8 obiceiuri pentru o digestie sănătoasă. Cum să ajuți corpul să digere alimentele mai repede

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
digestie Foto: Freepik @mdsohanart
digestie Foto: Freepik @mdsohanart

Adoptarea unui stil de viață sănătos, hidratarea și consumul de fibre sunt soluții simple pentru o digestie eficientă și pentru menținerea sănătății sistemului digestiv.

Vezi și: Infecțiile comune pot contribui la declinul cognitiv și la riscul de demență. Cum ne protejăm pe termen lung

Sistemul digestiv este esențial pentru absorbția nutrienților și digestie, dar uneori poate părea un obstacol. Printre problemele digestive comune se numără gâlgâitul stomacului, crampele, mișcările intestinale lente sau rapide și disconfortul cauzat de balonare și gaze.

Înțelegerea funcției sistemului și luarea de măsuri pentru a asigura mișcarea lină a alimentelor poate ajuta la ameliorarea acestor probleme. Îngrijirea întregului tract gastrointestinal este esențială pentru sănătatea generală.

Cât durează procesul de digestie

Timpul de digestie variază foarte mult, digestia completă durând între 10 și 73 de ore. Aceasta implică 6 până la 8 ore de trecere a alimentelor prin intestinul subțire și stomac, urmate de 36 până la 59 de ore în colon.

Factorii care afectează timpul de digestie includ genetica, vârsta, sănătatea digestivă, starea emoțională, metabolismul, activitatea fizică, aportul alimentar și calitatea somnului.

Cum poți susține digestia alimentelor

Pe scurt, există mai multe modalități de a digera în mod natural alimentele mai repede, inclusiv exercițiile fizice regulate, consumul mai multor fibre, reducerea la minimum a mâncării fast-food, consumul mai mare de apă, prioritizarea somnului și evitarea supraalimentării.

Exercițiul fizic este un medicament miraculos care oferă numeroase beneficii, cum ar fi reducerea stresului, forța musculară și reducerea riscului de îmbolnăvire. Ciclismul și joggingul regulat pot reduce timpul de tranzit intestinal cu 14,6 ore și, respectiv, 17,2 ore.

Persoanele care au constipație pot beneficia de o rutină simplă de antrenament, deoarece 30 de minute de mers pe jos și 11 minute de exerciții fizice la domiciliu zilnic pot îmbunătăți semnificativ digestia.

Pentru a stabili și planifica obiectivele de pierdere în greutate, este esențial să consumați mai multe fibre, care îmbunătățesc sănătatea digestivă prin absorbția apei și prin facilitarea tranzitului scaunului.

O dietă bogată în fibre a fost asociată cu un risc redus de afecțiuni inflamatorii intestinale și tulburări digestive, cum ar fi sindromul intestinului iritabil. Cu toate acestea, adăugarea a prea multe fibre dintr-o dată poate avea efectul opus celui dorit, provocând balonare, gaze și constipație.

Citește și: Cafeaua instant: între beneficii și riscuri pentru sănătate. Ce se întâmplă dacă bei zilnic

Foto: Freepik 

Reduceți la minimum mâncarea de tip fast-food, care conține cantități mari de grăsimi, care durează mai mult să fie digerate și nu conțin multe fibre, sau chiar deloc.Conținutul ridicat de sare poate reduce, de asemenea, conținutul de apă al scaunelor, făcând mai dificilă eliminarea acestora.

Consumul predominant de fast-food sau de alimente preparate bogate în grăsimi poate să nu lase suficient loc în dieta dumneavoastră pentru alimentele care favorizează digestia, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale.

Consumul mai mare de apă a fost legat de constipație atât la copii, cât și la adulți. Experții recomandă consumul a 3,7 litri de lichid zilnic pentru bărbați și 2,7 litri pentru femei.

Consumul abundent de fructe și legume vă poate ajuta să atingeți aportul de lichide recomandat.

Cofeina poate ajuta, de asemenea, la accelerarea activității tractului digestiv. Societatea Gastrointestinală, o filială a Centrului Canadian pentru Cercetare Intestinală, recomandă un somn de înaltă calitate ca tratament bazat pe stilul de viață pentru digestia deficitară și tulburările digestive.

Mențineți un nivel scăzut de stres, deoarece oamenii se confruntă adesea cu dureri intestinale înainte de evenimente importante. Stresul cronic poate avea un impact pe termen lung asupra sănătății digestive, deoarece intestinul și creierul comunică pe o rută cu două sensuri. Atunci când stresul crește, pot apărea probleme de comunicare între intestin și creier, ducând la o digestie lentă.

Evitați supraalimentarea consumând mese mai mici și consumând mese mai frecvente, mai mici. De exemplu, dacă în prezent mâncați trei mese mari în fiecare zi și vă confruntați cu o digestie lentă și inconfortabilă, încercați să mâncați cinci sau șase mese mici.

Alternativ, încercați să adăugați câteva gustări sățioase, cum ar fi amestecuri de fructe de pădure sau batoane de carne uscată slabă, în timpul zilei, pentru a vedea dacă vă ajută să păstrați mesele mai mici.

În cele din urmă, mestecați bine mâncarea, deoarece obiceiurile alimentare rapide pot contribui la o digestie lentă și inconfortabilă. Procesul digestiv începe în gură, unde enzimele salivare încep să descompună alimentele.

Dinții vă ajută prin zdrobirea suprafețelor exterioare dure și a pielițelor alimentelor, mărunțind fiecare mușcătură într-o pulpă pe care enzimele digestive o pot penetra cu ușurință. Mestecarea completă a alimentelor ajută organismul să absoarbă mai multe substanțe nutritive din anumite alimente și vă poate împiedica să mâncați în exces, ceea ce poate reduce probabilitatea indigestiei.

Despre sistemul digestiv

Sistemul digestiv descompune alimentele în substanțe nutritive pe care organismul le poate absorbi, alimentând diverse funcții corporale. Acesta începe cu gura, care descompune alimentele în bucăți mai mici.

Alimentele trec apoi prin esofag și sfincter, unde enzimele și acizii le descompun. Mâncarea intră apoi în stomac, unde este absorbită de organism. Deșeurile sunt transportate către intestinul gros sau colon, unde bacteriile intestinale le procesează. Etapa finală implică absorbția apei și eliminarea deșeurilor prin expulzarea scaunelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel