8 sucuri bune pentru sănătate. Susțin creierul și inima și sunt benefice împotriva căderii părului

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
8 sucuri. FOTO: Freepik @Idealspics
8 sucuri. FOTO: Freepik @Idealspics

Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți, iar unele combinații, sub formă de suc, vă pot ajuta sănătatea inimii sau a creierului.

Sucurile de fructe și de legume sunt recomandate a fi consumate cu moderație, deoarece au o cantitate ridicată de calorii la un pahar de suc, respectiv o cantitate redusă de fibre, iar un consum frecvent poate să vină cu centimetri în plus pe talie sau cu probleme legate de un aport insuficient de fibre. Acestea sunt necesare atât pentru reglarea glicemiei, a colesterolului și a senzației de sațietate, dar și pentru un tranzit intestinal bun.

Dacă veți apela din când în când la sucurile de fructe și legume vă puteți bucura de beneficiile pe care acestea le oferă sănătății.

Este cunsocut faptul că fructele și legumele au un conținut important de antioxidanți.

Rolul antioxidanților

Antioxidanții neutralizează radicalii liberi, prin cedare de electroni, iar din acest grup fac parte unele vitamine și minerale, printre care vitamina C și E, respectiv, cupru, seleniu și zinc.

Potrivit teoriei radicalilor liberi a îmbătrânirii și a bolilor, un aport ridicat de antioxidanți din alimente va încetini procesele oxidative și daunele provocate de radicalii liberi care contribuie la degenerarea și bolile legate de vârstă, printre acestea aflându-se bolile Parkinson și Alzheimer, dar și bolile de inimă sau diferite tipuri de cancere.

În cazul în care nivelul de antioxidanți este redus se instalează stresul oxidativ, care se poate manifesta prin:

- creșterea riscului de boli cardiovasculare, din cauza arterelor înfundate

- slăbirea vederii

- apariția sindromului metabolic

- deteriorarea celulelor de la nivelul creierului

- căderea părului, apariția ridurilor și pierderea elasticității pielii, ca urmare a sintetizării reduse de colagen și elastină

- diferite tipuri de cancer

- inflamații în organism,.

Printre exemplele de antioxidanți care provin din afara organismului se numără: vitamina A, vitamina C, vitamina E, beta-carotenul, licopenul, luteina, seleniul, manganul, zeaxantina.

Flavonoidele, flavonele, catechinele, polifenolii și fitoestrogenii sunt toate tipuri de antioxidanți și fitonutrienți și toate se găsesc în alimentele pe bază de plante, potrivit Medical News Today.

Vezi și: Cancerul de endometru: cauze, simptome, tratament. Sorin Bogdan: Acest simptom trebuie să alarmeze pacientele

8 sucuri bune pentru sănătate

Așa cum am menționat, de aportul de antioxidanți depinde sănătatea generală a a fiecăruia dintre noi.

Deși este recomandat ca fructele și legumele să fie consumate întregi, pentru beneficiile pe care le oferă, din când în când putem să ne răsfățăm cu un suc. Juicing Tutorials a realizat lista cu cele mai bune combinații pentru sănătatea creierului, a intestinului sau a pielii și părului.

Creier

Pentru buna funcționara a creierului puteți realiza o combinație din afine, lime, rodie și sfeclă roșie.

Sucul este foarte bogat în antocianine, care unt pigmenții bioactivi naturali ce dau culoarea roșie, albastră și violet din anumite fructe și legume. Antocianinele au un puternic efect antioxidant.

Cercetările arată că antocianinele pot ajuta la protejarea și îmbunătățirea funcției creierului.

Astfel, un studiu a constatat că o doză zilnică de suc de cireșe a îmbunătățit vorbirea și memoria la persoanele de peste 70 de ani cu demență ușoară sau moderată, în timp ce un alt studiu a raportat că antocianinele au crescut fluxul sanguin și au activat zonele creierului care controlează memoria, limbajul și atenția, notează Cleveland Clinic.

Inima

Pentru susținerea sănătății inimii, cei de la Juicing Tutorials recomandă sucul de lămâie, ghimbir, rodie și sfeclă roșie.

Pe lângă conținutul de antocianine, cu beneficiile pe care deja le-am menționat, acest suc are și vitamina C, iar ghimbirul ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge, a tensiunii arteriale și îmbunătățește funcția ficatului.

Într-o analiză a 2022 de 26 de studii, cercetătorii au constatat că consumul de ghimbir a redus semnificativ trigliceridele și colesterolul LDL - colesterolul ”rău”, crescând în același timp colesterolul HDL - colesterolul ”bun”.

Chiar și dozele mai mici de 1.500 mg pe zi au fost eficiente, arată Healthline.

Plămâni

Pentru sănătatea plămânilor sucul este cel din portocale, lămâie, ridichi, morcov și mărar.

Acest suc conține antioxidanții și vitaminele care sunt necesare pentru a vă menține plămâni sănătoși. Vă poate proteja împotriva emfizemului și a bronșitei cronice.

Boala pulmonară obstructivă cronică este o afecțiune cauzată de bronșita cronică sau emfizem. Science Daily afirmă că 15% dintre fumători dezvoltă boala pulmonară obstructivă cronică.

Ochi

Morcovii fac parte dintre legumele cele mai indicate pentru sănătatea ochilor, ca urmare a conținutului de beta-caroten, care este precursorul vitaminei A. Cei de la Juicing Tutorial recomandă ca alături de morcov să puneți portocale și grapefruit, care de asemenea conțin și beta-caroten.

Beta-carotenul este unul dintre puternicii antioxidanți naturali care protejează organismul uman de radicalii liberi dăunători derivați din oxigen.

De asemenea, îndeplinește și toate funcțiile vitaminei A, cum ar fi menținerea unei bune sănătăți oculare, reproducerea (producția de spermă), menținerea integrității epiteliale, creșterea și dezvoltarea, potrivit Nutrition & You.

Intestine

De sistemul digestiv depinde sănătatea întregului organism, căci după trecerea alimentelor prin stomac, ”uzina” internă intră în funcție și face absorbția nutrienților necesari, dar și eliminarea resturilor.

Astfel, pentru îmbunătățirea sănătății intestinale este recomandat sucul de castravete, măr, lămâie și ghimbir, in timp ce pentru intestinul gros este indicat sucul de castravete, pară și kiwi.

Castravetele este bogat în nutrienți, hidratează și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge, ajută la prevenirea constipației și susține scăderea în greutate.

De asemenea, consumul de castraveți poate ajuta la susținerea mișcărilor intestinale regulate.

Deshidratarea este un factor de risc major pentru constipație, deoarece poate modifica echilibrul de apă și poate îngreuna trecerea scaunelor, notează Healthline.

Piele

Pentru sănătatea pielii, sucul indicat este cel din castravete, tulpini de țelină și măr.

În urma consumului de castravete, care susține hidratarea corpului, pielea vă va arată fermă și luminoasă.

Tulpinile de țelină sunt bogate în antioxidanți, precum flavonoizi și vitamina C, iar aceștia nu doar că ajută în prevenirea stresului oxidativ care poate contribui la apariția cancerului, dar și ajută la sinteza colagenului și a elastinei, două elemente foarte importante pentru structura pielii.

De asemenea, țelina poate susține și sănătatea inimii, a sistemului digestiv, având și acțiune antiinflamatoare.

Păr

Pentru a obține un păr frumos și sănătos cei de la Juicing Tutorials recomandă sucul de morcovi, cartof dulce, lămâie și ghimbir.

Cartoful dulce este bogat în carotenoizi, cei care îi dau culoarea aparte. Carotenoizii sunt, de asemenea, antioxidanți, ceea ce înseamnă că au puterea de a vă proteja celulele de daunele zilnice.

Betacarotenul ajută la creșterea celulelor, previne subțierea părului și poate chiar reduce aspectul tern al părului, notează Times of India.

De asemenea, aceștia au proprietăți antioxidante, care pot ajuta la reducerea căderii părului din cauza stresului oxidativ.

Cartoful dulce este o sursă bogată de fier, cupru, potasiu și magneziu.

Vezi și: Cele 2 fructe care alcalinizează urina. Manu: Bune pentru pacienții care consumă carne multă. Rol deosebit de important pentru rinichi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Gabriel Cotabiță a murit

23 noi 2024, 13:08
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel