Ochii se pot simți obosiți sau iritați după ce vă concentrați intens asupra unei activități, cum ar fi vizualizarea unui ecran de calculator, citirea unei cărți sau conducerea unei mașini pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru este cunoscut sub numele de oboseală oculară.
Oboseala ochilor este o afecțiune frecventă. Devine și mai frecventă în această eră digitală. Oboseala ochilor cauzată de utilizarea dispozitivelor digitale, cum ar fi computerele, smartphone-urile și tabletele, este mai bine cunoscută sub numele de sindromul vederii pe calculator sau oboseala digitală a ochilor.
În general, oboseala oculară poate fi tratată cu metode simple, neinvazive. Oboseala oculară prelungită sau iritarea ochilor poate fi semnul a ceva mai grav și ar trebui să fie discutată cu medicul tău.
Vezi și: De ce ai nasul înfundat. Ce poți face ca să scapi de congestia nazală
Cauze comune ale oboselii ochilor
Oboseala oculară poate apărea după ce vă concentrați asupra unei anumite sarcini pentru o perioadă lungă de timp. Unele simptome ale oboselii oculare includ:
- Dureri de cap
- Vedere încețoșată
- Ochi iritați, roșii sau uscați
- Durere sau încordare a gâtului, umerilor sau a spatelui
Alte cauze comune ale oboselii ochilor includ:
- Concentrarea asupra unei singure sarcini pentru o perioadă lungă de timp, cum ar fi condusul sau cititul
- Un mediu insuficient iluminat, fie prea slab sau prea luminos
- Senzația de stres sau oboseală
- Vedere slabă sau probleme oculare, cum ar fi ochii uscați
Unele cauze specifice oboselii oculare digitale sunt:
- Menținerea unei poziții proaste atunci când vizualizați un dispozitiv digital
- Faptul că nu clipiți la fel de des ca de obicei
- Tinerea unui dispozitiv digital prea departe sau prea aproape de ochi
- Expunerea la cantități mari de lumină albastră, care este lumina emisă de obicei de dispozitivele digitale.
- Vizionarea unui ecran care nu are un sistem de iluminare reglat corespunzător.
Există câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a ajuta la prevenirea oboselii ochilor.
1. Uită-te frecvent în altă parte, sau regula 20-20-20
Adesea, oboseala ochilor apare atunci când te implici într-o singură activitate pentru o perioadă prea lungă de timp fără o pauză. Ar trebui să îți muți atenția spre altceva decât activitatea respectivă la fiecare 20 de minute.Obiectul la care te concentrezi ar trebui să fie la o distanță de 6 metri și ar trebui să te uiți la acel lucru timp de cel puțin 20 de secunde. Acest lucru este cunoscut sub numele de regula 20-20-20-20.
Este o idee bună să te asiguri că te îndepărtezi de o activitate intensă timp de câteva ore în timpul zilei. Dacă trebuie să lucrezi în fața unui ecran sau să conduci pe o distanță lungă timp de mai multe ore, asigură-te că echilibrezi acea activitate cu altele care solicită o utilizare diferită a ochilor tăi. De exemplu, fă o plimbare afară, la lumina naturală, în timpul pauzei de prânz, dacă ai petrecut întreaga dimineață lucrând la calculator, potrivit Healthline.
2. Poziționați ecranul
Asigură-te că te uiți la dispozitivul digital la distanța corectă și în poziția potrivită. Ecranul ar trebui să fie la câțiva metri distanță de ochii tăi sau la lungimea unui braț. Ar trebui să privești ecranul la nivelul ochilor sau puțin mai jos de aceștia. Acest lucru este valabil și pentru dispozitivele digitale portabile: acestea ar trebui să fie citite sub nivelul ochilor.
Un alt sfat util pentru dispozitivele digitale este acela de a mări textul de pe ecran pentru a se potrivi cel mai bine nivelului tău de confort. Probabil că poți ajusta dimensiunea textului în setările dispozitivului tău.
3. Găsește lumina potrivită
Iluminarea poate cauza oboseala ochilor. Aceasta poate fi fie prea slabă, fie prea puternică, în funcție de activitate. Lumina ar trebui să vină din spatele tău dacă te concentrezi intens asupra unui lucru, cum ar fi cititul. Diminuarea luminii poate ajuta la reducerea oboselii ochilor atunci când te uiți la televizor.
Asigură-te că ecranele pe care le vizualizezi sunt, de asemenea, iluminate corespunzător. Reglează luminozitatea după cum este necesar. Strălucirea poate contribui la oboseala ochilor, așa că încercă să umbrești camera sau să folosești filtre pentru a reduce strălucirea pe dispozitivul tău digital.
4. Efectuează mai multe sarcini în mod corect
Este obișnuit să ai nevoie să folosești materiale tipărite atunci când lucrezi la calculator. De exemplu, este posibil să ai nevoie să transcrii un formular sau note. Dacă trebuie să consulți documente și altele asemenea în timp ce folosești calculatorul, ar trebui să le poziționezi astfel încât să eviți să fii nevoit să îți miști ochii, gâtul și capul prea des. Un suport pentru documente te poate ajuta să plasezi materialele între tastatură și monitor, ceea ce duce la mai puțină oboseală a ochilor.
5. Utilizează picături pentru ochi
Concentrarea intensă, în special atunci când priviți un ecran, poate duce la o reducere dramatică a numărului de clipiri pe minut. Atunci când clipești mai puțin, ochii pot deveni uscați și iritați. Poți rezolva acest lucru cu ajutorul picăturilor pentru ochi, cum ar fi lacrimile artificiale. De asemenea, poți încerca să clipești mai des atunci când folosești un ecran, ceea ce poate preveni apariția acestui simptom.
6. Fii atent la calitatea aerului
Este posibil să constați că petreci timp într-un loc care are o calitate slabă a aerului. Mediile uscate sau poluate și locurile cu ventilatoare și unități de încălzire și răcire pot cauza oboseală a ochilor. O soluție bună ar fi să:
- Îmbunătățești aerul cu un umidificator.
- Să reduci nivelul sistemului de încălzire și răcire
- Să te muți într-un loc care nu are aceleași probleme cu aerul
7. Poartă ochelari de vedere adecvați
Discută cu medicul tău pentru a stabili dacă ai nevoie de ochelari speciali pentru a reduce oboseala ochilor. S-ar putea chiar să ai nevoie de lentile specializate, dispozitive sau terapie oculară pentru activitatea care provoacă oboseala. Anumite acoperiri și nuanțe pentru lentile îți pot ajuta ochii. Sau s-ar putea să constați că trebuie să reduci timpul în care porți lentile de contact pentru a te ajuta să îți odihnești ochii.
8. Redu timpul petrecut într-o singură activitate
O modalitate simplă de a evita oboseala ochilor este să limitezi timpul în care ești expus la o singură activitate care necesită o concentrare intensă. Încercă să petreci mai puțin timp pe dispozitivele digitale.
Cine riscă să sufere de oboseală a ochilor
Petrecerea unei cantități mari de timp într-o activitate concentrată te expune la riscul de oboseală a ochilor. Este posibil să ai un risc sporit de oboseală oculară dacă lucrezi pe calculator ca parte a serviciului tău. Copiii care petrec perioade îndelungate de timp pe dispozitive digitale pot, de asemenea, să se confrunte cu oboseala ochilor sau cu alte afecțiuni, cum ar fi iritabilitatea sau problemele de comportament.
Atunci când stai în fața dispozitivelor digitale pentru o perioadă îndelungată de timp, îți expui ochii la lumina albastră, care poate fi dăunătoare pe termen lung. Lumina albastră poate provoca:
- Probleme cu retina
- Degenerescența maculară legată de vârstă
- Tulburări de somn
Lentilele specializate pot reduce expunerea la lumina albastră.
Menținerea sănătății oculare este esențială pentru a reduce problemele de vedere mai grave în viitor. Ar trebui să consulți anual medicul pentru a-ți verifica ochii, mai ales dacă te confrunți cu o oboseală oculară frecventă sau de lungă durată. Dacă descoperi că ai simptome de oboseală a ochilor, pune în aplicare câteva metode pentru a reduce oboseala ochilor sau pentru a o preveni cu totul. Dacă ajungi la concluzia că aceste abordări nu te ajută la combaterea oboselii oculare, consultă-ți medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.