Alimentele în sine nu cauzează acnee - nici nu o previn. Genele, stilul de viață și ceea ce mănânci joacă un rol în această afecțiune. Cu toate acestea, unele alimente pot agrava acneea, în timp ce altele ajută la menținerea sănătății pielii. Oamenii de știință au nevoie să facă mai multe cercetări pentru a afla cum afectează cu adevărat anumite alimente această afecțiune. Dar până acum, s-au analizat câteva posibile declanșatoare.
Vezi și: 9 greșeli pe care le faci, când ai acnee. Pașii corecți pentru pielea cu afecțiuni
1. Lapte
Cu cât bei mai mult lapte, cu atât ești mai susceptibil să ai acnee. Oamenii de știință încă încearcă să înțeleagă de ce, dar s-ar putea să fie din cauza hormonilor, pe care vacile îi produc în timpul sarcinii, care ajung în laptele lor. Persoanele care au niveluri mai ridicate ale acestor hormoni în sânge au, de obicei, acnee mai pronunțată.
2. Zahărul și unii carbohidrați
Ești mai predispus să ai acnee dacă dieta ta este plină de alimente și băuturi, precum băuturile carbogazoase și prăjiturile. Zahărul și carbohidrații din aceste alimente au tendința să intre rapid în sânge. Aceasta înseamnă că au un indice glicemic mare, o măsură a modului în care alimentele afectează nivelul de zahăr din sânge. Când corpul tău produce mai multă insulină pentru a scădea nivelul de zahăr din sânge, acest lucru afectează și alți hormoni, care pot stimula producția de ulei în piele.
3. Ciocolata
Câteva studii arată că persoanele care consumă mai multă ciocolată sunt mai predispuse să aibă coșuri. Ingredientul principal, cacao, nu pare să fie motivul. Într-un studiu, persoanele care au mâncat ciocolată cu de zece ori mai multă cacao nu au fost mai predispuse să aibă coșuri decât cele care au mâncat varianta obișnuită. Ciocolata neagră, cu mai puțin zahăr și lapte, ar putea fi o alegere mai bună dacă încerci să controlezi acneea.
4. Alimente bogate în fibre
Persoanele care consumă multe fibre pot observa o îmbunătățire a acneei. Dietele bogate în fibre pot ajuta la controlul zahărului din sânge, ceea ce este mai benefic pentru menținerea acneei la distanță. Fulgii de ovăz, fasolea, merele și morcovii sunt moduri ușoare de a adăuga fiibre în dieta ta.
Vezi și: 6 metode care te scapă de insomnie. Care sunt și cum contribuie la sănătatea ta
5. Somon
Acest pește este bogat în acizi grași omega-3. Aceștia reduc inflamația în corpul tău și acest lucru poate ajuta la prevenirea acneei. De asemenea, ajută la scăderea cantității de o proteină pe care corpul tău o produce, numită IGF-1, care este legată de acnee.
6. Nuci
Persoanele cu acnee au adesea nivele scăzute de antioxidanți, precum vitamina E și seleniu, pe care migdalele, arahidele și nucile le conțin în cantități mari. Acești nutrienți protejează celulele de daune și infecții. Doar să nu exagerezi.
7. Stridii
Acestea conțin mult zinc, un nutrient important pentru pielea ta. Printre altele, acesta poate ajuta la distrugerea bacteriilor, care cauzează anumite tipuri de acnee. De asemenea, se pare că ajută organismul să oprească producția de substanțe chimice, care pot provoca inflamații. Prea mult zinc poate provoca probleme de sănătate, totuși. Adulții nu ar trebui să consume mai mult de 40 de miligrame pe zi.
8. Alge marine
Fie că le consumi într-un sushi, într-o salată sau ca gustare sărată separată, algele marine sunt o sursă excelentă de iod, de care glanda ta tiroidă are nevoie pentru a funcționa corect. Dar prea mult iod odată poate duce la apariția acneei. Majoritatea adulților au nevoie de 150 de micrograme pe zi. Dacă ai o dietă echilibrată, este greu să consumi prea mult iod. Pe lângă algele marine, poți obține iod din alimente precum pește, produse lactate și sare iodată.
Ce spui despre mâncarea grasă?
Este un mit comun, dar consumul de alimente grase nu va cauza acneea sau nu o va agrava. Totuși, dacă petreci mult timp gătind mâncare grasă, s-ar putea să observi mai multe probleme cu pielea și sănătatea ta.
Când să consulți un medic
De multe ori, acneea poate fi tratată acasă, dar în unele cazuri, problema poate fi mai serioasă. Dacă nu observi nicio diferență în urma îngrijirii atente a pielii, schimbări în dietă și tratamente fără prescripție medicală, ar trebui să consulți un medic. Acesta te poate îndruma către un dermatolog. Tratamentul precoce poate contribui la creșterea încrederii în sine și prevenirea apariției cicatricilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.