Problemele digestive, inclusiv refluxul de acid, gazele, stomacul deranjat și balonarea, ne afectează pe mulți dintre noi.
Există anumite alimente care pot declanșa aceste tipuri de simptome în cadrul tractului gastrointestinal.
Alimentele care afectează digestia sunt foarte personalizate, astfel încât un aliment pe care îl consumați și vă face rău, poate să facă bine altuia din casă, chiar dacă, în teorie, ele sunt considerate sănătoase.
Așa că dacă ați descoperit că, varza, de exemplu, vă balonează, evitați să o mai consumați. De asemenea, sunt alimente, precum citricele sau menta, care pot declanșa probleme digestive, deci este nevoie să le evitați.
9 alimente care vă pot deranja la stomac
Important este să vă ascultați corpul și să identificați acele alimente care nu vă sunt potrivite.
Mai mult, să adaptați dieta în așa fel încât să supliniți aportul de vitamine și minerale din alte surse.
Citricele
Fructele foarte acide, cum ar fi portocalele, grapefruiturile, lămâile și limetele, pot duce la arsuri la stomac la unele persoane.
Acest lucru se datorează faptului că alimentele citrice relaxează sfincterul esofagian, ceea ce poate duce la pătrunderea acidului în esofag și la apariția arsurilor la stomac.
Aportul de vitamina C pe care l-ați putea lua din citrice se poate aduce în organism cu ajutorul ardeiului verde sau a broccoli, care au cu mult peste vitamina C dintr-o portocală.
Menta
Se știe că menta poate declanșa arsuri la stomac și indigestie la unele persoane. La fel ca și în cazul citricelor, și menta poate relaxa sfincterul esofagian, iar astfel acidul din stomac poate să urce înapoi în esofag, ceea ce duce la arsuri la stomac și indigestie.
Fasolea
Fasolea conține oligozaharide, fibre insolubile, fermentabile, care pot provoca gaze, disconfort abdominal și balonare.
Deși în mod normal acestea sunt sănătoase ajutând tranzitul intestinal, ele nu sunt digerate în stomac sau în partea superioară a intestinului și ajung în colon, unde sunt fermentate de bacteriile bune. Însă, în timpul acestui proces, se creează gaze.
Așadar, chiar dacă fasolea este bună pentru sănătate, ea poate provoca disconfort, notează EatThis.
De altfel, acesta și este motivul pentru care fasolea trebuie lăsată la înmuiat cel puțin 4 ore înainte de gătire. Apa în care au fost ținute se aruncă, iar la gătit se utilizează apă proaspătă, acest procedeu ajutând la minimizarea producției de gaze.
Cruciferele
Legumele crucifere sunt legume din familia verzei și includ varza, broccoli, varza kale și varza creață.
Acestea conțin aceleași zaharuri ca și fasolea și care pot duce la gaze, disconfort abdominal și balonare.
De asemenea, sunt bogate în fibre, ceea ce le poate face mai greu de digerat pentru unele persoane.
De recomandat ca aceste legume să fie gătite, la abur sau prin fierbere.
Mâncarea iute
Unele persoane sunt sensibile la mâncarea picantă, care poate provoca arsuri la stomac și reflux acid.
Iar principiul de manifestare este similar cu cel al citricelor sau al mentei, adică relaxează sfincterul dintre stomac și esofag, ceea ce duce la arsuri stomacale și reflux.
Ciocolata
Oricât de greu pare de crezut, și ciocolata face parte dintre alimentele relaxează sfinterul esofagian.
Dacă ciocolata este cea care vă crează probleme digestive, totuși nu trebuie renunțat în totalitate la ea, ci doar să reduceți porția și frecvența consumului. Așa vă puteți bucura în continuare de antioxidanții și magneziu din ciocolată.
Alimente procesate cu efect asupra digestiei
Pe lângă fructele și legumele cu efecte mai puțin plăcute asupra digestie, alte câteva categorii alimente, din rândul celor procesate, sunt și ele responsabile de situații asociate refluxului gastric.
Alimente prăjite
Alimentele prăjite sunt bogate în grăsimi și pot duce la dureri de stomac și diaree. În plus, alimentele prăjite au fost asociate și cu refluxul acid, așa cum reiese din acest studiu publicat în 2021 în Preventative Nutrition and Food Science.
Alcooli de zahăr
Bomboanele, guma de mestecat și alte alimente fără zahăr făcute cu alcooli de zahăr pot provoca gaze și dureri de stomac la unele persoane.
Citiți lista de ingrediente și căutați îndulcitorii care se termină în "-ol", cum ar fi sorbitol, manitol, xilitol, eritritol și malititol.
Sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză
Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză este un îndulcitor folosit la fabricarea dulciurilor și a produselor de patiserie și poate provoca gaze, diaree, balonare și crampe la unele persoane.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.