Ficatul este un organ vital, responsabil pentru detoxifierea organismului, susținerea digestiei și reglarea metabolismului. Când este suprasolicitat, pot apărea simptome subtile, ușor de trecut cu vederea. Recunoașterea acestor semne din timp poate preveni afecțiuni hepatice grave.
7 semne subtile că ficatul tău poate fi suprasolicitat
1. Oboseală persistentă
Oboseala cronică poate fi un indiciu al unei disfuncții hepatice. Pe măsură ce ficatul devine mai puțin eficient, toxinele se acumulează în organism, provocând o stare de epuizare. Acest simptom este des întâlnit în ciroză, scrie Institutul Național pentru Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK).
2. Mâncărimi ale pielii fără erupții
Senzațiile de mâncărime inexplicabile, mai ales fără o erupție vizibilă, pot indica o acumulare de bilă din cauza unor probleme hepatice. Acest simptom este frecvent în bolile hepatice precum ciroza.
3. Vânătăi și sângerări ușoare
Un ficat suprasolicitat poate produce mai puține proteine necesare coagulării sângelui, ducând la vânătăi și sângerări frecvente. Acesta este un simptom asociat cu insuficiența hepatică, potrivit Cleveland Clinic.
4. Umflături abdominale sau ale picioarelor
Retenția de lichide, cunoscută ca ascită în abdomen sau edem la picioare, poate apărea din cauza funcției hepatice reduse. Acestea sunt semne ale unei boli hepatice avansate, potrivit Mayo Clinic.
5. Urină închisă la culoare și scaun decolorat
Schimbările în culoarea urinei și a scaunului pot indica probleme în fluxul biliar, cauzate de disfuncția hepatică. Urina închisă și scaunul deschis la culoare sunt simptome clasice.
6. Pierdere inexplicabilă în greutate
O pierdere bruscă în greutate, fără un motiv clar, poate fi un semn de boală hepatică. Când ficatul nu mai procesează corect nutrienții, apare pierderea în greutate.
7. Palme roșii (Eritem palmar)
Roșeața palmelor, cunoscută sub numele de eritem palmar, poate fi asociată cu ciroza hepatică. Acest simptom apare din cauza modificărilor hormonale cauzate de disfuncția hepatică.
Ce poți face ACUM pentru a susține sănătatea ficatului
1. Adoptă o dietă sănătoasă
Include în alimentație:
Verdețuri cu frunze – bogate în antioxidanți și vitamina K.
Nuci – sursă de grăsimi sănătoase și vitamina E.
Cafea – poate reduce nivelul enzimelor hepatice.
Ovăz – oferă fibre solubile benefice pentru ficat.
2. Menține o greutate sănătoasă
Obezitatea este un factor de risc major pentru steatoza hepatică non-alcoolică (NAFLD). Pierderea chiar și a unui mic procent din greutatea corporală poate îmbunătăți sănătatea ficatului.
3. Redu consumul de alcool
Consumul excesiv de alcool poate duce la afectarea gravă a ficatului. Reducerea sau eliminarea completă a alcoolului este esențială pentru prevenirea degradării funcției hepatice.
4. Fii atent la medicamente și suplimente
Unele medicamente sau suplimente pot afecta ficatul. Respectă dozele recomandate și consultă un medic înainte de a începe orice tratament nou.
5. Vaccinează-te
Vaccinurile împotriva hepatitei A și B oferă protecție împotriva infecțiilor virale ce afectează ficatul. Discută cu medicul despre opțiunile de vaccinare.
Dacă observi oricare dintre simptomele de mai sus, este esențial să consulți un specialist. Detectarea timpurie și intervenția pot preveni evoluția către afecțiuni hepatice grave.
Acest articol are scop informativ și nu înlocuiește consultul medical. Pentru sfaturi personalizate, adresează-te unui medic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.