Chiar dacă uitarea poate părea ceva normal, în contextul în care zilnic suntem asaltați de o multitudine de informații, mai mult, ne-am și format o anumită rutină cotidiană, acasă sau la școală ori serviciu, creierul are nevoie de mai mult decât odihna care să îl refacă.
Astfel, nutriționiștii și nu numai, susțin că putem să ne îmbunătățim capacitatea cognitivă printr-un aport de nutrienți cu efecte beneficie asupra sănătății creierului.
”Problemele de memorie sunt mai frecvente decât credem și vă pot afecta calitatea vieții. Anumite vitamine pot îmbunătăți funcția cognitivă și vă pot proteja creierul de pierderea memoriei. Păstrați-vă creierul sănătos prin încorporarea acestor vitamine esențiale în dieta dvs”, a spus nutriționistul Anjali Mukerjee, într-o postare pe social media, potrivit india.com.
Care sunt aceștia, cât ne trebuie în fiecare și, dar și în ce alimente le putem găsi, precum și ce alte beneficii au pentru sănătate, aflați în rândurile următoare.
8 vitamine și minerale pentru îmbunătățirea memoriei
Vitamina C contribuie la întărirea sistemului imunitar și previne bolile de inimă, prin scăderea riscului formării cheagurilor de sânge, respectiv prin scăderea tensiunii. De altfel, deficitul de vitamina C a fost asociat cu riscul crescut de ateroscleroză, unul dintre factorii cu efect asupra circulației sanguine precare.
Vitamina C se găsește în:
- citrice
- kiwi
- mango
- fructe de pădure
- legume crucifere (varză, conopidă, broccoli, hrean)
- legume cu frunze verzi.
Doza zilnică de vitamina C necesară și recomandată de INS este de 80 mg, aceasta putând varia, în funcție de vârstă sau statut.
Astfel, la copii, cantitatea poate să scadă, în timp ce pentru femeile însărcinate și persoanele care fumează este recomandată creșterea cantității, la aceștia din urmă cu încă 35 mg pentru un pachet de țigări. Important este însă să nu se depășească 2000 mg/zi.
Vitamina E are proprietăți antioxidante, reduce riscul bolilor de inimă, poate îmbunătăți funcția pulmonară și este benefică pentru sănătatea cognitivă.
Menținerea unui nivel optim de vitamina E poate ajuta la protejarea împotriva bolilor neuro-degenerative, inclusiv boala Alzheimer, afecțiuni la cae unul dintre simptome este uitarea.
Vitamina E se găsește în:
- migdale
- spanac
- cartofi dulci
- semințe de floarea-soarelui
- avocado
- germeni de grâu
- ulei de măsline.
Necesarul zilnic din vitamina E variază în funcție de vârstă, de la 6 mg pe zi (copiii sub trei ani) la 19 g (femeile care alăptează), cu o cantitate mărită, de până la 1000 mg, în cazul persoanelor care suferă de deficit de vitamina E.
Vitamina B6, piridoxina, este importantă pentru metabolismul proteinelor, grăsimilor și carbohidraților și pentru crearea globulelor roșii și a neurotransmițătorilor, cum ar fi serotonina și dopamina.
Printre beneficiile pe care le are această vitamină se află îmbunătățirea stării de spirit și reducerea simptomelor depresie, reducerea riscului de Alzheimer și îmbunătățirea sănătății creierului, reducerea riscului de boli de inimă, dra și prevenirea cancerului și promovarea sănătății ochilor.
Vitamina B6 se găsește în:
- năut
- ficat de porc
- piept de pui prăjit
- cartofi
- banane
- tofu
- nuci.
Necesarul de vitamina B6 variază între 0,3 și 2,2 mg.zi, în funcție de vârstă, sex și statut.
Vitamina B12, cobalamina, este o vitamină esențială de care omul are nevoie, dar pe care corpul nu o poate produce. De altfel, această vitamină joacă un rol vital în a ajuta organismul să producă globulele roșii.
Niveluri scăzute de vitamina B12 determină o reducere a numărului acestora, împiedicând în același timp dezvoltarea corectă a celulelor roșii.
Printre beneficiile pe care le are vitamina B12 se numără prevenirea defectelor cognitive majore, eficiența în depresie, prevenirea osteoporozei, prevenirea anemiei.
Vitamina B12 se găsește în produsele de origine animală, precum:
- carne
- ficat
- lactate.
Necesarul de vitamina B12 poate să varieze între 0,4 și 2,8 mcg/zi, în funcție de vârstă, sex și statut, femeile gravide ți însărcinate având o nevoie mai mare decât bărbații.
În cazul în care sunteți vegetarian, dar și pentru a acoperi deficitul de vitamina B12 este nevoie de suplimentarea acestei vitamine.
Magneziu este, de asemenea, foarte important pentru circulația periferică, mai mult, îmbunătățește capacitatea mentală, ameliorează amorțelile și crampele la nivelul membrelor și previne ateroscleroza și infarctul miocardic.
Magneziu îndeplinește multe funcții în organism, iar printre cele mai importante se află: sinteza proteinelor, formarea sănătoasă a oaselor, reglarea tensiunii arteriale, producerea de energie, funcția nervoasă, controlul zahărului din sânge, susținerea sistemului imunitar.
Necesarul de magneziu variază între 80 mg și 420 mg, în funcție de sex, vârstă și statut.
Se găsește în:
- nuci și semințe
- fasole
- cereale integrale
- avocado
- cartofi
- banane
- orez
- lactate
- pește
- stafide
- broccoli
- carne
- morcovi
- mere.
Lecitina este un amestec de grăsimi care sunt esențiale pentru celulele din corpul uman. Poate fi găsită în multe alimente, inclusiv în soia și în gălbenușurile de ou.
În alimentație, lecitina este principala sursă de colină, un nutrient similar cu vitaminele B. Lecitina este transformată în acetilcolină, o substanță care transmite impulsurile nervoase, îmbunătățește memoria.
Lecitina este folosită pentru boala Alzheimer și demență, boala Parkinson și multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice bune care să susțină aceste utilizări, notează WebMD.
Lecitina reduce colesterolul, îmbunătățește funcția imunitară și cea digestivă, fiind benefică și pentru funcția cognitivă.
De asemenea, a fost promovată ca tratament pentru afecțiunile vezicii biliare, afecțiunile hepatice, tulburarea bipolară, anxietate sau afecțiuni ale pielii.
Fosfatidilserină este disponibilă sub formă de supliment și poate fi găsită și în boabele de soia. Fosfatidilserina acționează ca antioxidant, iar printre beneficii se numără reducerea oboselii și durerii musculare, reduce inflamațiile cronice asociate bolilor precum diabetul, artrita și bolile de inimă, gestionează stresul și reduce simptomele ADHD la copii.
Flavonoidele sunt diverși compuși care se găsesc în mod natural în multe fructe și legume. Se găsesc, de asemenea, în produse vegetale precum vinul, ceaiul și ciocolata.
Flavonoidele sunt bogate în activitate antioxidantă și vă pot ajuta organismul să se ferească de toxinele zilnice.
Includerea mai multor flavonoide în dieta dvs. este o modalitate excelentă de a vă ajuta organismul să rămână sănătos și de a diminua potențial riscul unor afecțiuni cronice de sănătate.
Vezi și: Cum facem diferența între alergia la polen și viroze. Leru: Sistemul imunitar o ia razna
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.