8 motive să mănânci rahat. Rahatul turcesc, alimentul puternic care curăță toxinele din stomac și calmează gâtul

Rahat turcesc - Foto: Freepick
Rahat turcesc - Foto: Freepick

De ce să mănânci rahat. Ce se întâmplă atunci când consumi rahat turcesc, fie gol, fie în cozonac.

Dulceața tradițională a bucătăriei regale otomane, rahatul turcesc, are o istorie care se întinde pe mai multe secole.

Știai că inițial a fost denumit "calmant pentru gât"?

Încă din secolul al XV-lea, acest desert era apreciat în Anatolia, câștigând popularitate în Imperiul Otoman în secolul al XVII-lea. Prima apariție în Europa s-a datorat unui călător englez care a introdus termenul "deliciu turcesc".

Foto: Freepik

Haci Bekir Efendi, un renumit producător de rahat, a sosit la Istanbul din Kastamonu în 1777. El a deschis un mic atelier, începând o tradiție de 200 de ani în producția de rahat. A fost distins cu insigna Ali Osmani și a fost cofetarul preferat al curții otomane.

Tehnica și rețeta de preparare a rahatului s-au schimbat în timp, adoptând zahăr rafinat și amidon, înlocuind mierea și făina.

Rahatul turcesc este recunoscut ca o delicatesă în cultura turcilor, fiind consumat frecvent în combinație cu cafeaua turcească și în diverse ceremonii și sărbători religioase.

Nutrițional, 100 de grame de rahat turcesc conțin:

- 0,23 grame proteine

- 0,19 grame grăsimi

- 89,25 grame carbohidrați

- 19 miligrame potasiu

- 5 miligrame calciu

- 1 miligram fier.

Acest desert, cu textura sa plăcută și gustul dulce, are numeroase beneficii pentru sănătate:

Foto: Freepik

- Energetizant natural.

- Benefic pentru rinichi, mai ales variantele cu arome de cacao sau vanilie.

- Ajută la eliminarea toxinelor.

- Folosit tradițional pentru vindecarea rănilor

- Variantele cu șofran reduc aciditatea gastrică.

- Variantele cu nucă de cocos și alune contribuie la sănătatea pielii.

- Variantele cu regulatori de aciditate pot ajuta la gestionarea stresului.

Totuși, consumul excesiv poate duce la probleme digestive și creșterea în greutate.

Proteinele din alimente se transformă în deșeuri precum creatinina și ureea, care pot afecta ficatul și rinichii.

Așadar, rahatul turcesc, mai ales variantele cu vanilie și cacao, ajută la eliminarea acestor deșeuri, oferindu-le beneficii fără aport caloric suplimentar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel