Cheia unui desert prietenos cu diabetul constă în echilibrarea corectă a ingredientelor nutritive, alimente care oferă un pic de proteine și fibre, alături de dulceața lor naturală. Rețetele dulci ar trebui să fie cât mai simple, și nu încărcate cu tot felul de ingrediente dulci.
Aproape toate aceste rețete conțin sub 15g carbohidrați pe porție. Niciuna nu necesită plită sau cuptor, este nevoie doar de frigider sau congelator.
1. Fondue de cacao cu unt de migdale
Acest desert oferă 137 de calorii, 4g proteine, 5g carbohidrați, 2g fibre, 3g zahăr. Este gata în 10 minute.
Ingrediente
¼ cană unt de migdale
1 lingură praf de cacao
1 lingură ulei de cocos, topit
1½ linguriță sirop de arțar
¼ cană de fulgi, pentru a garnisi blatul
fructe feliate / tocate
Într-un castron mediu, amestecă untul de migdale, pudra de cacao, uleiul de cocos topit, siropul de arțar și apa. Poate fi consumat imediat sau după ce a stat o oră la frigider. Servește cu garnitură de fulgi și fructe feliate sau tocate, biscuiți sau covrigi pe lateral.
2. Biluțe gluten-free cu scorțișoară, lămâie și cocos
Acest desert oferă 97 de calorii, 3g proteine, 6g carbohidrați, 1g fibre, 3g zahăr. Este gata în 8 minute.
Ingrediente
2 căni de făină de migdale
¼ cană sirop de arțar pur
2 linguri ulei de migdale
2 lingurițe coajă de lămâie
1 linguriță de scorțișoară măcinată
¼ linguriță sare de mare sau sare de masă
¼ ceașcă de nucă de cocos mărunțită
Amestecă făina de migdale, siropul de arțar, uleiul de migdale, coaja de lămâie, scorțișoara și sarea într-un castron, până devine o compoziție lipicioasă. Împarte aluatul în 20 de bucîți și formează biluțe. Dă fiecare biluță prin nucă de cocos, apoi așază-le pe hârtie de copt. Le poți servi imediat sau le poți păstra acoperite, în frigider.
3. Înghețată de mango tropical
Acest desert oferă 63 de calorii, 1g de proteine, 8g de carbohidrați, 1g de fibre, 6g de zahăr.
Ingrediente
1 mango mare, curățat și tăiat cubulețe
1 banană mare coaptă, curățată și feliată
1/2 cană lapte de cocos ușor conservat
Pune toate ingredientele într-un blender sau robot de bucătărie până la omogenizare. Toarnă compoziția în forme de înghețată, introdu bețișoare și bagă la congelator cel puțin 6 ore.
4. Spumă de brânză cu dovleac
Ingrediente
3/4 cană piure de dovleac
3/4 cană de brânză ricotta degresată
1 1/2 lingură sirop de arțar
1/2 linguriță scorțișoară
1/2 linguriță extract de vanilie
1 vârf de nucșoară
1 vârf de sare
¼ ceașcă de iaurt grecesc simplu (pentru garnitură)
2 linguri de migdale (tocate, pentru garnitură)
Amestecă dovleacul, brânza ricotta, siropul de arțar, scorțișoara, extractul de vanilie, nucșoara și sarea într-un castron mic, până se formează o compoziție omogenă.
Bagă mousse-ul la frigider cu cel puțin 30 de minute înainte de servire.
Servește crema acoperită cu iaurt grecesc simplu, migdale tocate și un strop de nucșoară.
5. Smoothie cu semințe de Chia
Acest desert oferă 198 de calorii, 6g proteine, 31g carbohidrați, 9g fibre, 11g zahăr, Este gata în aproximativ 10 minute.
Ingrediente
½ cană cu lapte de migdale neîndulcit
2 linguri semințe de chia
½ linguriță scorțișoară
1 ½ banană medie, tăiată în bucăți
1 ½ cănă cu lapte de migdale neîndulcit
2 linguri praf de cacao
2 linguri praf de unt de arahide
Într-un castron mediu, amestecă laptele de migdale, semințele de chia și scorțișoara. Lasă ingredientele să stea cel puțin 10 minute, pentru ca semințele de chia să se umfle și să absoarbă lichidul.
Amesteceă banana, laptele de migdale, pudra de cacao și untul de arahide în blender, până devine un piure.
Pune budinca de chia în două pahare. Acoperă cu smoothie și servește imediat.
6. Papaya umplut cu iaurt și nuci
Acest desert oferă 184 calorii, 9g proteine, 21g carbohidrați, 4g fibre, 15g zahăr. Mousse-ul este gata în cinci minute.
Ingrediente
1 papaya mediu, înjumătățit
1/2 cană iaurt grecesc simplu fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi
1/4 cană de nuci
1/4 linguriță scorțișoară măcinată
Scoate semințele de papaya.
Umple fiecare jumătate de papaya cu jumătate de iaurt, jumătăți de nucă și praf cu scorțișoară măcinată.
7. Curmale umplute cu brânză de capră și unt din semințe de floarea soarelui
Acest desert oferă 73 de calorii, 2g proteine, 7g carbohidrați, 1g fibre, 5g zahăr. Ambele sunt gata în mai puțin de 5 minute.
Ingrediente
4 curmale mari
1 lingură unt de semințe de floarea soarelui
1/2 linguriță semințe de floarea-soarelui
1 lingură brânză de capră
1/2 linguriță miere
Pentru a face curmale cu unt și semințe de floarea-soarelui: taie o curmală în două, dar nu de tot. Umple-o cu jumătate de linguriță de unt de semințe de floarea-soarelui și presară 1/4 linguriță de semințe de floarea-soarelui deasupra.
Pentru a face curmale cu brânză de capră și miere: scobește curmala și umple-o cu jumătate de linguriță de brânză moale de capră și stropește cu 1/4 linguriță de miere deasupra.
8. Parfait cu iaurt și unt de arahide
Acest desert oferă 250 de calorii, 15g proteine, 31g carbohidrați, 3g fibre, 22g zahăr. Este gata în aproximativ 5 minute.
Ingrediente
1 cană iaurt grecesc cu vanilie cu conținut scăzut de grăsimi
1 banană medie, feliată
2 linguri unt de arahide
2 linguri cacao
Așază untul de arahide într-un vas mic pentru microunde. Bagă în cuptorul cu microunde pentru 15-20 de secunde, până când este subțire și ușor de turnat.
Pune jumătate din iaurt în două pahare. Adaugă jumătate din feliile de banane și stropește cu unt de arahide. Întinde iaurtul rămas, feliile de banane și untul de arahide. Acoperă cu cacao și servește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.