Când ne gândim la dietă, de cele mai multe ori luăm în calcul doar aspectul mâncării, nu și al băuturilor. Astfel, pentru a scăpa nu doar de kilogramele adunate în urma meselor copioase din ultimele două săptămâni, dar și pentru a ajunge la o greutate dorită, mai ales dacă vrem să ne pregătim din timp pentru sezonul estival, este important să aruncăm o privire și asupra a ceea ce bem.
8 băuturi la care trebuie să renunțăm
Experții în diete au realizat o listă scurtă a băuturilor la care ar trebui să renunțăm sau măcar să le limităm consumul pentru a putea slăbi.
Sucul de fructe
Un pahar de suc poate fi ”contorizat” ca o porție de fructe, însă nu are aceleași beneficii precum fructul ca atare pentru a slăbi. Iar explicația este una simplă, căci într-un pahar de suc de fructe se adună mai multe calorii pe lângă conținutul ridicat de vitamine și minerale. ”Sucurile de fructe pot furniza nutrienți benefici, cum ar fi vitamina C și potasiu, dar caloriile se pot aduna repede. Încercați să beți sucul într-un pahar mic sau să beți apă cu un strop de portocală sau de lămâie”, a spus dieteticianul Melissa Altman-Traub, citat de EatThis.
Mai mult decât atât, sucul de fructe vă poate priva de fibrele care sunt atât de necesare pentru o bună digestie.
Băuturile de cafea îndulcite
Oricât de plăcut este să consumați un cappucino sau altă băutură similară, pe baza de cafea, dar mai ales îndulcită, trebuie să țineți cont că acestea au un conținut ridicat de zahăr, care dăunează siluetei.
”Urmăriți meniul, schimbați siropurile și eliminați frișca sau căutați o băutură similară care este mai săracă în calorii și zahăr”, spune Jennifer Fiske.
FOTO: Freepik @vasiliybudarin
Băuturile energizante
Acestea sunt, de asemenea, pline de calorii și zaharuri, iar un consum zilnic vine ”la pachet” cu o serie de probleme de sănătate, printre care creșterea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale, dar și anxietate, tulburări de somn și probleme gastrointestinale.
Suplimente de hidratare
Deși sunt utilizate pentru hidratare, în special de către sportivi, băuturile cu electroliți, băuturi realizate din apă și suplimente, acestea nu sunt cele mai potrivite în cazul în care doriți să slăbiți, deoarece au și un conținut caloric, dar și adaos de zahăr.
”Aceste tipuri de băuturi nu sunt făcute pentru uzul zilnic. Dacă doriți să vă aromatizați apa, optați mai degrabă pentru fructe proaspăt stoarse, ierburi sau un înlocuitor de electroliți noncaloric”, afirmă dieteticianul Amanda Liptak.
Vezi și: Detox după sărbători. 3 trucuri pe care trebuie să le știi. Rezultate în 7 zile
Sucurile carbogazoase
Acestea sunt recunoscute ca fiind o importantă sursă de zahăr. Studiile au arătat că un consum regulat de băuturi carbogazoase a fost asociat cu o creștere a greutății și chiar cu obezitatea. Astfel, dacă veți renunța la acest tip de băuturi vă cresc șansele de a reduce din greutate.
Ceaiurile îndulcite
Ceaiul este o sursă importantă de antioxidanți, putând fi consumat atât vara cât și iarna. Însă ceaiurile pe care le găsiți gata preparate, de vânzare, au un conținut ridicat de zahăr, fiind la egalitate cu băuturile carbogazoase. Așa că dacă vreți să vă bucurați de beneficiile ceaiului indicat ar fi să îl consumați pe cel făcut acasă, doar prin adaos de apă, eventual îndulcit cu miere sau sirop de arțar. Iar pentru o aromă mai plăcută puteți să adăugați și puțină lămâie.
Smoothie-urile pline de calorii
Nu toate smoothie-urile sunt concepute pentru a pierde din greutate.
”În timp ce smoothie-urile sunt adesea pline de ingrediente nutritive, cum ar fi fructe, legume și iaurt, încărcătura calorică poate fi destul de mare”, spune Lisa Andrews. ”În plus, pierdeți masticația, care poate oferi sațietate pentru a ajuta la pierderea în greutate”, a subliniat nutriționistul.
Băuturile alcoolice
”Ianuarie uscat” este o provocare pe care nutriționiștii au lansat-o pentru perioada de după sărbători și constă în abstinența de la băuturile alcoolice, indiferent de felul acestora, bere, vin sau cocktail-uri. Iar beneficiile pe care le are această abstinență se poate vedea, atât prin scăderea numărului de calorii care sunt prezente în băuturile alcoolice, dar și pentru impactul asupra stării generale de sănătate, adică refacerea ficatului, a sănătății intestinale, dar și în cazul bolilor cronice.
De altfel, specialiștii mizează pe faptul că ”ianuarie uscat”, prin beneficiile sale, poate să îi determine pe oameni să renunțe la consumul de alcool, ori măcar să îl limiteze.
Vezi și: Ianuarie uscat, ce este și cum te poate ajuta. De ce îți poate prinde bine o pauză de la alcool
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.