riscului de 18%.
Nu numai atât, dar chiar și consumul unei singure porții de măr sau de pară pe săptămână a fost legat de o scădere a riscului cu 3%.
Merele sprijină sănătatea cerebrală
Quercetina poate ajuta într-o multitudine de domenii legate de sănătate.
S-a constatat că quercetina are efecte antioxidante, ceea ce înseamnă că poate ajuta organismul să lupte împotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ pe măsură ce îmbătrâniți.
Acest lucru poate ajuta cu probleme inflamatorii generale, dar în mod specific poate ajuta la lupta împotriva bolii Alzheimer și a demenței, arată EatThis.
În plus, pe lângă beneficiile legate de sănătatea creierului, quercitina este recunoscută și pentru proprietățile sala antitumorale, antiinflamatorii și antivirale, protejând în același timp și împotriva bolilor cardiovasculare.
Merele îmbunătățesc sănătatea inimii
Introducerea merelor în dieta vine cu îmbunătățiri semnificative ale sănătății inimii.
Potrivit unui studiu din 2019 publicat în The American Journal of Clinical Nutrition, persoanele cu un nivel ușor ridicat de colesterol care au consumat două mere pe zi și-au redus colesterolul LDL - ”rău” și au crescut dilatarea vaselor de sânge, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă.
Merele pot reducere tensiunea arterială
Consumul unui măr, din când în când, poate să vă ajute la reducerea tensiunii arteriale. De altfel este cunoscut faptul că hipertensiunea este factor de risc pentru o serie de boli, inclusiv cele de inimă sau cele ale sistemului cerebral, precum accidentul vascular cerebral, fiind asociată chiar și cu demența.
Merele îmbunătățesc flora intestinală
Sistemul digestiv și sistemul imunitar au un punct comun, iar acela este microbiomul intestinal. Consumul de mere, în mod rgulat, poate ajuta la stimularea bacteriilor intestinale benefice.
Merele ajută dantura
Merele consumate după masă ajută la indepărtarea plăcii bacteriale de pe dinți, fiind potrivite mai ales atunci când nu aveți acces la periuța de dinți, după masa luată în oraș.
Merele împrospătează respirația
Tot legat de igiena orală, mărul consumat după o masă la care ați consumat alimente cu miros mai greu, precum ceapa sau usturoiul, ajută la împrospătarea respirației. Acest lucru se întâmplă ca urmare a activității enzimatice dată de mere.
Merele reduc riscul de cancer
Consumul de mre poate ajuta semnificativ la reducerea riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer, precum cel colorectal sau de plămâni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.